I artikeln om Kanadas invandringspolitik missar Adam Cwejman själva grunden: Till skillnad från Sverige har det landet i en geografisk position där man kan välja och vraka. Inga rangliga båtar med med sorglig last når de kyliga vattnen kring nordligaste Ameriga och Kanadas gräns söderut skyddas av det faktum att ytterst få människor flyr från USA. Ingen bokstavligen vandrande ström av flyktingar nådde 2015 den kontinent där deras öde faktiskt skapades.

Detta läge utnyttjar Kanada nu enligt Cwejman till att plocka russin ur migrantströmmarna. Bilden är naturligtvis mer mångfacetterad än så men liberalen räknar med att vi inte är belästa. Han ställer oblygt sina inhumana slutsatser mot den svenska asylpolitiken, låtsandes att ingen Genevekonvention finns, ingen Europakonvention och ingen Barnkonvention till skydd för förföljda och utsatta samt givetvis utan en tanke på att de länder han sympatiserar med kunde ha ett ansvar för de flyktingströmmar de skapar.

I Cwejmans värld är en människa blott en ekonomisk enhet och han ser framför sig en högre sorts människor som styr de fattigas villkor. Människovärde och humanism lägger han åt sidan. Se till att vara lönsam! är budskapet till den som försöker skapa sig en framtid utom räckhåll för produkterna från västvärldens vapenfabriker.

Flitig debattör
Adam Cwejman är en flitig debattör i migrationsfrågor. Under en akademisk polityr driver han sina ekonomistiska åsikter om hur människor ska hanteras. Det är sorgligt att genom honom se hur Sveriges till namnet liberala parti (L) tagit sina långa steg bort från det som en gång var dess hjärtefrågor och stolthet.

Göteborgs Postens ledarsida har Cwejman funnit som sin främsta megafon, där publicerar han fortlöpande krior med akademisk karaktär, dock utan det balanserade synsätt som borde karaktärisera sådana. Budskapet är alltid detsamma: Invandringen till Sverige består av fel människor.

Sida vid sida med Cwejman publiceras i GP öppet främlingsfientliga artiklar, upprepande de vanligaste påståendena från vulgärdebatten. Cwejman blygs inte sällskapet.

Föregående artikelHur länge är det någon mening att hålla på?
Nästa artikelJAN MYRDAL TALAR I MOLDAVIEN OM LÄGET I EUROPA OCH VÄRLDEN

7 KOMMENTARER

 1. En aspekt har tydligen missats: Kanada är en bosättarstat (som USA, Israel, Australien och några till). Det är inte mohawker, micmac eller inuiter och andra lokala folk som bestämmer, trots att territoriet Kanada är deras hemland. Det är bosättarna som utnämner sig själv till stat och tar in ännu mer människor av samma sort. Israel är ett ännu klarare exempel. Om lokalbefolkningen inte får bestämma hur migrationen skall se ut är det knappast ett föredöme. Snarare något avskräckande. Liknande tendenser kanske ses i Sverige.

 2. ”Flyktingar” är ju en väldefinierad kategori, men numera tycks de buntas ihop med alla in- och utvandrare i det nya ordet ”migranter”, som jag associerar med säsongsarbetskraft, här i Kalifornien “Migrant farmworkers”.

  Efter Vietnam-kriget flydde 10000-tals vietnameser ut på havet (”båtflyktingar”) i tron att de skulle bli upplockade av amerikanska fartyg och förda till USA. I stället hamnade de flesta i flyktingläger i Sydostasien, en del i årtionden. USA skickade dit intervjuare som graderade flyktingarna efter ett poängsystem. Hög utbildning, kunskaper i engelska, användbar yrkesutbildning etc gav poäng. De med högsta poäng tilläts ”fly” till USA. Sjuka, handikappade och orkeslösa gamlingar kom inte på fråga. Cynismen var bottenlös och är det väl än.

  Vad jag inte begriper är varför EU lägger sig platt och inte ställer några som helst krav på att USA ska ta emot några av de människor deras bomber och terrorister jagat på flykt för sina liv.

 3. Jag säger som salig Fälldin (aktuell i TV-dokumentär för övrigt) sa 1981: Håll gränsen! Och just idag i DN verkar det äntligen som att vår finansminister också tycker så.

 4. Bengt S!
  Bra att du tar upp konflikten mellan att ta in eventuell framtida skicklig arbetskraft. Färdigutbildade snickare, svetsare och färdiga elektriker. Det vore väl mumma för olika arbetsgivare på den svenska arbetsmarknaden.

  Naturligtvis ska dessa också erbjudas av de platser som finns att tillgå. Men ska vi bara ta in lönsamma personer? Naturligtvis inre, då agerar vi omänskligt. Hela grundtanken är att de som flyr från eländiga krig som Irak och Syrien, liksom gamla, skröpliga och sjuka, ska få en fristad i vårt land.

  Naturligtvis ska regering och ansvariga myndigheter ha koll på läget, såväl på de som får plats och de som ska avvisas.

  Det svenska folket har grundlurats. Istället för det växande hatet mot flyktingar och asylsökande borde hatet och ilskan riktas mot de makthavare som demonterat hälso- och sjukvård samt social omsorg. Rövslickandet av den amerikanska supermakten och Natofieringen likaså.

Välkommen, du är nu inloggad! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.