Den upprörde C-riksdagsmannen Staffan Danielsson

Vad var det för sorts dåd egentligen som begicks på Drottninggatan? Var det ett regelrätt terrordåd eller ett vansinnesdåd av en förvirrad människa? Vi var tio personer i vår Tisdagsklubb (FiB) här i Uppsala som diskuterade saken sistlidna tisdag.

Vi blev ganska överens om att dådet mest verkade vara en gärning av en förvirrad människa som plötsligt fick ett infall att hoppa in i en lastbil – som stod med motorn igång och dörren öppen till förarplatsen – och ta hämnd på allt och alla i ett enda slutgiltigt svep. Flykten verkade dessutom helt oplanerad. Det mesta pekar åt en spontant utfört vansinnig lastbilsåkning, lite i stil med den på Västerlånggatan i Gamla stan sommaren 2003, som dödade två och skadade många, och där den 50-årige gärningsmannen kom från Iran.

Då kunde det svenska rättssamhället ganska odramatiskt konstatera att det inte var ett terrordåd. Vad är det egentligen som talar för att Drottninggatan inte är ett dåd av ungefär samma typ?

Politiskt inkorrekt
C-riksdagsmanen Staffan Danielsson anklagar i ett blogginlägg några stora massmedier för att vilja gradera ner ”terrordådet” till ett ”lastbilsdåd”. Han är mycket upprörd, finner det stötande och beskriver det själv som ”det besinningslösa och fanatiska terrormassmordet på Drottningggatan”. Han anser att de utpekade medierna agerar efter en politisk agenda för att skydda islam och som spelar SD i händerna.

Allt oftare hör (och läser) jag personer hävda att det är islam som är roten till västvärldens nuvarande problem, elefanten i rummet som man inte får tala om. Sverige och Europa är naiva som inte sätter hårt mot hårt. Vänsterns (kulturmarxisternas) gamla käpphästar om imperialismen håller inte längre. I själva verket är det nu tydligt att det är galna islamistiska våldsidéer som breder ut sig och måste stoppas. Varianter på dessa tankar håller på att slå rot långt utanför den tidigare ganska lilla islamofobiska SD-kretsen. I detta sammanhang tror jag man ska se Staffan Danielssons skriverier.

Om detta har Erik Helmersson skrivit i DN och menar att Danielsson ser spöken. Han menar att inga stora massmedier har försökt nedgradera ”terror…” till ”lastbils…”. Ordvalet speglar istället att man av stilistiska skäl vill slippa upprepa ”terror…” för ofta och få lite variation.

Kanske har Helmersson delvis rätt här. Men, jag tror däremot att Danielssons facebook- och blogginlägg speglar en annan politisk agenda, alltså en politisk vilja att hålla fast vid att Stockholm verkligen upplevt en fanatisk IS-attack. Det sätter oss också på terrorkartan och gör att inte (bara) SD kan slå mynt av rädslan för terrorism (=islam), som naturligtvis finns latent i denna värld där inget längre tycks följer invanda mönster.

Utredningen av ”händelserna på Drottninggatan”, som ju kommer att bli långvarig, kommer säkert till slutsatsen att vansinnesåkningarna 2017 och 2003 har många gemensamma drag. Det faktum att Rakhmat Akilov möjligen kan knytas till sympatier för IS och/eller har inspirerats av IS-propaganda gör inte dådet automatiskt till ett terrordåd – i lagens mening. Men dådet pekar på att det finns förvirrade människor som triggas igång till vansinniga handlingar av propaganda i vår oroliga värld.

Men kära vänner, risken för att ni eller jag ska omkomma i ett terroristdåd i Stockholm är trots allt försvinnande liten. Den risken är mycket mindre än att ett storkrig ska bryta ut i någon annan del av världen. Det här bör vi koncentrera oss på.

Föregående artikelResebrev från Kiev – 4
Nästa artikelDe olympiska sommarspelen i Berlin 1936
Knut Lindelöf
Redaktör för lindelof.nu, skribent och författare. Pensionerad mellanstadielärare och skolledare. Bosatt i Uppsala.

7 KOMMENTARER

 1. ”Det här bör vi koncentrera oss på”, så avslutar du ditt inlägg. Javisst, men vad innebär det konkret?

  Ja, för mig innebär det ett återupprättande av den neutralistiska s k Bernadottelinjen. Och ett återskapande av folkförsvaret och den allmänna värnplikten. Och ett förpassande av den aktuella solidaritetsklausulen till historiens skräphög.

  Men som jag uppfattat det är det i dag bara sajten alliansfriheten.se som driver detta. Vad gör t ex FiB/K i sammanhanget utom att vara allmänt pacifistisk?

 2. Jag är inte med i FiB, men jag tycker ändå frågan är ganska dum. FiB driver en tidning för att kompensera den massmediala sjukan som råder idag, väl. Dessutom så drivs FiB i Stockholm av Pelle Sunvisson och allt han sysslat med säger väl nog. Du kan t ex gå in på ofog.org och på youtube och se vad han gjort sedan ett antal år tillbaka. Bara det att leva på existensminimum avsiktligt för att kunna agera mot den militära galenskapen är en bravad. Lycka till med läsningen Bo Persson.

 3. ”Terrorism (från latin terror ’rädsla, fruktan’)[1] avser det systematiska användandet av våld eller förstörelse, särskilt mot civila mål, för att med hjälp av rädsla tvinga fram politiska eller andra typer av förändringar. Begreppet härstammar från Jakobinernas s.k. regime de la terreur, under franska revolutionen i slutet på 1700-talet. Det är ett slag av politisk brottslighet.” ne.se

 4. Du formulerade det alldeles utmärkt själv: ”den militära galenskapen”. Det är just det jag reagerar på. Att den svenska säkerhetspolitiken betraktas ur det perspektivet.

 5. På 862 mils avstånd har jag registrerat dådet i Stockholm, men inte ägnat mycket tid eller läsning åt det, bara en allmän känsla av olust. Inte heller medierna här har uppmärksammat det mycket. Efter en dag var det absolut borta från förstasidorna.

  Nu tar det en stund innan jag kan dra mig till minnes något av de många mord som begåtts här i USA senaste veckan. Ett var när en man gick in i en skola och sköt ihjäl sin exfru och en elev som råkade vara i vägen. Tror att han också sköt ihjäl sig själv och kanske någon polis. Sedan klickar det: En svart man nere i Fresno, 500 000 invånare och platt som en pannkaka mitt i det stora jordbruksområdet Central Valley, skjuter ihjäl tre vita män på måfå mitt på dagen mitt i stan. Det går på 90 sekunder. I Fresno har polisen satt upp ”ShotSpotter Gunshot Detection Units” här och var, alltså tekniska burkar som automatiskt registrerar skottlossning, vilket vidaresänds direkt till polisen. Inom mindre än 60 sekunder var polisen på väg och anlände lagom till att Kori Ali Muhammad, 39, avlossat sitt 16:e skott. Han kastade sig på marken och erkände sina brott. Handbojad i polisbilen ropade han “Allahu akbar”. Han var efterlyst efter att en vecka tidigare ha skjutit ihjäl en vakt på ett motell i stan. År 2004 hade han åkt dit för innehav av tre skjutvapen, ”a semiautomatic pistol and two high-caliber rifles”, samt crack-kokain för försäljning. 2006 fick han nio års fängelse och släpptes ut 2016. Myndigheterna har klassat det som ett hatbrott (han hade en synnerligen komprometterande nätsajt), inte som ett terroristbrott.

  Samma gäller Dylan Thomas, en vit ung man som förra året gick in i en kyrka och sköt ihjäl ett tiotal svarta gudstjänstdeltagare. Han klassas inte heller som ”terrorist”.

  Morden i Fresno, 26 mil från där jag bor, hände för tre dagar sedan, 2017-04-18. På dagens lokala nyhetssajt, sfgate, finns inte ett ord om saken. Jag skulle inte ha återerinrat mig dem, om jag inte råkat läsa ”Lastbilsdåd eller terrordåd?”.

  Vad vill jag då säga med detta inlägg? Jo, att så här ser nog EU:s framtid ut, om det inte reformerar sig illa kvickt. Den här sortens ”terrorism” blir det nya normala.

 6. Monica Dahlby,
  En uppföljning.

  Det mest aktuella tecknet på den ödemark som FiB/K idag är på väg ut i är det faktum att det inte var FiB/K som ville publicera den klassiska essä av Jan Myrdal som allmänvänstern, för att den inte skall bli läst, nu för säkerhets skull också giftstämplat som ”brunröd”.

 7. Jag tolkar ett storkrig ”i annan del av världen” som att det tredje världskriget inte berör vår öppna, demokratiska och neutrala idyll.

  Islamofobi är teorin om att jihadister i allmänhet och IS i synnerhet inte har någon anknytning till texterna i Koranen.

  Ensam gärningsman eller konspiration? Eliassons polisutredning ger säkert näring åt fortsatta spekulationer som är bortglömda om ett år eller så.

Välkommen, du är nu inloggad! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.