Ukrainska soldater beskjuter ryska posteringar i Donbass med det franska mobila artillerisystemet Caesar i juni 2022. Bild: Aris Messinis / AFP (Bilden illustrerar nedan länkade artikel på YLE)

JAG LÄSER OCH hör nu på morgonen att USA-medier plötsligt åter börjat peka ut Ukraina som Europas mest korrupta land. Detta har sedan 24 februari, när Ryssland inledde sitt militära anfall, inte varit tillåtet att skriva. Men nu är medierna igång med detta igen. Man kan fundera över varför. Men jag lämnar det så länge.

Ett annan skrämmande perspektiv som också börjar nå upp till ytan i stora nyhetsmedier är vad som händer med alla vapen som skickas från USA och andra västländer till Ukraina. De hamnar tydligen först i södra Polen där de lastas om till lastbilar av olika slag och till och med i privatbilar. Sedan försvinner de in över gränsen till det genomkorrupta Ukraina och ingen har längre en aning om vart de tar vägen.

Någon har beräknat att cirka 30 procent når sina avsedda mottagare. Resten letar sig på olika vägar in i den kriminella europeiska vapenhandeln. En guldgruva för korrupta tjänstemän och ljusskygga typer, som naturligtvis opererar helt fritt i ett land i krig.

Det finns alltså all anledning att oroa sig för vad som ska hända med alla dessa vapen i händerna på europeiska kriminella nätverk med fri rörlighet i Europa. Att EU, som allt mer dignar under inflation, arbetslöshet och recession kommer att få problem är bara förnamnet. Och vart ska alla topptränare ukrainska nynazister ta vägen när kriget definitivt är förlorat? Kommer problemen också till Sverige?

Vi minns efter Balkankriget på 90-talet – då Balkanländerna översvämmades av vapen – hur det på olika kriminella vägar också den svenska illegala vapenmarknaden översvämmades.

Nå, kanske är det så att de stora medierna nu nåtts av signaler från Bidenadministrationen att man nu bör förbereda opinionen på att Zelensky kommer att överges, eftersom situationen inte längre går att rädda. Man behöver en syndabock. Det ukrainska militära motståndet håller alltså på att krossas – trots det massiva vapenstödet och det enorma ekonomiska stödet från väst.

Hur ska våra inhemska USA/Nato-vurmare hantera detta? Är det verkligen så klokt att gå med i Nato? Kan det bli en valfråga?

Föregående artikelVärlden knackade på
Nästa artikelFörenta staternas nationella säkerhetsbudget
Knut Lindelöf
Redaktör för lindelof.nu, skribent och författare. Pensionerad mellanstadielärare och skolledare. Bosatt i Uppsala.

3 KOMMENTARER

  1. Vem är förvånad? Hur många dagar har Zelensky kvar att leva om han stannar i Ukraina?
    De svenska partierna från V till SD borde ta lärdom av denna läxa. USA har inga vänner och förbundna, bara länder som de kan utnyttja för egna syften.

    Kommer nästa proxykrig att föras på svenskt och finskt territorium? Vi är inte vaccinerade mot sådant, vad jag vet.

  2. Bra att du påpekar denna risk, Bert! Jag tror inte någon debattör än så länge har lyft upp denna fråga till debatt, d v s om nästa proxykrig kommer att föras på svenskt territorium. Ukraina används som en bricka i ett spel i ett strategiskt tänkande som ytterst handlar om USA:s roll i den framtida världspolitiken. I princip finns det inget som skiljer Ukraina och Sverige åt – mer än möjligtvis att Sverige tänker gå med i Nato med den fromma förhoppningen att USA (och Nato) kommer att komma till undsättning om det värsta skulle hända. Men än så länge har inte Ukraina kunnat se att de löften som eventuellt har ställts ut om att komma till undsättning har infriats – och tack och lov för det!

  3. Skall man tro detta så spelar Ukraina och Ryssland i samma division, Ryssland snäppet sämre. Knappast överraskande. I de gamla ”östländerna” var det både vanligt och accepterat att lura Staten för personlig vinning.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.