Foto: Kristna i Jerusalem (Pixabay)


De kristna i Jerusalem har de senaste åren upplevt ökande hot och trakasserier från nationalreligiösa judiska extremister. Framför allt lever kristna präster under ständigt hot och utsätts för glåpord och bespottas när de rör sig ute bland folk. Extrema ungdomar stör kristna ceremonier med pukor och sång, vandaliserar kyrkornas egendom och sprayar slagord som ”Död åt de kristna” och ”Jesus son till horan Maria” på klosterväggar.

På årets första dag vandaliserades omkring 30 gravar på den protestantiska kyrkogården på Mount Zion, och ungefär 20 ytterligare liknande hatbrott finns nu registrerade. Mörkertalet är stort. När en man attackerade prästerna vid Jungfru Maria gravkyrka på Olivberget med en slägga ingrep förvisso polis och stoppade attacken – men annars varierar myndigheternas svar på provokationerna från obetydligt till inget alls. De flesta hatbrott anmäls därför aldrig.

I mitten av juni hölls en konferens under rubriken ”Varför spottar judar på icke-judar?” i Jerusalem. Konferensen, anordnad av ”Open University” Israel, Haifa universitet och Universitetscentrum för studier av relationen mellan judar, kristna och muslimer, bojkottades av Israels regering och fick inte tillstånd att hållas på avsedd plats vid ”Davids Torn” – utan hänvisades till det kristna armeniska patriarkatets lokaler. På konferensen visades bland annat videoklipp där judar spottar på fötterna av eller nära kristna, eller på religiösa byggnader. Flera deltagare berättade om egna erfarenheter av att trakasseras och bespottas.

Av en rapport om livet för unga kristna i Jerusalem framgår att 60 procent av de tillfrågade vill emigrera, 58 procent har anhöriga som redan emigrerat och 80 procent upplevt rasism och diskriminering utifrån sin religiösa tillhörighet. Förutom problemet med att leva under israelisk ockupation, och trakasseras av judiska ligister, har det tillkommit ett lika stort problem med extrema muslimska grupper som tagit till sig den wahhabitiska tolkningen av islam. Båda dessa grupper vill helt enkelt bli av med de kristna.

År 1948, när Israel skapades, utgjorde 25.000 kristna 36 procent av befolkningen i Jerusalem. Idag utgör 13.000 kristna i området bara 1 procent av befolkningen. I Betlehem, Jesu födelsestad, var tidigare en klar majoritet (85 procent) av de boende kristna – idag utgör de drygt 10 procent.

Kommer de kristna i Palestina – som upplevt många härskare, levt i fred med judar, muslimer och andra folkgrupper, och överlevt 400 år av osmanskt styre – att nu, måhända en smula ironiskt, försvinna under judiskt förtryck understött av kristna sionister i Väst? Kommer vi att inom inte alltför lång framtid se kristenhetens vagga befriad från kristna? Vad gör de kristna samfunden för att stoppa en sådan utveckling? Och, framför allt, vad gör den politiska ledningen i vår del av världen – inte minst de som bekänner sig till kristendomen – för att få stopp på ockupation och diskriminering och säkerställa det Heliga Landet som en gemensam plats för världsreligionerna judendom, islam och kristendom?

Föregående artikelBristande konsekvensanalys
Nästa artikelFRIDA STRANNE: DUBBELMORALEN OM KRIG FÅR MIG ATT TAPPA ANDAN
Gunnar Olofsson
Gunnar Olofsson är läkare, palestinaaktivist och skribent bosatt i Borås.

3 KOMMENTARER

 1. Mycket informativ artikel, Gunnar O!

  Det understryker vad du skrev i ditt inlägg ”Israelisk apartheid måste upphöra!” 2022-02-15, vilken poppar upp på högra sidan när man läser ditt nya inlägg.

  Samtidigt är detta en tydlig beskrivning av de ökade motsättningarna i dagens värld och det understryker vad vi häromdagen såg i Irak och följande oroligheter runtom i den muslimska (och då främst arabiska) delen av världen. Även här försiggår en ökning av motsättningarna i världen där den globala underklassen slår mot den globala överklassen, som inbillar sig att kunna stoppa den pågående revolten genom att sluta sig samman i ett Nato-reservat. Vi går uppenbarligen mot ett Harmageddon även om många inte inser vad som krävs för att rädda oss själva och med stor sannolikhet hela mänskligheten!

 2. Gunnar O!
  Tack för information om ”judiska ligister”.

  Var har du skrivit om förföljelse av kristna i resten av Mellanöstern?

 3. En trist utveckling, kristna är faktiskt den religiösa grupp som är mest utsatt för förföljelse. Från början var ungefär hälften av palestinierna kristna och resten muslimer. Men stora grupper av kristna har emigrerat pressade med förföljelse inte bara från Israel utan även muslimska palestinier. I de muslimska länder där fundamentalistiska muslimer fått stort inflytande utsätts de för förföljelse. Nu ser vi hur kristna i Indien utsätts för förtryck med händelserna i Manipur nu. I väst ägnas de ett förstrött intresse, kristna brukar ju räknas till den västvärld som förtrycker andra?

Välkommen, du är nu inloggad! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.