General David Petraeus och president Bush har nu tillgripit det nygamla sättet att hålla liv i ett storkrig. Man har slutat tala om att vinna kriget, vilket förstås är ett tecken på att läget är katastrofalt. ”Return on success” är den nya formeln, ”victory” är det alltså inte längre tal om. Irakkriget ska fortsätta länge har man lovat.

Det där med att dra tillbaka trupper med målet att överlåta upprätthållandet av säkerheten till irakierna är bara ett sätt att få folk att acceptera ett förlängt krig. Hur många som strider på USA:s sida överstiger vida den officiella siffran 165.000 soldater. Det är bara de som krigar i USA:s egna uniformer. Alla krigsentreprenörer som utför så kallade säkerhetsjobb åt ockupationsmakten, och betalas av USA och som inte omfattas av krigets lagar, är åtskilliga tusen. På så sätt försöker man hålla ner antalet soldater. Den processen har pågått länge.
Vem har sett någon avsluta ett krig i lugna former på ett framgångsrikt sätt (”return on success”)? Vilket skitsnack! Så är det aldrig. Krig vinner eller förlorar man. Det ligger i krigets natur. Krig är ju det yttersta medlet för att driva igenom sin politik, när man trängts in i ett hörn. Det går ut på att slå så hårt som möjligt för att fort få motståndaren på knä. Klarar man inte det förlorar man så småningom. Så kommer det att sluta nu också. Det vet motståndarna, som bara blir mer och mer framgångsrika. Alla vet det här, men supermakten får sina underhuggare runt om i världen att lydigt lägga ut texten … å ena sidan och å andra sidan. Det fungerar uppenbarligen fortfarande. Men nederlaget kommer, var så säker.

Föregående artikelOförnuftig demonstration II
Nästa artikelPågående arbete
Knut Lindelöf
Redaktör för lindelof.nu, skribent och författare. Pensionerad mellanstadielärare och skolledare. Bosatt i Uppsala.

Välkommen, du är nu inloggad! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.