Igår glimtade det äntligen till för Socialdemokraterna i TV-programmet Agenda. Lena Sommestad mötte Stockholms skolborgarråd Lotta Edholm om ”det fria skolvalets” förödande effekter. Vi fick först se ett reportage om Jordbromalmsskolan, som nu ska läggas ner på grund av att skolan dränerats på allt vad integrationsambitioner kan innebära. Skolan har  blivit en tydligt underklasstämplad skola, där kvarvarande skolledning, lärare och elever med rätta hänger läpp och känner sig förvisade till marginalen. Alltså, ett övertydligt exempel på effekterna av marknadsfundamentalisternas ”fria skolval”.

Det var sedan enkelt för Lena Sommestad att tala klarspråk i frågan, vilket hon nästan lyckades med. Lotta Edholms försvarslinje gick som vanligt ut på att segregation beror på sossarnas flumpolitik på 70-talet och boendesegregation. Sommestad gled taktiskt undan frågan om ”valfriheten” som huvudproblemet genom att istället hamra fast att det är den konstruerade konkurrensen mellan skolor som nu slår ut skolor i områden där människorna saknar bildningstraditioner, tvärt emot allas uttalade ambitioner.

Det var ett smart sätt att säga att det trots allt är just ”valfriheten” som är huvudproblemet. När man gör skolorna beroende av att locka till sig elever med olika medel blir förstås några förlorare. Jordbromalmsskolan är en av de som dragit det kortaste strået i den konkurrensen. Och det kommer att bli fler, samtidigt som friskolorna och de mest populära kommunala skolorna kommer att blomstra och bli fina affärer.

Vart de människor med bristande bildningstraditioner ska ta vägen skiter man i. Det är hjärt- och skoningslös klasspolitik. Det här måste bli en av den förnyade Socialdemokratiska politikens huvudfrågor. Lena Sommestad ser ut att kunna ta den debatten.

Hennes insats igår kan jämföras med partiets skolpolitiske talesmans, Mikael Damberg, insats i november förra året, då Jan Björklund i vanlig ordning sopade golvet med socialdemokratiska skolpolitiker. Bra att Miakel Damberg sattes åt sidan.

Läs också Lena Sommestads lysande blogginlägg.

Bloggportalen: Intressant
Andra bloggar om: , , , , , ,

Föregående artikelSommestad är bäst, men …
Nästa artikelDe kommersiella TV-kanalerna är en förolämpning
Knut Lindelöf
Redaktör för lindelof.nu, skribent och författare. Pensionerad mellanstadielärare och skolledare. Bosatt i Uppsala.

2 KOMMENTARER

  1. Jag brukar i mörka stunder säga att Alliansens skolpolitik borgar för ett alltmer särskiljande och orättvist skolväsende, medan De rödgröna länge har varit garanter för att man ö h t inte behöver lära sig något i skolan – allra minst matematik. Ordet ”flum” undviker jag helst, men om något ditåt har det onekligen handlat i åratal.

    Det är möjligt att Sommestad är ett ljus i mörkret – men på kort sikt tror jag att loppet är kört både för socialdemokratin och för skolan. Alltså gäller det att arbeta långsiktigt.

  2. Det är väl en helt oklanderlig ambition, Mats.

    Låt oss dock inte glömma den gamle nationalekonomen J M Keynes’ påpekande om riskerna med långsiktigt arbete.

    ”In the long run, we’re all dead!”

Välkommen! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.