macdisi
Vivianne Macdici

Vivianne Macdisi är en duktig, orädd, glad och mycket framgångsrik landstingspolitiker i Uppsala län. Henne vill vi inte mista. Men just nu är hon för ovanlighetens skull ”nästan arg” och skriver i ett långt upprört blogginlägg till försvar för sina vänner på plats 1 – 3 på riksdagslistan. Hon tycker att mina skriverier (antar jag, för hon länkar till min blogg) ”gränsar till förtal”.

I denna fråga saknar hon dock markkontakt. För en valberedning borde kandidaters politiska ståndpunkter vara det allra viktigaste. Det verkar valberedningen helt ha försummat (Pia Wårdsäter i Ekot 21/10). Detta är inte att ”spela kandidater mot varandra”. Vi arbetar ju i ett politiskt parti och inte en köbildning till kommuners och rikets högsta poster.

Macdisi skriver att ”Socialdemokraterna är eniga i synen om vinster i välfärden.” Men, kära nån! Har hon inte märkt dessa motsättningar? Det är inte förtroendeingivande. För att aprilkongressen 2013 pressade fram beslut om vinster i välfärden (som i efterhand visat sig omöjliga att genomföra) för att rädda Löfvéns poltiska auktoritet, kan man näppeligen dra slutsatsen att Socialdemokraterna är eniga i synen på vinster i välfärden. Nej, det blir maktspråk mot bråkiga medlemmar, så att de ska låta dem där uppe sköta politiken i fred.

Uppsalas ledande socialdemokrater är uppenbarligen ovana och ovilliga att föra interna politiska diskussioner, därför hamnar de i offentligheten.

Bloggportalen: Intressant
Andra bloggar om: , ,

Föregående artikelMed Gunnar Odhner mot strömmen
Nästa artikelFyra bilder över Lilla Bommen i Göteborg
Knut Lindelöf
Redaktör för lindelof.nu, skribent och författare. Pensionerad mellanstadielärare och skolledare. Bosatt i Uppsala.

10 KOMMENTARER

 1. Hej Knut!
  Hur går det med SAP:s organisering
  av arbetarklassen i Uppsala eller har
  Sverigedemokraterna tagit över det
  arbetet?

 2. Bra skrivit Knut Lindelöf! Ännu en Nickedocka har fått chansen att träda fram i rampljuset! Intet att undra över att hon ser så överlyckligt glad ut!

  I Göteborgskretsar är hon helt okänd! Lika okänd som kronprinsessan Anna Johansson som också skall kvala in till Riksdagen! Det går fort för en del medan andra som tillhör vänsterfalangen får ta ett steg tillbaka, först måste damerna paradera för HSB (Han Som vet Bäst)! När han nickar är de godtagna! Helst skall det vara tystlåtna damer som nickar likt Wanja Bonus Wedin som såg ut som en buktalardocka när hon satt i Perssons knä!

  På valdagen är det NEJ TILL VINSTER I VÄLFÄRDEN som gäller – då är det Vänstern som tar hem segern!

  Aldrig tidigare har politik varit så tråkig som idag när det inte finns en opposition som talar klarspråk!

  Högerfalangen inom socialdemokratin kommer att göra som i Tyskland det har ju Löfvén visat i sina tal och handlingar – samarbeta över blockgränserna, Folkpartiet ligger bäst till – lite lagom när det gäller skolan och välfärden men inga förbud mot vinster! Folkpartiet älskar allt som rör EU – valutan Nato och kärnkraft!

  Varför talar ingen ur nattmössan om vad som händer med avlyssningarna som Snowden avslöjade? Är det Sverige som styr genom att köpa upp nät över hela världen? Vapenhandel med skurkstaten och diktaturer som Saudiarabien har tystnat! Vad sysslar Israel och USA med nu när det inte kommer någon information från Egypten Syrien Libanon Lybien?

  Jämtin sa efter ett besök på Västbanken ”Det är för djävligt!” Varför tiger hon idag?

 3. En förklaring till mitt tidigare inlägg på denna tråd (heter det tråd?). Nu är vi inne på 4:e vändan om Sommestads nedpetning. Finns det någon energi över för (s)-klubbarna att sätta fokus på dom presumtiva väljare i Uppsala som är arbetslösa, Fas 3:are eller tvingats till att uppbära socialbidrag, man undrar ju.

  För ca: 10 år sedan hade Aftonbladet en artikelserie om tillståndet i SAP runt om i landet, bilden som växte fram var att om det överhuvudtaget fanns någon förening på orten så var medelåldern över 60 år. Det är ju inget fel att passera 60, men det blir ju problematiskt framöver.

  Misstänker, vet ej, att den klubb Knut L. är aktiv i fungerar som en lobby-grupp åt vissa personer som skall lanseras för mer attraktiva politiska uppdrag. Med det upplägget så är det ju naturligt att inte redovisa vad man själv skall driva för frågor.

  Fabian Månsson påstod ju att: ”Hur klätterapor ser ut där bak upptäcker man ju först när dom kommer upp i träden”.

  Eller Dario Fo: ”Politiker är som duvorna på torget, först äter dom ur din hand och sen när dom kommer upp i luften skiter dom på dig”.

  Till Knut! Kan du inte skriva några rader hur det är att vara med i en SAP-förening till oss, som inte har en aning och till dom som kanske vill aktivera sig.

  Till slut en länk till Bengt Göranssons senaste krönika i Helsingborgs Dagblad, som ansluter till ämnet på denna tråd.

 4. Jag har med intresse läst din blogg och får väl instämma i din kommentar på min blogg om att vi nog får vara överens om att vara oense i just denna fråga 🙂 Två förtydliganden vill jag dock framföra.

  1. Jag tycker inte ditt blogginlägg gränsar till förtal, däremot tycker jag att det innehåller ”spekulationer” som i sin tur fått fötter på t ex FB och som ”gränsar till förtal”.

  2. Du hävdar att jag går till försvar för mina ”vänner” på plats 1-3 på riksdagslistan. Det är en olycklig feltolkning av mitt blogginlägg. Jag går i försvar för valberedningens förslag till riksdagslistalista och konstaterar att de svårligen kunde ha gjort en annan bedömning, så som nomineringarna såg ut från de andra kommunerna i länet. Jag lyfter särskilt fram styrkorna hos namnen på kandidater på plats 1-4, alltså även Lena Sommestad + ytterligare två av mina personliga favoritkandidater, Gustaf Lantz och Caroline Andersson. Du missade väl inte att läsa sista stycket i inlägget?

  Förövrigt kan jag tycka att det är lite märkligt att den demokratiska processen som är fastställd i vårt parti och som följts i detta fall väcker så mycket mothugg. Sen står det ju var och en fritt att rösta för eller mot valberedningarnas förslag i skarpt läge. För egen del tycker jag att jag har ett ansvar att vara ärlig och öppen med att jag förstår valberedningens förslag och stödjer det eftersom det blivit riksmedia i frågan.

 5. Detta låter gammalsossar när dom var som värst. ”Litar ni inte på oss?” uttalat i anklagande, hotande ton. Har inte dessa människor förstått att vi har val, riksrevisorer, offentlighet etc. etc. för att det inte GÅR att lita på makthavare?

 6. Vivianne!
  Visst ska en valberedningen ta hänsyn till nomineringar utifrån länet, geografisk fördelning, beslutade generella kriterier (kvinnor/män, ålder, utländsk bakgrund etc). Men inget är viktigare än kandidaternas politiska ståndpunkter och allmänna duglighet. Valberedningen har förstås rätt att anta vilka förslag som helst – som man sammantaget anser bäst. I detta fall ansåg man att det var bäst att placera Lena Sommestad på plats 4. Det är – hur mycket man än försöker skylla på annat – ett politiskt ställningstagande – även om man inte begrep det då man fattade beslutet.

  Jag påstår inte att man begått några formella fel. Jag påstår att man fattat ett synnerligen oklokt politisk beslut.

 7. Hej Jan W!
  Tack för ännu ett klokt inlägg. ”Vi har val, riksrevisorer, offentlighet etc. etc. för att det inte GÅR att lita på makthavare?”

  Kan du inte utveckla detta att vi har val för att vi inte litar på makthavare, där behöver jag mer.

 8. Alla pratar förbi varandra! Ingen Socialdemokrat känner igen sig sedan Persson tog hand om taktpinnen!!

  Alla säger sig ha Palme som förebild!!!!??

  Gräv upp Palme – det går ju inte men kalla hem Pierre Schori som fördömer
  Perssons både in- och utrikespolitik! Inte minst i Palestinakonflikten!

  Suhonen är den politiker som tillsammans med Juholt kan vrida partiet till vänster!

  Persson och högerfalangen tror dom skall komma undan med att tiga när
  det gäller vinster i välfärden och sedan samarbeta med ett av de små
  allianspartierna – exakt som i Tyskland – exakt som dom för fram hela tiden BLOCKÖVERSKRIDANDE! VEM VILL HA DET? INGA DEBATTER SOM TÄNDER FOLK ATT GÅ TILL VALURNORNA – statistik och dravel! Det börjar röra på sig även i USA om avlyssningarna!

  ÄR DET SVERIGE SOM ÄR DE STÖRSTA FÖRRÄDARNA SOM TILLHANDAHÅLLER MATERIALET? VARFÖR PROTESTERAR INGEN
  ÖVER KRIGSFÖRINGEN I VÄRLDEN? VARFÖR TIGER SVERIGE NÄR DET GÄLLER DRÖNARATTACKER?

 9. Hej Björn!
  Jag har diskuterat politikernas löner kontra socialbidragsnormen med utgångspunkt av Stefan Lindgrens Farliga Fakta på Gamla Ullevis ståplatsläktare, det blev gap och skrik om populism.

  Håller på och rensar bland 40 års sparande av tidningsklipp, då hittade jag denna pärla. Den obesvarade frågan är vad Sommestad eller Macdisi skall göra åt trygghetssystemet som är ca. 3000 kr/mån för socialbidragstagare?

Välkommen, du är nu inloggad! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.