I tisdags, den 7 maj, förrättades boksläpp för min bok Ett liv, en tid – 1884–1973 genom kameraögat i Göteborg. Till min stora glädje slöt många intresserade upp. Förläggaren Kjell Warne och hans fru Annmarie bjöd på vin och snittar och Kjell släppte stående på en trappstege en bok i golvet så det small. Därmed var boken släppt!
Jag berättade kort om bakgrunden till – och arbetet med – boken, därefter minglades det, man köpte böcker och jag signerade för glatta livet. Jag kände mig som en riktig författare en lång stund.
Nu finns boken tillgänglig för alla som önskar ta del av historien om Göteborgsköpmannen Percy Lundwall, som genom sitt välordnade fotoarkiv gjort sitt liv åtkomligt för eftervärlden. Det är ett intressant amatörmaterial som omspänner tiden från 1897 (tidigaste bilden) till 1957 (senaste bilden). Bilderna och dagböckerna har möjliggjort en kartläggning av denne mans liv i med- och motgång, lycka och olycka. I bakgrunden skönjer vi tidens förändring i tänkande, kultur och teknik.
Inte minst hans fotometod är intressant. Han tillämpade från första början ett avspänt och okonstlat sätt att fotografera som ger bilderna ett ovanligt liv och påminner om dagens vardagliga digitalfotograferande. Fast alltså redan för 100 år sedan.
Vill du beställa boken eller ha ett recensionsex ska du klicka här.
Bloggportalen: Intressant
Andra bloggar om: Ett liv – en tid, boksläpp, Knut Lindelöf
Grattis, Knut!
Nu har vi dryga halvåret på oss att få upp intresset för boken (som jag hoppas är minst lika bra som den verkar om man bara tittar på det du lagt ut här på bloggen) så den kan bli en kioskvältare under hösten fram till att julklapparna i sista stund ska lackas in!
Sedan kanske den kan bli en långsäljare som ”back-list” också, men det är liksom en lite annan fråga. Dock är det väl, som man lär sig om försäljningens grunder, att en lyckad långtidsförsäljning alltid startar med att vår vara säljer bra i det korta, snabba, perspektivet!
Stort Grattis!
Speciellt trevligt tycker jag det är, att jag tydligen fungerade som en uppmuntrare. Trevligt även att du i din text kommenterade Percy Lundwalls fotograferande:
”Inte minst hans fotometod är intressant. Han tillämpade från första början ett avspänt och okonstlat sätt att fotografera som ger bilderna ett ovanligt liv och påminner om dagens vardagliga digitalfotograferande. Fast alltså redan för 100 år sedan.”
Det gör att boken blir än mer intressant. Jag kommer att recensera den i Krattan, några större tidningar kommer jag tyvärr inte in på. Jag har försökt, men ser man t.ex Norrbottens-Kuriren och NSD, så har de sina fasta recensenter. De vill inte heller ha mig som ”bloggare”.
Tack Bror! Jag menar att Percy Lundwalls liv ger en mindre vanlig (på vår kant) och för all del ganska vardaglig inblick i denna omvälvande tid. Han var en arbetande, skapande och reflekterande människa på samhällets övre halva. Sådana är alltid intressanta att lära känna.
Nu har jag läst boken och blev glatt överraskad av att den innehåller så mycket mer än jag väntat mig. Med mitt fotointresse hade jag föreställt mig en bildbok som med fotografier skildrar en lång tidsperiod. Men du berättar ju också om släkthistorien och saxar stycken ur Percy Lundwalls dagböcker som ger ytterligare en dimension till bilderna. Liksom dina kunniga kommentarer till hur tidsandan påverkar människor och en gång beskrivits av författare som Strindberg och Söderberg.
Tack för en fin läsupplevelse av Ett liv och en tid.
Tack Henrik för uppskattande ord!
Ett gott råd från en gammal marknadsförare:
Lägg detta på minnet till nästa upplaga!!!
Kör hårt!
uppmanar
DZ