Höga svenska och norska officerare på hangarfartygets akterdäck. Samtidigt landar ett F18-plan. Längst bak på planet syns kroken som hakar fast i bromskabeln på däcket. [Foto: US Navy]
Visst ser de lite fåniga ut, som en lätt förväxt dagisgrupp, som fått komma ut till ett av USA:s 11 hangarfartyg, och se hur starka och duktiga de amerikanska militärerna är och vilka jättestora och starka vapen de kan panga med.

DN 11 oktober 2018 sid 8 (webbversionen har ett helt bildspel)
Väl inbäddad…

Bilden ovan är från DN den 11 oktober där Mikael Holmström ”som enda nordiska massmedia” (tveksam svenska) rapporterar om hur gräddan av norska och svenska militärer fått besöka hangarfartyget Harry S Truman in action – inte liggande för ankar i någon hamn alltså. Det syns tydligt hur imponerade de är, säkert höjdpunkten i mångas karriärer. Tummen upp och glada miner.

Harry S Truman har 5.000 mans i besättningen och 70 flygenheter mm mm. Om man har kärnvapen ombord pratar man som bekant inte om, men det kan man utgå ifrån.

Alltså, det var med anledning av att USA lite oväntat meddelat att man i sin stora generositet tänker visa sina allierade Norge och Sverige sitt stöd i kampen mot det hotfulla Ryssland, genom att skicka Harry S Truman till den stora Natoövningen Trident Juncture i Norge 25 oktober­ till 7 november. Sverige deltar i den med en armébrigad, fartyg och flyg, och F 21 i Luleå är öppet för USA-flyg.

Det är inte ofta amerikanska hangarfartyg opererar i nordiska farvatten, vilket förstås amerikanarna inte var sena att göra PR på. På så sätt fick Holmström, som enda inbäddade journalist, hänga med de 20 höga officerarna i ett transportflyg ut till fartyget på väg över Nordsjön mot mellersta Norge.

Flygvapenchefen Mats Helgesson säger till Holmström att det faktiskt är ”ett extra nordiskt flygvapen som har kommit till Nordsjön, ytterligare flygresurser i vårt område som hjälper oss att hålla ordning på luftrum och annat, det är ju bara bra. Att ha ytterligare en stark partner i närområdet är alldeles utmärkt.”

Nästan samtidigt säger USA:s försvarsminister James Mattis vid Natomötet i Bryssel den 4 oktober: ”Vi sänder ett klart budskap till våra vänner ’Var inte rädda’ och till varje motståndare ’Gör inga dumheter'”.

Saken kan knappast missuppfattas. Ryssland är hotet och ”alliansfria” Sverige (Helgesson i det här fallet) applåderar att USA:s stridskrafter ingår som en integrerad del i Sveriges försvarsmakt.

Enligt Natos artikel 5 kan Sverige visserligen välja att stödja en allierad. Men med den här massiva amerikanska insatsen verkar Trident Juncture snarast vara en övning inför en kommande stormaktskonflikt mellan USA och Ryssland. Och i en sådan övning ska Sverige inte delta. Det är nämligen just i sådana situationer som alliansfriheten ska skydda oss.

Av Sveriges 9.000 yrkesofficerare är 600 kvinnor. På en förstoring av vinjettbilden tror jag man kan konstatera att i alla fall fem av de 20 i toppofficersgruppen var kvinnor. De ser jätteglada ut, trots oväsendet med det landande planet. Så roligt för dem att få följa med storpojkarna på lite äventyr. Kvinnor är verkligen på frammarsch på alla områden!

Visst är de fem främsta till vänster kvinnor?
Föregående artikelSammanblandningen av antisionism och antisemitism – ett farligt och användbart trick för sionister
Nästa artikel”Men min gitarr är en han, sa Eva Möller”
Knut Lindelöf
Redaktör för lindelof.nu, skribent och författare. Pensionerad mellanstadielärare och skolledare. Bosatt i Uppsala.

4 KOMMENTARER

 1. Fantastiskt vad jämställdheten går framåt och sådan tur att vi fick ett extra flygvapen i fredens tjänst.

  Fy fan!

 2. Ett led i det ökade amerikanska intresset av norra Skandinavien som en av flera angreppspunkter mot Ryssland. Såväl Storbritannien som USA fyller på med alltfler marinsoldater i Norge. På begäran av den norska regeringen sorgligt nog.

  Nyligen startade USA åter upp den tidigare nedlagda nordatlantiska flotten som ett led i att aktivera såväl Norge och Sverige för de amerikanska krigsintressena.

  Samtidigt som svensk riksdag springer runt som yra höns oförmögna att skapa en regering.

 3. Är det den ”feministiska utrikespolitiken” som Wallström har propagerat för?

  Man blir rädd när man ser hur hjärntvättat folk inom krigsmakten uppför sig. Är detta beteende friskt?

Välkommen, du är nu inloggad! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.