Alla har lika värde… Bild: Torsten Billman
Omslagsbild på första numret av FiB/Kulturfront 1972

Att visa sammanhållning och sans bidrar till mindre terror, eftersom det motverkar polarisering.

Så skriver Maria Ripenberg i UNT på dagens ledarsida. Hon ser det som hände i Stockholm i fredags som främst en följd av främlingsfientlighet, muslimhat och rasism och pekar ut Sverigedemokraterna som bärarna av detta.

Nu börjar samtalet som jag efterlyste igår. Jag måste tillstå att jag inte tror på denna hennes kungsväg att minska osäkerheten på våra gator. För vad blir den omedelbara reaktionen på det Ripenberg skriver, jo just polarisering. De ”goda” (vi som ställer upp och hjälper medmänniskor i nöd) ställs mot de ”onda” som röstar på fel parti (SD). Som om 15% av svenska väljare ändå bör känna lite ansvar för dådet på Drottninggatan.

Nej samtalet om det här måste ta fasta på vad som på sikt kan bromsa terrorism, dels i det lilla, men också i det stora perspektivet. Självklart ska vi hjälpa människor i nöd när saker har hänt, men det svåra är att se till att det hemska inte händer alls.

Hur man än tänker är våra storstäder mycket sårbara, vilket förresten ligger i sakens natur. De kan heller aldrig bli annat, för den/de galning/ar som vill skada detta västerländska uttryck för kultur kan ju röra sig ganska fritt. Nej, det är ”västhatet” som vi måste försöka underminera.

I det lilla konkreta perspektivet i vår egen närhet måste till exempel flyktingar som nekats uppehållstillstånd kunna utvisas. Igår hörde jag på TV att det finns 12.000 på rymmen i detta nu. Ingenting görs heller för att få tag i dem. En helt otrolig siffra. Polisresurser saknas. De lever och försörjer sig med ströjobb i storstadsområden, där finns en svart arbetsmarknad, där kan de gömma sig i myrstacken. Om man fick tag på dessa 1200 skulle det kanske hjälpa lite. Men, inte ens gränskontroller och id-kontroller av personer med misstänkt utseende på våra gator skulle lösa problemet. ”Västhatet” skulle ju finnas där ändå och kanske till och med öka.

Tekniska ”säkerhetslösningar” kan säkert invagga några i lite mer trygghet, men balansgången är svår, ingen vill ju leva i ett befäst och till tänderna rustat övervakningssamhälle med livrädda människor.

Så vad återstår då, när alla små praktiska åtgärder beslutats och verkställts? Jo, det som kan tyckas ligga utanför vår kontroll, ”västhatets” själva källa. Och då kommer frågan: Har Sveriges regeringar gjort vad man kunnat för att minska ”västhatet”? På den frågan svarar jag kategoriskt nej. Har de rent av bidragit till ett ökat ”östhat”? Återkommer strax till detta begrepp.

Faktum är att de har inte ens varit passiva åskådare till kriget mot terrorismen, utan istället varit synnerligen aktiva tillskyndare till denna politik. Jag behöver bara nämna Sveriges inordning under USA/NATO/EU (som leds av MIC*) och som driver det grymmaste och längsta krig världen någonsin skådat – från Balkan på 90-talet till Syrien idag. Svenskar har dessutom gjort ”mycket goda affärer” under hela denna tid. Vapenexporten har inbringar många miljarder varje år.

Våra regeringar är alltså medskyldiga till det skapade ”västhatet”, som utvecklades till islamism, terrorism och flyktingvågor mot Europa. Utan ett politiskt epokskifte på denna punkt kommer inte tryggheten i våra västerländska storstäder att kunna återställas mer än högst marginellt.

För, på grund av bland annat terrorismen, flyktingpolitiken, segregeringen, arbetslösheten och kulturkrocken har vi ju ett växande muslimhat i hela Västvärlden, som samlas i allsköns högerpopulism, ett slags ”östhat” (främlingsfientlighet och muslimskräck). Dessa människor var inte på Sergels torg i söndags. De föraktar etablissemanget för mycket för det, de hatar redan och har svårt för kärleksbudskapen.

Men även alla dessa missnöjda människors villkor och röster måste respekteras och polarisering med dem undvikas. I detta tycker jag att Maria Ripenbergs text sviktar. Men jag tycker som hon – trots allt – att manifestationen på Sergels torg hade ett stort värde.

Maria Küchen balanserade klokt i en liten text igår på Facebook:

… ni som tycker att manifestationen i Stockholm i går var ”naiv snällism” och onödigt sentimentalt vadande i känslor … begrunda att både allvarsord och tystnad skulle ha främjat rädsla, medan gårdagens manifestation i stället innebar att tiotusentals stockholmare direkt igen vågade återta sitt stadsrum. Detta i sig har ett oerhört värde. Den visade också att de som högljutt hetsar och hatar mot immigranter i allmänhet som reaktion på terror är en klen skara vid en jämförelse. … [att] ta terroristhotet på allvar, motverka det klokt och behålla ett globalt perspektiv kan vi göra ändå.

Ärade läsare! Nu vill jag att samtalet om det här ska fortsätta. Hur ser ni på det här? Välkomna med kommentarer och egna inlägg.

Bild: Torsten Billman. Fler bilder i Satirarkivet


* Military Industrial Complex

Föregående artikelMed litterär skärpa och matematisk precision
Nästa artikelResebrev från Kiev – 1
Knut Lindelöf
Redaktör för lindelof.nu, skribent och författare. Pensionerad mellanstadielärare och skolledare. Bosatt i Uppsala.

13 KOMMENTARER

 1. Public service säger att ”lastbilsattacken” på Drottninggatan kommer att gynna ”rasisterna” och att ”händelsen” inte har något samband med islam. Men det är inte sant! Det kan inte vara någon hemlighet att det bokstavligen står i Koranen att de otrogna skall dödas om de inte omvänder sig till Mohammed.

  Vi vet också att det finns ledamöter i riksdagen som vill införa sharialagar i Sverige. Därtill domineras nykterhetsrörelsen och den socialdemokratiska broderskapsrörelsen av islamister. Överallt där det finns en muslimsk minoritet är de i konflikt med majoritetsbefolkningen och överallt där muslimerna är i majoritet råder sharia och förtryck av minoriteter.

  Och även om inte alla muslimer är terrorister är det bara ett fåtal som tar avstånd från terroristattacker. Istället skyller de på västvärldens interventioner i Irak, Libyen och Afghanistan som blivit konsekvensen av terroristattackerna den 11 september.

 2. Lastbilsattacken kommer att gynna rasister – SANT
  Händelserna i Stockholm har inte med islam att göra – FEL
  Din skrivning om Koranen förenklad och FEL
  Ledamöter i riksdagen som vill införa sharialagstiftning – FEL
  Majoriteten i broderskapsrörelsen är muslimer – FEL
  Även om inte alla muslimer är terrorister är det bara ett fåtal som tar avstånd – FEL

  1. Manifestationen förståelig och inte fel men naturligtvis kan man fundera vad den resulterar i och hur människor tänker och drar för slutsatser.
  2. Risken att omkomma som medborgare i ett nytt attentat i Sverige minskar efter det nu genomförda attentat.
  3. Risken att vådaskjutas eller dödas om du kommer i närheten av gänguppgörelser i storstäderna är större än att inom den närmsta tiden omkomma i en ny terrorattack.
  4. Sannolikheten för terrorbrott ökar om inte svenska regeringar tar avstånd när USA med missiler mördar människor i Syrien eller från slakten i Libyen av dess ledare Ghadaffi.
  5. Sverige måste ha koll på avvisade asylsökande trots betydande svårigheter. Idag under all kritik. 20 poliser har 4000 personer att leta rätt på. SD har naturligtvis en stark poäng där.
  5. Regeringen bjuder in alla partier (utom V och SD) till överläggningar om vad göra framöver. Skandalöst och kontraproduktivt. Dagen före dådet avslogs förslag från SD i riksdagen.

 3. Kärleksbomba förnuftet så löser sig säkert alla problem (speciellt problemen för politiker och höga ämbetsmän som annars skulle kunna utsättas för besvärliga frågor och kanske till och med repressalier på grund av grova försummelser som lett till dödsfall och personskador).

 4. En person som skulle utvisats till Uzbekistan (en omöjlighet) mördar 4 personer och skadar desto fler. En hög polis i nationella operativa ledningen sa igår att utredningen kan ta ett år, vilket GW Persson skrockade åt som sanslöst och krävde snabbt och effektivt polisarbete.

  Vem har ansvaret för att 20 spanare inom gränspolisen har 4000 objekt de ska leta fram, vilket innebär 200 personer per polis. Det blev ju ett fasligt liv när polisen för några år sedan försökte identifiera personer med avslag på sina ansökningar, för att verkställa utvisning. Hur man än vrider och vänder på det måste ju dessa personer lämna landet efter utvisningsbeslut och efter all överprövning.

  Nu har en sådan person gjort det alla fruktade någon gång måste ske, ett riktig terrordåd, med stora konsekvenser, samtidigt rätt taffligt genomfört, vilket var tursamt. Vad hade hänt om han hade haft ett automatvapen?

  Det är förstås också så att attacken inte går till historien som det största av terrordåd. Det lär dröja innan nästa inträffar om ens någonsin, trots världsläget.

 5. Det som slår mig här borta i förskingringen är att Sverige efter attentat står inför en ganska unik situation: man har en gärningsman i livet!

  Normalt dödas de av polis, de spränger sig i luften eller begår självmord på annat sätt. Varför detta inte skett här är lite mystiskt. De 64 oskulderna i himlen väntar på honom förgäves.

  Sedan heter det att utredningen kan ta ett år. Det gjorde mig också misstänksam.

  Men alla bitar faller på plats om vi gör allvar av våra idéer om CIA och IS. Det finns en stark amerikansk närvaro i Uzbekistan sedan minst 10-15 år. De utbildar uzbeker – i det ena och det andra…

  Kanske ska utredningen ta ”god tid” på sig så att ”något” hinner hända vår gärningsman, varefter ”problem solved”?

 6. Även om Kaplan lämnat regeringen har Socialdemokratin ett politiskt samarbete med det muslimska brödraskapet.

  Det finns tillräckligt många veteraner från IS i Sverige för att göra framtiden osäker. Särskilt som gärningsmannen misslyckades med att utlösa bomben inne i varuhuset med ännu fler offer som påföljd.

  Vi är överens om USA:s missriktade militärinsatser. Om man verkligen velat vedergälla vår tids Pearl Harbor hade man gått direkt mot Saudi-Arabien och krossat finansieringen av terroristorganisationer.

  Men det är oljepengarna som styr världsekonomin och därmed våra samhällen. Det visar inte minst manifestationen på Sergels Torg som inte var en samling mot terrorismen, utan snarare ett försök att förmå det svenska folket att älska islam.

 7. Håkan Sandins uppfattning om manifestationen på Sergels torg är extrem. Manifestationen var en kraftfull markering att svenska medborgare slår vakt om ett öppet och demokratiskt samhälle. Den hade inget med islam att göra. Hjärnspöken enligt min uppfattning.

 8. Efter den 11 sep 2001 sa George W Bush att han ville ha ett korståg (crusade) mot Al Quaida och den islamistiska terrorismen. Han sa också att attacken mot World Trade Center berodde på att terroristerna hatade friheten i väst. Usama bin Laden grep naturligtvis chansen och använde ordet korsfararna om västmakterna. Minnet av korstågen lever kvar i arabvärlden så det var ett smart grepp av bin Laden. Han sa också att de visst inte hatade friheten i väst och han använde Sverige som exempel på att Bush hade fel. Vi angriper inte Sverige sa han men om ni bombar våra städer kan vi bomba era. Vi vet att redan före jul 2001 hade USA dödat fler människor i Afghanistan än som dog den 11 sep, trots att ingen Afghan var inblandat i dådet. Sedan har det bara fortsatt och i Irak har antalet dödsoffer kanske redan överstigit 1 miljon. I Libyen flera 10.000-tals och Syrien räknar vi redan 6 siffriga tal. I både Afghanistan och Libyen har Sverige deltagit på USA:s sida, så nu är inte vårt land fredat från terrordåd. Jag hörde statsminister Fredrik Reinfeldt förklara vårt engagemang i Afghanistan med att där går vår första försvarslinje mot terrorismen.

  Afghanistan har naturligtvis aldrig varit något hot mot Sverige men jag förstod då att nu är det bara en tidsfråga innan Sverige blir föremål för en terroristattack. Den misslyckade terroristen på Drottningatan 2011 använde också Sveriges deltagande i ockupationen av Afghanistan som ett av skälen till sitt dåd.

 9. Vet inte om Håkan inte vet bättre eller om han medvetet ljuger. Kaplan var miljöpartist för det första och socialdemokraterna har inget som helst samarbete med och har aldrig haft med det muslimska brödraskapet.

  Alltså ljuger Håkan. Det är illa och ondsint. All sådan dynga ökar sannolikheten för – om inte attentat som senast i Stockholm – ökade motsättningar i samhället och risk för liknande dåd.

  När det gäller gärningsmannen är det mesta klarlagt nu och det finns på SL-blogg en bra sammanställning av hur denne så småningom hamnade i Sverige efter att bland annat blivit stoppad vid turk/syriska gränsen och därefter utvisats till Sverige och resten vet vi.

  Det finns försvårande omständigheter för svensk polis p g a underbemanning vid gränspolisen som kan ha bidragit till att man inte lyckades hitta vare sig honom eller andra av de drygt 12 000 som undandragit sig avvisning.

  Men du Håkan måste skärpa dig. Det handlar inte om rätten till yttrandefrihet här på bloggen som jag ser det, utan därför att du använder den till lögner och smutskastning i ett visst syfte. Lägg av med det och försök diskutera i sak.

 10. Hans A!
  Det är bara att goggla på socialdemokratin och det muslimska brödraskapet för att få en annan bild av verkligheten. Och även om Kaplan är miljöpartist var han bostadsminister i regeringen.

  Knut L!
  ”Ett öppet och demokratiskt samhälle”! Vad betyder det? Den illusionen förlorade jag redan vid Palmemordet.
  Eller betyder det att vi ska återgå till de öppna gränserna 2015?

  Som jag minns det började kärleksmanifestationerna efter brandbombsattentatet mot en moské i Eskilstuna 2014. Senare visade polisutredningen att branden hade startats under matlagning i moskéns eget kök. Men det pratade aktivisterna tyst om.

  Det är ett märkligt fenomen i Sverige att en jihadistisk terrorattack kan förvandlas till en manifestation mot ”islamofobin”.

 11. Finns det fortfarande någon som tror att det var en ”terroristattack” det som inträffade i Stockholm förra fredagen?

  Liknar det inte snarare ett dåd av en förvirrad knarkare som råkade se en lastbil med motorn igång och dörren till förarsätet öppen?

  Vad detta har med icke utvisade utlänningar att göra begriper inte jag. Kan någon förklara varför de två sakerna kopplas ihop?

  Terror betyder enligt definitionen våld som utövas i syfte att sprida skräck och att därmed påverka den politiska utvecklingen.

  I stället för att låta oss sugas upp i hysterin kring den ensamme galningen på Drottninggatan kunde vi börja diskutera den serie av terrorbrott som faktiskt drabbat Sverige de senaste två åren. Otaliga mordbränder på flyktingförläggningar, bomber mot politiska organisationers lokaler, t o m bomber riktat mot personal som arbetar med flyktingar.

  Det är den verkliga terror som är mest hotande för vårt samhälle nu.

 12. Trots tragedin i Stockholm, så är det svårt att jämställa detta med det som hände i Paris för två år sedan; ett planerat och proffessonellt terrordåd med avsikt att döda så många som möjligt. Avancerad logistik och på flera olika ställen. Avancerade vapen och sprängmedel.

  Det är ganska uppenbart att olika myndigheter samt politiska partier i vårt land, gärna bidrar till att överdriva bilden av en medveten aktiv IS soldat.

  Gärningsmannen är missbrukare, har levt kringflackande asocialt, knackat på dörren till Syrien, gripen av turkarna och skickad till Sverige och sökt asyl. In i svenska rullor, därefter fortsatt flackande liv med ett missbruk, lämnat sin familj, antipatier mot västvärlden.

  Avslag på asylansökan vilket sätter ytterligare fart på nedåtgående spiralen. Har genomför ett taffligt impulsivt morddåd på fyra personer och många skadade med stulen lastbil. Vad är det för avancerad terroristisk planering och logistik och påstår sig tillhöra Islamska staten och nu väntar livstids fängelse.

  Sverige har nu också fått sin terrorist enligt lastbilsmodellen och kondoleanser från omvärlden. Snabbt som attan genomförs skärpt lagstiftning, vilket väl är målet.

  (kortat av Redax)

 13. En ensam galning typ Christer Petterson vars mål är att skärpa lagstiftningen i Sverige!

  Det låter motsägelsefullt. Kanske för att din text är förkortad.

  Jag tillhör dem som hade hoppats på en allians mellan USA och Ryssland i kampen mot IS. Men efter Trumps helomvändning i Vita Huset tycks det vara CIA och de saudiska oljepengarna som styr.

  Gärningsmannen är en internationellt efterlyst jihadist som borde ha lagförts av polisen innan terroristattacken på Drottninggatan som därtill tycks ha varit förvarnad. Därför den snabba polisinsatsen.

  Det finns, som jag skrev tidigare, tillräckligt många IS-veteraner i Sverige för att göra framtiden osäker eftersom de inte kan utvisas med mindre än att man upphäver deras svenska medborgarskap. Dock förmodar jag att de är noggrant övervakade av Säpo.

  Även om det säkert finns en och annan potentiell ”trollhättebo” därute är bränderna på flyktingförläggningarna i huvudsak anlagda av migranterna själva.

Välkommen, du är nu inloggad! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.