hspace=5Det är inget att göra åt. Låt oss tillsammans även bli överens om att lämna alliansfriheten, den finns i alla fall inte längre. Allt inom svenskt försvar inklusive krigsmaterielindustrin är redan samkört med Nato. EU kommer aldrig att bli någon motvikt till USA och Sverige kommer aldrig att kunna försvara sig vid ett eventuellt angrepp.

EU och Sverige ska istället inrikta sig på uppstädning efter Nato, hålla ordning när kanonerna har tystnat så att säga. Det är väl bättre att vi blir överens om att hänga med på det här nu. Någon måste ju bestämma i världen med tanke på all hotande terrorism, beslöjade kvinnor och andra katastrofer. Krig mot terrorism, beslöjade kvinnor och katastrofer blir väl en passande rubrik för vår nya säkerhetspolitiska doktrin.

Alla sitter vi i samma båt – utom världens fattiga arbetare och bönder, muslimska fundamentalister och terrorister. Muslimska fundamentalister är samma som de som är terrosister, som är uppställda på EU:s särskilda lista, så de är ganska lätt att hålla reda på. Och de fattiga är dom som vi vill ha bort från våra gränser. Det får vi genom att Nato bombar fram demokrati i terroriststaterna så att de får det bra där och inte vill komma till oss.

hspace=5Sverige ska vara med i krishanteringstrossen och vara beredda att strida för allas rätt att få rätta sig efter USA:s direktiv.
Ungefär så tolkar jag det tunga försvarspolitiska inlägget på DN-debatt idag . Det är inte vem som helst som skriver. Det är Mike Winnerstig; filosofie doktor i statsvetenskap, forskningsledare vid FOI Försvarsanalys samt ledamot av Kungliga Krigsvetenskapsakademien.

Föregående artikelOrdfront vid skampåle II
Nästa artikelEnergi
Knut Lindelöf
Redaktör för lindelof.nu, skribent och författare. Pensionerad mellanstadielärare och skolledare. Bosatt i Uppsala.

Välkommen! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.