”Den svenska politikerklassen har misslyckats. Det finns inget annat sätt att beskriva det som nu sker. Man har misslyckats, och på grund av detta står vårdpersonal utan skyddsutrustning och fullgoda rutiner. Man har misslyckats, och på grund av detta kommer folk faktiskt att dö.

Efter denna pandemi kommer ”normaliteten” inte att återvända. Det Sverige där politiken utgår från tråkiga, vardagliga regler kommer att vara borta i årtionden. Efter corona väntar en global ekonomisk depression, men även en enorm politisk legitimitetskris som kommer att kasta om allting. Sveriges problem har bara börjat.”

Så avslutar Malcom Keyeyune en krönika i Dagens samhälle 18 mars 2020

Föregående artikelOs(m)aklig rapportering från SVT-Rapport om Irans kamp mot Coronaviruset
Nästa artikelLivet går vidare tills vidare

10 KOMMENTARER

 1. Under mitt arbete 2017 med den ryska revolutionen 1917 gjorde jag en, för mig åtminstone, ny upptäckt. Revolutionen, både den i februari (mars) och den i oktober (november) berodde inte så mycket på att de revolutionära krafterna var så starka eller aktiva, som att de styrande myndigheterna genom inkompetens och inre stridigheter förlorat kontrollen. I synnerhet kunde man se hur olika ”åtgärder” fick rakt motsatt effekt.

  Jag drog mig också till minnes att revolutionen 1789 i Frankrike egentligen inte utlöstes av missväxtåren 1787 och 1788 utan av att bondebefolkningen runt om i Frankrike, på kungens befallning, ombads komma in med klagoskrivelser. Dessa lades givetvis sedan ”ad acta”, men något oförutsett hade inträffat: folket i byarna hade upptäckt, när de formulerade sina klagomål, att de hade gemensamma intressen – de blev ”klassmedvetna”.

  Vad som händer i folkens medvetande nu vet jag inte, men i USA har man, enligt Steigan 21 mars, förberett militärinsatser mot folket . . .

 2. Uj uj, han följer i SD:s spår. Där han också ingår i den nya tankesmedjan under Karlssons ledning. Tonen är alarmistisk och något skruvad. Här saknas historisk insikt och politiskt så är även analysen väldigt haltande.

  Det är uppdragsgivarna från Almega som är skyldiga till att läget är så prekärt uti ankdammen Svärje. Här har det sålts ut. Privatiseringarna har stått som spön i backen.
  Egendom som förr samlats i lager. Har reats ut till ”högstbjudande”. Apotekstjänst som förr hade både medicin och sjukvårdsartiklar i sina lager. Såldes ut och upphandlades helt enligt marknadsliberalerna på Timbro och Almegas önskemål.

  Det är där skon klämmer och det kommer ni få se er i månen efter. Att SD skulle kritisera eller agera mot. Helt enligt devisen ”man biter inte den hand som föder en”. Och där uti ligger falskheten och den låga trovärdigheten hos Malcom och hans kompisar i högerpressen.

 3. Varför länkar du till en pajas-alarmistisk artikel på en SD-sajt?

  Leif Holmgrens kommentarer anger tydligt vad det handlar om.

 4. Jag läste krönikan och fann den tänkvärd, och länkade därför. Vi får nu leva med att den nya populismen till höger och vänster samlar rappa orädda skribenter under sitt paraply. Någon karantän för sådana kommer jag inte att medverka till.

 5. Tänk om Sverige i stället blir ännu vanligare efter krisen (alltså att ingen uppstädning görs i det som är fel, ingen ställs till ansvar, de flesta fortsätter att rösta på de gamla politikerna etc.) trots Malcoms på sätt och vis optimistiska uppfattning?

  Eftersom Malcolm framlägger uppfattningar som grundas på tolkning av aktuella fakta borde han väl mötas på samma sätt, och inte med försök till karaktärsmord (detta är min kritik mot ett par tidigare inlägg i den här kommentarstråden). Just det förfarandet har ju bidragit till att SD bara växt och växt, och ”vänstern” (hur den nu definieras) har gjort sig irrelevant och knappast kan ta itu med de pågående kriserna.

 6. Dennis Nilsson, vilken SD-sajt?
  ”Dagens Samhälle utges av Dagens Samhälle AB som är en del av Di-gruppen.” (Dagens Industri-gruppen)

 7. Det finns somliga kommentarister på denna blogg som blir fullständigt vettskrämda när de möter åsikter som de låst in i något sorts privat giftskåp. Man kastar sig över den yttrandefrihetsvänlige redaktören och kräver att han också ska dela ”giftskåp” med trångsyntheten och rycka ut med refuseringsstämpel!

  Sedan svarar man heller inte på frågor som avslöjar den egna fåvitskheten, som t ex Jan Arvid G ställer till en av dem precis här ovan!

  Tur att inte sådana står vid rodret i landet. Då skulle det bli (minst) lika tyst som om det så förkättrade SD fick hand om tankefrihetspolitiken i landet.

 8. I en lång artikel på globalpolittics.se den 26/3 är Ulf Karlström inte alls säker på att coronaepedimin kommer att få politiska konsekvenser.

 9. Ove Bengt Berg har en artikel på steigan.no idag. Den har fått mig i tankar.

  Han hänvisar bland annat till författaren av en ”pajas-alarmistisk artikel” Malcolm Kyeyune. Då blir frågan är Ove Bengt Berg en norsk ”pajas-alarmist”? Och eftersom P Steigan tar in den är han också en pajas? Att i varje fall jag, som med eftertanke ofta läser OBB och på grund av det återkom till denna artikel på lindelof.nu, är en pajas, ja det visste jag sedan tidigare.

  Bäste Knut L!
  Det känns tryggt att du även emellanåt släpper fram oss ”clowner, pellejönsar, skämtare, lustigkurrar, kasperfigurer, gycklare, gyckelmakare, upptågsmakare, skojare, dumbommar, och narrar” (synonymer.se). Fast jag saknar Pierrot och Harlekin i uppräkningen. Men de är kanske underfigurer till clowner.

 10. I en kommentar ovan 1/4 hänvisade jag till en artikel av Ulf Karlströmglobalpolitics.se. Han var inte alls säker på att coronaepidemin skulle skapa en ny klasskamp. I en ny artikel på samma sajt 7/4 menar han däremot att denna kris ger oss möjligheter att skapa nya enhetsfronter mot EU.

Välkommen, du är nu inloggad! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.