Nyamko Sabuni kräver förbud mot religiösa friskolor och Jan Björklund vill införa hårdare kontroll av religiösa inslag i undervisningen. Men, ofria friskolor kommer liberala fundamentalister aldrig att acceptera. Ska det vara så svårt att förstå att friskolor också innebär religiösa friskolor? Det är det här vi folkskolevänner sagt hela tiden.

Det är dessutom omöjligt att kontrollera vad som predikas på lektioner. Det skall inte heller kontrolleras av myndigheterna. Lärare ska ha frihet. En lärare med djupt kristen (eller muslimsk) tro och livshållning kan inte i en demokrati beläggas med yrkesförbud, vilket är enda möjligheten om man vill stoppa en sådan lärares missionerande. På en sådan lärare i en religiös friskola finns inga spärrar. Men i en officiellt konfessionsfri folkskola finns en sund broms mot dennes religiösa predikande. Så kan både lärares och elevers frihet främjas. Allt annat leder till segregering på längden och tvären.

Björklunds kontroll av religiösa inslag på lektioner – men att det ska få förekomma på morgonsamlingar till exempel – är faktiskt så dumt att man förstår att han nu är i svår knipa. Elever (barn) skiljer nämligen inte på vad de lär sig på lektioner och morgonsamlingar. Allt förnuftigt skolarbete har den senaste generationen utgått från och arbetat för att det som sker i skolan ska sitta ihop och vara konsekvent. Dubbla budskap är av ondo. Det kallas också dubbelmoral. Kunskap och fostran måste samverka i skolan. Det som Sabuni och Björklund nu presterar är blott munväder, förvånande korkat faktiskt.


Vinjeettfoto: K Lindelöf

Föregående artikelMumifierad grävling
Nästa artikelEn systerdotterdotter
Knut Lindelöf
Redaktör för lindelof.nu, skribent och författare. Pensionerad mellanstadielärare och skolledare. Bosatt i Uppsala.

Välkommen, du är nu inloggad! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.