Bengts målarjobb

Häromdagen gav Gavin Newsom, guvernören, order om att alla i Kalifornien skulle ”stanna hemma”. Redan i början av veckan meddelade vår borgmästare att alla i stan måste ”shelter in place”. Det gällde för övrigt sex län i Bay Area med 7,5 miljoner invånare och var de hårdaste restriktionerna dittills i USA. Företag måste skicka hem sina anställda. Livsmedelsaffärer, bensinmackar, apotek med flera ”väsentliga” inrättningar får dock hålla öppet. Restauranger kan sälja måltider för hemtagning. Man får också ta en promenad med frun eller hunden. Sheriffer och polischefer ska se till att reglerna följs. Straffet är böter eller fängelse.

Jag hade tänkt måla och reparera baksidan på ett hus en kilometer bort. Tog på mig ett munskydd för syn skull och cyklade iväg. Mycket var stängt. Gles trafik. Åtskilliga promenerade till synes obekymrat omkring. Ingen polis i sikte, men jag undvek att ta den vanliga vägen förbi vår lokala polisstation. Munskyddet kändes lite löjligt, så jag tog av det. Inuti huset arbetade några hantverkare, enmansföretagare. Allt verkar normalt. Vi stod inte ens på sex fots avstånd från varandra som påbjudits. Jag hade glömt något och måste cykla tillbaks. Sedan ännu en returtripp. När jag kommer hem för tredje gången ringer telefonen. Tro det eller ej, men på nummervisaren står det ”US GOV”. Hade min elake granne skvallrat för regeringen om mitt cyklande? Bara för en vecka sedan skrek han ”motherfucker” åt mig. Möjligen lider han av fylledille. Jag stirrade på telefonen. Efter många signaler gav regeringen upp utan att lämna något meddelande. Jag smög sedan ut genom en sidodörr och promenerade diskret tillbaks till målandet. Gatorna ovanligt tomma, stämningen känns dämpad.

Men det nya eländet ger också nya möjligheter. Under Reagans 80-tal gjorde Jim Bakker succé som teleevangelist med sin ”prosperity theology” (framgångsteologi). 1989 hade dock Reagan blivit senil, och Bakker åkte i fängelse för våldtäkt och bedrägeri. Han fick 45 år, men blev benådad efter fem. Nu är han tillbaks med ny fru och ny TV-show. När framgången slutade med fängelse var det helt naturligt att överge framgångsteologin. Nu kör han med ”apocalypticism”, end times och frystorkad mat i stället. En man i tiden, alltså. Han säljer också ett botemedel mot coronaviruset. Optivida Silver Solution heter det och kan köpas för 24 dollar och 95 cent per flaska om 16 fl.oz. (flytande uns). Trump, däremot, satsar på kinin. Under några år i Afrika åt jag en massa kinintabletter mot malaria. Kanske gav det mig på köpet immunitet för livet mot coronaviruset?

Den 24:e januari informerades USA:s senat i ett slutet möte om den kommande troliga spridningen av coronaviruset och hotet mot ekonomin och folkhälsan. Flera av senatorerna började sedan sälja av sina aktier för miljontals dollar. Nu kan de köpa tillbaks samma aktier för halva priset. Det är helt i linje med vad finansministern, ”Treasury Secretary” Steve Mnuchin, tidigare beskrev som “a great investment opportunity”. Handelsministern, Wilbur Ross trodde i en intervju på Fox att utbrottet av COVID-19 i Kina skulle påskynda återkomsten av arbetstillfällen till USA.

Därute är det fint målarväder, och det känns ”väsentligt” för mig att jaga iväg och få lite gjort före kvällen.

Livet går vidare tills vidare.

Föregående artikelMALCOLM KYEYUNE: TRO INTE ATT ALLT BLIR NORMALT EFTER CORONA
Nästa artikelDET VIDA PERSPEKTIVET, ATT BEGRUNDA…
Bengt Svensson
Bengt Svensson Blev lärare jobbade sedan i Tanga vid Indiska Oceanen i Tanzanias, då anställd i Sidas ”fredskår”. Sedan USA. Har bott i samma hus i San Francisco i ett kvartssekel och i stan längre än någon annan stans. Arbetat en period i Sunnyvale, ”Silicon Valley”.

Välkommen, du är nu inloggad! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.