kosack
Zaporogkosacker skriver brev till den turkiske sultanen [Detalj ur Ilja Repins målning]

Urban Bäckstöm
som är vd för Svenskt Näringsliv säger i tidningen Dagens Industri 2013-04-13 att man är bestört över den socialdemokratiska partikongressens antagna skrivningar om vinster i välfärden. Ja han ser dem som rent kränkande och är närmast hotfull i tonen:

”När man ger sig på oss på det här sättet kommer vi mobilisera företagare runt om i landet. Vi som organisation måste svara upp mot detta och det kommer märkas. Vi ska tala om för svenska folket vad Socialdemokraternas politik leder till. … Förslaget om välfärdsföretagen är i den nuvarande tappningen den värsta inskränkningen av fri företagsamhet sedan löntagarfonderna.”

Å ena sidan är det förvånande att han går ut så hårt. I sak har ingenting ändrats i S-politiken. 2009 års partikongress var minst lika tuff i sin syn på vinster i välfärden. Å andra sidan verkar många inbilla sig att kommunerna efter en eventuell valseger 2014 kommer att kunna stoppa friskolor i kommuner där de har majoritet för sådana beslut. Men det kommer knappast att förekomma. Fortfarande anser S att ”valfriheten ska garanteras”, vilket kommer att tolkas som att man inte bör stoppa kommunala friskoleinitiativ.

Alltså Svenskt Näringsliv oroar sig i onödan, men det är alltid bra att larma och piska upp lite kosackstämning.

Bloggportalen: Intressant
Andra bloggar om: , , ,

Föregående artikelFör en folkets kultur
Nästa artikelBoken och ordet (1942)
Knut Lindelöf
Redaktör för lindelof.nu, skribent och författare. Pensionerad mellanstadielärare och skolledare. Bosatt i Uppsala.

2 KOMMENTARER

  1. Knut, jag antar att din rubrik, bild och avslutande mening syftar på kosackvalet 1928. Men bara för att man då använde kosackerna på ett historiskt helt felaktigt sätt då behöver väl inte du göra det.

    Eller vill du utveckla din uppfattning om kosackernas historiska insatser i Ukraina (bilden visar ju Zaporogkosacker)?

  2. Mats!
    Nej det här handlar inte om kosackerna. Det anspelar på kosackvalet i vilket högern i sin propaganda sammankopplade Socialdemokraterna med de svenska bolsjevikerna SKP, de hade ju ett valtekniskt samarbete i det valet. Ilja Repins bild var oemotståndlig för att skoja med att S på kongressen gjort skrivningar som skrämmer högern, Urban Bäckström och Svenskt Näringsliv i det här fallet. Jag tillåter mig alltså att skoja om detta.

Välkommen! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.