LÅT 100 BLOMMOR BLOMMA OCH 100 TANKERIKTNINGAR STRIDA

“En gång var jag en beundrare av kulturrevolutionen, där för att jag uppfattade dens som en revolution underifrån mot gamla feodala seder och reaktionära element i samhället. Den hade sådana element i sig, men den slog fort över i sin motsats och ledde till en politisk situation i samhället där kritiskt tänkande och rationell debatt knappast var möjlig. Rödgardisterna var sin tids politiskt korrekta “med kinesiska förtecken” och det som var tänt att vara frigörande blev svårt förtryckande.”

Läs hela artikeln av Pål Steigan från 27 april 2019 >>

  20 kommentarer for “LÅT 100 BLOMMOR BLOMMA OCH 100 TANKERIKTNINGAR STRIDA

 1. Jan Hagberg
  2019-05-07 kl. 9:17

  Lennart Samuelson tipsade för en tid sedan som moderator vid ett seminarium om John Scotts bok Vad gör Ryssland bortom Ural. Den kom ut på svenska 1944. John Scott utbildade sig till svetsare, lämnade depressionens USA och hamnade 1932 som 20-åring i Magnitogorsk, som under hans tid ”utvecklades från det smutsiga och kaotiska nybyggarlägret från de första åren under 1930-talet till en något så när hygienisk och beboelig stad” i slutet av decenniet. Jag hittade boken på Rönnells antikvariat för någon månad sedan. En fantastisk läsning!

  Churchill gjorde 1940 klart för det engelska folket, att det inget annat hade att vänta än blod, svett och tårar. I praktiken var det vad de sovjetiska folken erbjöds redan tio år tidigare. ”Ända sedan 1931 eller så har Sovjetunionen befunnit sig i krig – i ett industriellt krig – där folket har svettats, blött och gråtit”, skriver John Scott. Utan detta krig ”Wären wir alle gute Mitbürger in Neuropa gewesen“, tror jag Stefan Lindgren en gång skrev.

 2. Benkt Lundgren
  2019-05-07 kl. 9:21

  Tack, Jan Arvid Götesson, för ett utomordentligt bra förtydligande av vad jag menade! Jag hade inte kunnat uttrycka det bättre själv.

 3. Bo Persson
  2019-05-07 kl. 10:13

  Benkt Lundgren!
  Franska revolutionen 1789 skapade den höger/vänster-motsättning vi haft sedan dess. Men EU:s överstatlighet tar oss tillbaka till det absolutistiska Europa vi hade före denna franska revolution.

  Det är den bistra sanning du inte kan komma ifrån. Å andra sidan är det väl inte helt uteslutet att EU kommer att implodera innan det gått så långt. För varje år som nu går växer ju EU-motståndet runt om i Europa. Och kanske förebådar de aktuella “gula västarna” i Frankrike en ny stor fransk revolution.

 4. Sven-Eric Holmström
  2019-05-07 kl. 10:57

  Det är märkligt att en sån som Conquest fortfarande förs fram som en auktoritet trots att hans fantasisiffror punkterades för ett kvarts sekel sedan, och som han dessutom övergav långt innan sin död för ett antal år sen.

  Eller som Lennart Samuelson uttryckte det, nämligen att det är märkligt att det i debatten fortfarande förekommer siffror där man hänvisar till Conquest, trots att denne själv för länge sedan tagit avstånd från dem.

 5. Benkt Lundgren
  2019-05-07 kl. 11:33

  En rak fråga, Jan Hagberg:
  Skulle du kunna se rakt i ögonen på efterlevande till de “Kirunasvenskar” Kaa Eneberg beskriver i sina böcker (eller till efterlevande till de hundratusentals, kanske över en miljon, Sovjetmedborgare som drabbades av liknande öden) och med klar röst säga ungefär så här: “Det var naturligtvis hemskt tråkigt, det som drabbade dina släktingar, men tyvärr var det ett nödvändigt pris att betala för att bygga upp det socialistiska fosterland som under 40-talet militärt krossade Nazi-Tyskland, till gagn för hela världens folk.”

  Jag förutsätter i och för sig att du besvarar frågan med ja – annars blir ditt inlägg obegripligt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.