Klart att vi ännu icke smittade, vad vi vet, dessa pandemiska dagar nådigt skall följa myndigheternas kategoriska uppmaningar: vara restriktiva med sociala kontakter. Hålla minst 2 meters avstånd gentemot varandra. Handsprita händerna. Nysa i armvecket.

Munskydd på – om nu dylika rariteter fortfarande funnes att tillgå.

Klokt och nödvändigt, alltihop.

Men som paranoid samhällsundrare – jag betonade alltid på den akademiska tiden att jag var en samhälls-undrare och inte en samhälls-vetare, efter Johan Asplunds finurliga lilla bok Om undran inför samhället – kan jag inte låta bli att misstänka att nu passar de på.

Lydiga tider, härliga tider!

För arbetsköpare, dirrar och politiker. De första kan permittera för fulla muggar med hjälp av skattemedel. De sistnämnda kan använda pandemin för att iscensätta en nationell lydnadssövning. Och lyder, ja – det gör vi i de breda folkdjupen. Skriv upp det.

Dirrarna å sin sida badar likt Joakim von Anka i pluring – som alltid. Corona eller inte Corona.

Fjollträskarna strömmar till fjällen för att klämma lagg och ägna sig åt det supande de anglifierande och jolligt kallar afterski. Nå, det sistnämnda visst inställt. Åtminstone på restaurangerna. Med det alla avskyvärda coverband.

Vi andra fattiglappar, pensionärer och arbetslivets löshästar, som inte har råd med fjällsemester: likt lämlar marscherar vi åt samma håll. Välförsedda med toalettrullar och snabbmakaronpaket.

Sjuttioplussarna bland oss, i spänd avvaktan på beslut om skottpengar och ättestupa, piper med ängslig blick i väg och bunkrar käk i arla gryningen. Sedan raskt ned i grytets karantän igen. 

I Spanien, där man långt efter Francotidens garotteringar inte är lika lämmelaktiga, ställs det ut polis och militär på gatorna för att fösa hem anarkistiska själar. Undantagstillstånd råder. Nödläge.

Rastar man sin hund tarvas det intyg på att man äger densamma. Så att man inte lånar någon annans jycke för att kunna komma utanför dörren. Häromdagen bötfälldes en fräck fan som lömigt gjort det.

Samtidigt som jag skriver detta offentliggör Säpo sin årsrapport för 2019. Statsmedierna återger pressreleasen utan någon helst kritisk analys. Likt papegojor. Kunde lika gärna publicerat innehållsförteckningen rakt upp och ner. Lämmeljournalister. Husbondens röst.

En avvikande riktig journalist, tack och lov, som nagelfarit rapporten: Stefan Lindgren i 8 dagar. Jag utgår ifrån att Säpo håller ett öga på denne illojale refraktionär.

PS. Bekänner utan att kinderna rödfärgas av skam: i går handlade jag godis och sockerfria kakor på Coop mitt på förmiddagen. Jag – en sjuttioplussare! 

Föregående artikelMELLAN PANIK OCH ANSTÄNDIGHET
Nästa artikelParisresan eller ”Morgen ist auch ein Heute”
Lasse Ekstrand
Född och uppvuxen i Sandviken i skuggan av järnverket. Fångades av 70-talets vänstervåg, studerade i Uppsala, gjorde akademisk karriär och undervisade i sociologi på högskolan i Gävle.

1 KOMMENTAR

  1. Härligt skrivet! Låt oss hoppas (och arbeta för) att coronapandemin kan få upp fler ögon för den ohållbara kapitalismen, för hur nyliberalismen utarmat vården, beredskapen, apoteken o s v så att det kan bli en återställare efteråt. En återställare innebärande insikt om behovet av statlig styrning för det gemensamma bästa.

Välkommen, du är nu inloggad! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.