bloggbild_1500

Barnen ska ha det bra? Det önskar vi oss alla. Inte bara så här till jul, utan även mitt i sommaren. Som på denna bild där tre barn frimodigt leker i det mest spännande område som finns, mötet mellan land och hav.

Det är min mamma och mina morbröder på bilden. Med segelbåten har de tagit sig ut till holmen. Vinden var dålig så de fick nog ro en del. Vattnet är varmt och man kan obehindrat leka bland stenarna i vattenbrynet. Där finns tångräkor, småkrabbor och fiskyngel. Man får akta sig för de vassa havsulpanerna på stenarna i skvalpzonen. Men man är inte rädd för det djupa vattent, det är flera meter bort. Inte heller är man rädd för krabborna, de kan på sin höjd nypa lite i tår eller fingrar.

Bilden är tagen 1926 av min morfar, 19 år innan jag föddes. Det är även min urbild av sommaren. Jag hade alltid våta kläder och var alltid våt om fötterna. Jag kan minnas hur skönt det vara att komma hem och sätta på sig torra strumpor efter en hel dag i fuktiga strumpor och stinkande gummiskor. Men på dagen tänkte jag aldrig på det.

Vi hade det bra. Vi lärde oss hålla balansen i en eka. Vi lärde oss hur vinden drar i ett segel, hur man gör med ett skot och hur båten kränger till när man girar mot vinden. Vi lärde oss att leva med havet och att akta oss när det blev kallt och farligt. Inget kan vara så inbjudande och skrämmande som havet. Det lärde vi oss.

Andra bloggar om: Intressant, , ,

Föregående artikelProletär deckarförfattare
Nästa artikelVänstern och den svenska kulturen
Knut Lindelöf
Redaktör för lindelof.nu, skribent och författare. Pensionerad mellanstadielärare och skolledare. Bosatt i Uppsala.

1 KOMMENTAR

  1. Fin bild. Håller helt med om nyttan att ha tillgång till hav och båtar som liten/ung. Att få lära sig simma, ro, segla och inte minst respekt för vatten och väderlek. Att utforska nya öar och stränder var min barndoms stora äventyr. Bygga hamnar av stenar eller bara kasta smörgås om man lyckades hitta flata stenar. Jag är så glad att vi lämnade Nacka och hamnade i Roslagens famn. Att på nära håll se årstidernas skiftningar, som nu med all snö som förvandlar landskapet. Jag väntar bara på att isarna ska börja lägga sig. Norrtälje är bra mycket lugnare än Stockholm så här års. Värre är det på sommaren. Ha det bra i julstressen …

Välkommen! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.