Läs allt, men läs också mellan raderna

mellan-raderna

Jag ser att jag haft flera inlägg om propaganda här på lindelof.nu: 17 juni i år, 24 maj i år och 23 december i fjol. Men också andra har haft bra inlägg. Gör en “search” på “propaganda” på denna blogg, sökruta i sidhuvudet.

Nu har återigen just Olle Västberg slagit larm om faran för vilseledande propaganda som svenska folket står oskyddad emot.

Allt han säger, eller det mesta, håller jag helt med om – det är bara det att han, som baserad i New York, bara ser “faran från öster”.

Nja, det där med “newyorkbaserad” var kanske ett ojust påhopp. Ty den “propaganda” Västberg oroar sig för kommer lika mycket från USA som från Ryssland. En av de skarpaste kritikerna emot “Västs” politik är ju den gamle “höken” Henry Kissinger. Går han i Kremls ledband?

Så vad Västberg är ute efter är inte bara att blockera information ifrån Ryssland och andra stater, utan också den information från USA, Storbritannien, Tyskland, Frankrike o s v som leder till slutsatser som är “paranoida” eller inbjuder till “konspirationsteorier”. Det vi ska rätta oss efter är vad våra myndigheter för tillfället låter oss veta. (Låter det bekant?)

Det Västberg vidare förordar, nämligen utbildning i källkritik, skulle om den är ärligt menad, faktiskt slå lika hårt, eller idag kanske hårdare, emot den information vi får från “västliga” källor. Jag vet, ty mina inlägg på denna sajt är till 90% baserade på vad jag läst i garanterat “putinfria” tidningar och sajter. Deras inkonsistenter, döljande av uppenbara fakta och skiftande betoningar är en rik källa till information. Jag har härvid inspirerats av berättelser om hur tyskar genom att “läsa mellan raderna” i Völkischer Beobachter höll sig väl underättade under kriget. När de någon gång fick in BBC bekräftades bara deras egna slutledningar.

Så liksom Jan Guillou i dagens AB påpekar att mera, och inte mindre demokrati är det bästa vapnet emot terrorism, så menar jag att större, inte mindre öppenhet för vad man tycker i USA, Storbritannien med flera ökar vår försvarsberedskap mot desinformation också från samma länder.

Minns att svenska ungdomars uppvaknande inför Vietnamkriget i mitten på 1960-talet kom inte av att lyssna på Radio Moskva eller läsa Peking Review utan från den växande proteströrelsen i USA!

... är läst 199 gånger!

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.