Jan Myrdal och Leninpriset

Förklaringen till att Jan Myrdalsällskapet ska dela ut Leninpriset på 100.000 kronor är att i Varberg har ”Jan Myrdalsällskapets stora pris – Leninpriset” instiftats av Lasse Diding.
Denne är en kreativ entreprenör, som uppenbarligen gillar Lenin och odlar humoristsk Leninkult i källaren till sitt Hotell Gästis i Varberg. Där finns Leninbadet med en pikant historia, vilket skildras så här på Sköna Hems redaktionsblogg.
Affärerna verkar gå bra. 2007 utsågs Diding till årets företagare, vilket skildrades i bl a Hallands Nyheter. 2007 köpte han även det gamla vandrahemmet för att göra om det till hotell. Jag träffade honom i höstas, han frågade mig om skolan, han hade varit lärare. På frågan vad han gjorde nu blev svaret lite otydligt. Jag borde kanske vetat. Han är en minst sagt en ovanlig företagare med rötterna i samma politiksa mylla som jag själv. Kul att det finns oförutsägbara entreprenörer.

Nå Leninpriset då? Är det så klokt att kalla det så? I Wikipedia beskrivs det sakligt, även om Dan Israels namn endast återfinns här. Men t ex på Realtid.se är beskrivningen den väntade. Ja, visst får man en diskussion. Men är det den diskussionen man önskar? Jag tycker knappast att sällskapet på det här sättet lever upp till sitt syfte ”att främja de litterära och kulturella målsättningar som Jan Myrdal formulerat under många år som skriftställare och kulturarbetare, att medverka till att sprida hans stora produktion och att  göra hans liv och gärning välbekant.” Men det är förstås deras sak. Jag måste konstatera att i alla fall jag inte passar in.

Läs även andra bloggar om , , , ,

... är läst 4024 gånger!

  2 kommentarer for “Jan Myrdal och Leninpriset

 1. Sixten Andréasson skriver:

  Till bloggaren Lindelöf själv: Inget personligt – jag uppskattar verkligen ditt engagemang i skolfrågan (själv fd lärare och skolledare) och din analys om vad som är fel och bör åtgärdas nu!
  Men reagerade på din collage-bild. Liksom du innan reagerat känslomässigt på prisets namn: Leninpriset.
  Interimstyrelsen ska till våren kalla till bildandet av JM-sällskapet och originellt nog är det tänkt med författaren själv närvarande.
  Leninbadet ser bra ut och en resa till Varberg i den nu tråkiga vintern är väl värt att tänka på. Kanske ses vi där?
  Mbh/Sixten

 2. blogganern Lindelöf skriver:

  Till Sixten Andréasson: Tack för uppskattande ord om mitt skolande. Interimsstyrelsen trodde jag kallade till bildande av JM-sällskapet just idag. Ska man göra till våren igen? Att JM är med i detta är väl naturligt eftersom han lever och har hälsan, även om det kan verka aningen uppblåst att medverka i sitt eget kulturarvsskifte. Lite av monumentbyggande är det ändå fråga om, vilket jag har svårt för. Men det är mänskligt förstås. Alla skulle väl vilja vara odödliga.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.