Kildén & Åsman kvar i galna tunnan

kilden-och-asman

Benny Åsman och Göte Kildén, Sveriges två ledande trotskister

Jag har väntat på vad Göte Kildén eller Benny Åsman skulle komma med nu efter tragedin den 21 augusti med en förmodad gasattack i Damaskus utkanter. Nu är de här, denna gång tillsammans till och med.

Summan av kardemumman blir dock som väntat:

”Därför säger vi naturligtvis inte nej till den kommande flygattacken.”

Vad som döljer sig bakom detta ”Därför” är att familjen al-Assads i generationer förtryckt Syriens folk. Så är det förvisso, men deras vulgärmarxistiska analys för dem rakt i armarna på USA & Co. De kan förstås inte skriva rakt ut att de välkomnar den kommande flygattacken, utan måste skruva till det och säga: ”Därför säger vi naturligtvis inte nej …”.

Vad de åstadkommit denna gång är verkligen inte skarpsinnigt. Det hela var en tröttande uppräkning i dunkelt maxistisk jargång av allt som kan sägas till al-Assads nackdel. Man avfärdar helt varje geostrategiskt tolkningsaspekt. Inte ett pip om kampen om råvaror mellan de stora politiska makterna i världen. Inte en viskning om likheterna mellan Irak, Libyen och nu Syrien. Totalt förakt för allt vad FN och folkrätten står för samt ett synneligen banalt förhärligande av några vänsterrevolutionära formler från en blogg som kallar sig ”Syriens revolutionära vänsterströmning”. Det dunkelt sagda är som så ofta det dunkelt tänkta.

Nej, som jag skrev i kommentarfältet på deras blogg: ”Jag tror inte ens ni begriper i vilka marionettrådar ni dinglar.”

_______
Tillägg 2013-08-29:
Som motvikt mot Kildéns/Åsmans “revolutionära” bottennapp kan man läsa en artikel av Pål Steigan på bloggen Sammenbrudd eller Kommunisme 5.0. Ta dig tid att noga läsa igenom hela texten. Norskan lyfter dessutom innehållet för oss svenskar upp ur vår svårt jargongartade ankdamm.

Bloggportalen: Intressant
Andra bloggar om: , , , ,

  30 kommentarer for “Kildén & Åsman kvar i galna tunnan

 1. Ulla-Britt Niklasson, Göteborgska
  2013-08-28 kl. 22:38

  Konstigt – jag har undrat varför Kildéns röst har tystnat, han som var en så bra fackföreningskämpe på Volvo i Göteborg!

  För några dagar sedan sökte jag på Google efter Gamla visor som vid första Världskriget “Landstormen kallar och du skall vara med”! Min far, född 1904, sjöng hellre än bra, men med känsla! Jag har skrivit av texten som jag kommer ihåg den, men inte allt! Nu sökte jag alltså på Google och fick upp historien om Landstormen men också Åsman och Kildén! Jag skrev en lång kommentar, men när jag skulle sända den försvann både Landstormen och Kilden – och nu dyker han plötsligt upp igen efter alla år!?

  Att han, Kildén, hyllar en USA-intervention i Syrien kan jag inte begripa! Vad har hänt?
  Assadregimen kan naturligtvis inte försvaras i alla lägen, men den var/är i alla fall vänsterorienterad och har genom åren tagit emot massor av människor från flyktinglägren i Libanon där de fått en fristad mot Israels attacker!

  Israel/USA tänker med vapen lägga under sig hela Arabvärlden med diktaturer som Saudiarabien som huvudsponsor tillsammans med Israel! USA är ju bankrutt, så dom behöver allt ekonomiskt stöd dom kan få för att hålla de s k demokratierna under armarna!

  Hoppet står till Snowden i denna vansinniga värld vi lever i!

  Jag hoppas Kildén inte har kommit på villovägar!

 2. Persson
  2013-08-29 kl. 7:31

  Hej, jag vill bara säga att jag inte instämmer i påståendet att Kildén/Åsman är, citat, “Sveriges två ledande trotskister”.

  Dra inte alla trottar över en kam. I Sverige motsätter sig såväl Rättvisepartiet Socialisterna som Arbetarmakt imperialistiska bombanfall. (Jag skulle tro att detsamma gäller för Socialisten, även om de ännu inte publicerat något uttalande.)

 3. 2013-08-29 kl. 10:47

  Bra inlägg. Det är alldeles klart att de i praktiken hamnar i samma gäng som USA-imperialisterna och al Qaidaassocierade al Nusra-fronten i denna fråga. De visar helt avsaknad av förmåga till “konkret analys av konkreta förhållanden, och självrannsakan. Jag har i ett par omgångar debatterat med dem dels på deras blogg och dels på Anders Romelsjö på jinge.se (https://jinge.se). Saklig kristisk debatt ersätter de gärna med invektivliknande tillmälen.

  Glädjande att det finns flera trotskistiska organisationer i Sverige – och utomlands – som motsätter sig imperialistiska bombanfall.

 4. Kenneth Lundgren
  2013-08-29 kl. 11:57

  “Vi motsätter oss en USA-ledd militär attack mot Syrien.” Så har det låtit från den vänster som i stort sett stött upproret i Syrien och krävt Assads avgång. Att de motsatt sig en USA-ledd attack har varit det fikonlöv bakom de försök att dölja sitt reella stöd för ett redan pågående – ett genom ombud – USA-styrt krig mot Syrien. Alla från Vänsterpartiet till Arbetarmakt kräver att Assad ska bort.

  Arbetarmakt som vill “Försvara Syrien gentemot imperialister!” ställer samtidigt parollerna: “Stöd alla demokratiska oppositionella gentemot Assads nyliberala helvete! Störta Assad, för demokrati, för socialism!”.

  Det är som att man skulle ha krävt bort med Haile Selassie och klassförtrycket i Etiopien när Mussolini anföll landet hösten 1935.

  För att inte tala om de eländiga trotskisterna i Socialistiska partiet som hela tiden gått imperialisternas ärenden när det gäller Syrien.

  Nu är det inte alla trotskister som är lika eländiga som de svenska. Johannes SternInternationella kommittén för Fjärde internationalens hemsida World Socialist Web Site den 26 mars 2013 att de imperialistiska makterna – efter störtandet av diktatorerna i Egypten och Tunisien under 2011 – fortsatte Bushs och Natos nykoloniala politik för att behärska Mellanöstern. Med erövringen av Libyen, krig genom ombud i Syrien och det ständiga krigshotet mot Iran. I det sammanhanget skriver Stern apropå på olika vänstergrupper att de:

  “By promoting the NATO war against Libya and the bloody CIA intervention in Syria as ‘humanitarian’ interventions, or even as ‘social revolutions’, they have functioned as propagandists for the CIA and agents of imperialism.”

  Så alla trotskister springer inte imperialisternas ärenden som huvuddelen av de svenska trotskisterna gör.

 5. 2013-08-29 kl. 12:04

  Sen tillkommer förstås den lilla nackdelen med NATO-angrepp att de tar livet av minst lika många som dör i det nuvarande kriget. Förmodligen många gånger fler. Så vad Kildén och Åsman hoppas på med sitt lilla bombkrig är något dunkelt. Men skrivbordsstrateger förnekar sig aldrig.

 6. 2013-08-29 kl. 15:09

  Information om det aktuella läget i Syrien är av intresse för att förstå vad som kommer att hända och därmed vad som kan göras.

  I denna video med Micheal Chossudovsky ges intressanta och delvis positiva besked om situationen i Syrien.

  De USA-stödda militära förbanden har förlorat kriget på marken. Deras gasattacker och försök att skylla dem på regimen är desperata åtgärder i en för dem hopplös situation.

  USA skulle naturligtvis som i Libyen vilja genomföra en flygförbudszon för att öppna upp Syrien från luften. Chossudovsky anser att Syrien idag har ett så modernt luftförsvar att denna väg i praktiken är stängd.

  För USA återstår så det alternativ de nu vill genomföra, att med kryssningsrobotar lägga Syrien i ruiner. Även här har videon ett svar vi måste möta, USA:s propaganda med motpropaganda.

  För detta har tagits följande initiativ. Upprop mot DN:s chefredaktör.

 7. 2013-08-29 kl. 19:38

  Hej Ulla-Britt. Nej, jag har vare sig tystnat eller kommit på villovägar. Har i stort samma åsikter i dag när jag är 67 år som jag hade när jag var 17. En frihetlig revolutionär marxism. När det gäller Syrien utgår jag ifrån de förtryckta klassernas rörelse på samma sätt som under mina 27 år på Volvo Lastvagnar i Göteborg. Jag tar varken ställning för axelmakterna Ryssland/Iran eller alliansen USA/Saudiarabien utan ställer mig kategoriskt på det syriska upprorets sida mot en brutal kapitalistisk diktatur.

  Lindelöfs lilla opus tycker jag inte är värd att kommentera. Han lever i en politisk miljö med en stark odör av gammal sunkig stalinism. Det är bara att se på listan med hans vänner på nätet. Jag skulle föreslå att du i stället läser vad Benny och jag själva skriver om Syrien. Eftersom Lindelöf inte länkat till vad som sägs vara en alternativ analys gör jag honom här den tjänsten

 8. Knut Lindelöf
  2013-08-29 kl. 21:43

  Välkommen i samtalet Göte! Har du inget heller att säga om Pål Steigans artikel? Eller är det “guilt by association” som diskvalifiserar även honom.

  Tack för länken, men den finns visst i mitt “lilla opus”. Kan aldrig skada med en påminnelse.

  Glöm dock inte att du bara har två fötter att stå på. Står man inte på den ena hamnar man vare sig man vill eller inte på den andra. Om man nu vill stå upp.

  “Därför säger vi naturligtvis inte nej till den kommande flygattacken”. Allt vad ni skrivit faller platt efter att ha skrivit detta. Så enkelt är det med Benny och dig.

  Men du var inspirerande när du agiterade för stöd till FNL på KA4 (MUL 15) sommaren 1967.

 9. Kristoffer Larsson
  2013-08-30 kl. 15:05

  Här är ett nytt satyg regimen har ställt till med.

  Knut, det är dessvärre många andra som befinner sig i “galna tunnan”. Jag talar om alla dessa personer som förnekar/ursäktar Assadregimens massmord på sin egen befolkning.

  Resonemanget är följande: Eftersom vissa i USA vill se en intervention MÅSTE med nödvändighet allt negativt som sägs om mördarregimen vara lögnaktig propaganda och följaktligen MÅSTE rebellerna bära ansvar för dessa krigsförbrytelser. Assads brutala förtryck MÅSTE vara något som imperialisterna har hittat på som pretext för att genomföra sina planer. Och motståndet mot Assad består till 100 procent av helt irrationella utländska jihadister. Vanliga syrier skulle ju aldrig göra uppror mot sin underbara ledare.

  Jag betackar mig för dessa antiintellektuella resonemang. En del klarar uppenbarligen inte att se världen annat än i svartvitt.

 10. 2013-08-30 kl. 18:00

  Kul att du kommer ihåg sommaren 1967 ombord på vår minutläggare!

  För den eller de läsare av din blogg som inte vill läsa hela Bennys och min analys är här de två stycken vilka, från vilka du klippt din enda mening, ”Därför säger vi naturligtvis inte nej till den kommande flygattacken”. Sammanhanget klargör nog ganska bra hur vi resonerar:

  “Självklart kan oppositionen komma att dra nytta av anfallet. Assad kan försvagas militärt, men framförallt psykologiskt. Demoraliseringen och deserteringarna i de egna leden kan öka. Han hindras från att använda nervgas i mer storskalig omfattning.

  Som socialister är vi inga pacifister och vi förnekar därför inte oppositionens rätt att säga ja till attackerna och att militärt utnyttja dessa till sin egen fördel. Den har inte fått det den vill ha – egna vapen att försvara sig med. Därför säger vi naturligtvis inte nej till den kommande flygattacken.”

  Vår överdomare är vare sig den koalition man får ihop, FN:s säkerhetsråd eller en folkrätt som gör att varje diktatur kan göra vad som helst med sin egen befolkning.

  Internationella, geopolitiska och militära frågor, måste alltid bedömas från fall till fall. Vår utgångspunkt är det röda band av solidaritet som binder ihop alla de människor som kämpar för frihet, värdighet och rättvisa.

  Om FN:s säkerhetsråd i morgon skulle enas om att slå ner ett socialistiskt uppror i låt oss säga Chile, då skulle vi naturligtvis vara emot. Eller omvänt, skulle Jobbik i Ungern komma till makten och besluta sig för att gasa ihjäl alla zigenare. Då skulle vi vara för ett militärt ingripande från FN. På samma sätt som vi var för att vietnameserna gick in militärt och störtade den av USA och Kina stöttade så blodiga Pol Pot-regimen i Kambodja.

  Men samtidigt är detta inte det stöd som upproret har begärt och det är inget som vi ställer oss bakom. Det är vare sig vårt eller upprorets flyg som angriper. Vi vet lite om strategin för attacken. Kanske vet inte ens anfallarna, ett nätverk av imperialistiska stater, detta själva? Vad har Israel för egna planer? Nytt bombkrig mot södra Libanon? Ska nästa våg av flyg riktas mot Iran? Vi vet helt enkelt inte vad som kommer efter bombningarna.

 11. Knut Lindelöf
  2013-08-31 kl. 9:09

  Enligt min åsikt är det alltså som jag skrev tidigare att: “Allt vad ni skrivit faller platt efter att ha skrivit detta (att ni inte säger nej till flygattacken)”. Står man inte på det ena benet hamnar på det andra, d v s för mer dödande och ett islamistiskt kaos. Era drömmar om att en upplyst revolutionär vänster ska stiga fram ur detta kaos är just drömmar. Att ni föraktar FN och folkrätten är typisk för er politiska drömvärld. Jag ser istället USA:s uppenbara strävan att destabilisera Syrien som ett led i strävan att isolera Iran och till slut kunna ta över även där. Men detta perspektiv intresserar er av någon anledning inte. Därför hamnar ni i galna tunnan.

  Men, jag vidhåller med bestämdhet att du var inspirerande på KA4 1967.

 12. Janne Bjernfeldt
  2013-08-31 kl. 10:08

  Bombvänstern har talat. De som inte ser imperialismen som kapitalismens högsta stadium. Stå på dig Knut! Det folkliga upproret i Syrien är kidnappat av USA genom olika fascistiska islamistligor. Detta vet alla människor i och runt Syrien och därför stödjer nästan alla Assad mot imperialismen. Precis som de flesta av oss skulle sluta upp bakom Reinfeldt ifall någon makt skulle hota oss. Hur svårt är detta att förstå?

 13. Dennis Zackrisson
  2013-08-31 kl. 10:30

  Till Göte!
  Eftersom du säger dig ha haft “i stort sett samma åsikter” under 50 år undrar jag om du någon gång reflekterat över att det ibland kan vara nödvändigt att ändra åsikt för att bevara sin ståndpunkt?

  Till Knut (och Evert)!
  Vad är det för upprop mot Wolodarski som avses. Har en länk försvunnit, eller?

 14. 2013-08-31 kl. 12:10

  Varför kan du inte läsa vad som står om FN och folkrätten? Nämligen att för oss står den internationella solidariteten med världens förtryckta högre än FN:s rätt och den existerande folkrätten (internationella konventioner). I stället blir det för dig att vi “föraktar” FN och Folkrätten.

  Inser du inte att det är ett gammalt trick, att pådyvla någon en uppfattning som inte finns uttryckt i den text som du kritiserar. Vi ger konkreta exempel på FN:s roll vid olika tillfällen. I Koreakriget var det ett verktyg för USA-imperialismen. I Kongos 60-tal var rollen en annan. Och på Cypern har freden bevarats.

  Däremot kommer du aldrig att få se oss rycka på axlarna åt en diktator som Assad och hans illgärningar mot landets befolkning med hänvisning till någon “folkrätt” som anses ge honom rätt att fortsätta sitt hantverk uppbackad av Ryssland, Iran och Hezbollah som redan för krig i Syrien.

 15. Ulla-Britt Niklasson, Göteborgska
  2013-08-31 kl. 12:23

  Det senaste ryktet angående gasattacken i Syrien är att diktaturen Saudiarabiens legosoldater som kallas Rebellerna “av misstag” fått tag i kemiska vapen från Saudiarabien som de inte begripit sig på!?

  Är det dags att USA vänder raketerna mot Saudiearabien?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.