Christian Nilsson skrev en kommentar till mitt inlägg ”Propagandans makt…” och menade att jag har fel när jag påstår att Ryssland och de länder som de nu och i framtiden samarbetar med, fr a inom BRICS, representerar en större del av världsekonomin än USA och EU. Det kommer man fram till om han räknar som man gör i Västvärlden. Men det sättet att räkna duger inte längre. Ett tydligt tecken på detta är att Ryssland klarat Västvärldens sanktioner väl, t o m stabiliserat och klarat att säkra en betydande tillväxt, medan Väst själv drabbats av stora ekonomiska problem.

Banden mellan Ryssland och Kina är mycket starka. Inget tyder på annat än att de kommer att bestå och stärkas. Västvärlden (USA/EU) är på sikt en ekonomisk dvärg jämfört med det framväxande BRICS. Nya handelsvägar som kommer att gå via Centralasien, Iran och Ryssland till Europa som kommer att konkurrera starkt med de gamla rutterna via Suezkanalen, Medelhavet till Väst. Israels strategiska position kommer att minska i betydelse. När marknaderna i öster via den den norra rutten (BRI – Belt anda Road Initiative), som kommer att mynna i Östersjön, öppnar sig på allvar de stora marknaderna med alla sina miljarder människor. Då kommer Tyskland (och vi) tvingas ansluta oss till denna norra rutt. USA kommer att bli mer avlägset och svåråtkomligt, EU bli irrelevant och Nato kommer sannolikt inte kunna hållas samman. Omvälvande, visst, men spännande!

Jag vet att det är denna utveckling som ännu är osynlig för Christian Nilsson, Mats Österholm och statsministerns säkerhetsrådgivare Henrik Landerholm (och alla ledande svenska politiker), som enligt DN härom dagen sa:

– Tittar man totalt sett på vad Nato och alla de länder som stödjer Ukraina har för finansiell bas, så överstiger den vida Rysslands. Det här är ju en kamp mellan en ekonomisk dvärg och en ekonomisk jätte. Resurserna finns i väst, frågan är om viljan och uthålligheten finns. (Landerholm)

Två diagram som jag tror kan illustrera läget ganska väl:

Förväntad ekonomisk utveckling (GDP) av världens tio största länder till 2050, (miljarder
dollar i 2006 års USD-värde, enligt Goldman Sachs 2007.
USA är ett stort och rikt land, men när man inte längre har fördelen av att mesta världshandeln sker i dollar måste man räkna på annat sätt.

Jag börjar faktiskt oroa mig för hur alla dessa trosvissa – privat säkert rättskaffens personer – ska kunna komma ner på fötterna efter att sanningen uppenbarat sig för övriga befolkningen. Men den dagen den sorgen.

Det meddelades idag att ytterligare 13 miljarder svenska kronor ska kastas in i Ukrainakrigets svarta hål. De måste alla tro att den här utvecklingen ska gå att stoppa. Men det gör den inte. Och det beror inte på att Putin och Kina är ondskan i världen, utan på att epoken av Europeisk (US-amerikansk) kolonialism och imperialism äntligen är på väg att sjunka tillbaka. En ny världsordning är på väg, där Europa och USA inte längre kan diktera villkoren. Vi blir en bland flera andra storspelare. Hur lång tid detta kommer att ta vet ingen. Men utvecklingen går fort nu. Bara USA och deras lydstater kan fås att sluta med sina meningslösa vapensändningar till Ukraina så kan förhandlingar om denna nya världsordningen komma igång. FN och FN-stadgan är en bra utgångspunkt. USA:s Rules Based International Order måste glömmas.

Kanske detta beska piller är lite svårsmält för en Christian Nilsson m fl, men det ska nog gå bra.

Föregående artikelMajoriteten av världens stater är neutrala i Ukrainafrågan
Nästa artikelLeif Stålhammer: Vem är politisk idiot? Vem har yttrandefrihet?
Knut Lindelöf
Redaktör för lindelof.nu, skribent och författare. Pensionerad mellanstadielärare och skolledare. Bosatt i Uppsala.

10 KOMMENTARER

 1. Knut L!
  Du hänger ut personer, en del gamla vänner, men du vågar inte ta diskussioner med dem. Du skrev för ett tag sedan att Svante Svensson hyllade Pol Pot. Jag har känt Svante i mer än 30 år, vi har ett par vetenskapliga artiklar tillsammans, men jag har aldrig hört honom yttra ett positivt ord om Pol Pot (han är ur-fibbare sedan början).

  När Mats Parner nyligen skrev i Clarté-bloggen, som har kommentator-fält, så valde du att inte kommentera där, utan du skrev en egen blogg om Mats Parners inlägg (han läser inte din blogg, kan jag upplysa).

  Nu senast är det Mats Österholm. Jag undrar när jag ska drabbas av dina bannbullor, kanske lite mer svårsmält. Den ende svensk som belönats med två vitryska medaljer och en hustru vars pappa, morfar och farbror stred i Röda armén mot Hitlertyskland.

 2. Knut L!
  Du skriver: ”Jag vet att det är denna utveckling som ännu är osynlig för Christian Nilsson, Mats Österholm och statsministerns säkerhetsrådgivare Fredrik Landerholm (och alla ledande svenska politiker)”

  Det stämmer att den utveckling du beskriver är osynlig för mig, men det beror på att den inte finns. Den är nämligen enbart ett önsketänkande från dina sida. Som ”stöd” för dina argument så visar du ett diagram från 2007 (nästa 20 år gammalt). Du är inte rädd att det därmed är lite inaktuellt? Om du istället hade tittat på vad makroekonomer prognostiserar idag, är det många som har börjat diskutera om Kina överhuvudtaget någonsin kommer gå om USA som världens största ekonomi. Anledningen är nämligen de stora strukturella problem som den kinesiska ekonomin brottas med (krympande befolkning, stort överskott på fastigheter, industriellt överutbud) som till viss del påminner både om hur det såg ut i Japan och Sovjet på 1980-talet.

  Du skriver: ”Västvärlden (USA/EU) är på sikt en ekonomisk dvärg jämfört med det framväxande BRICS.”

  Vad bygger du det på? Jag har inte sett en enda prognos/analys där Ryssland/Kina och dess allierade har en total BNP som är större än USA:s och dess allierade, än mindre någon som gör att västvärldens BNP framstår som en ekonomisk dvärg gentemot Ryssland/Kina.

  Du skriver: ”Ett tydligt tecken på detta är att Ryssland klarat Västvärldens sanktioner väl, t o m stabiliserat och klarat att säkra en betydande tillväxt, medan Väst själv drabbats av stora ekonomiska problem.”

  Gör man som Ryssland och startar storkrig så får det en kortsiktig positiv påverkan på ekonomin men istället problem på medellång sikt. Och tittar man lite mer i detalj på hur ekonomin i Ryssland ser ut så ser det heller inte särskilt bra ut. T ex i Sverige så tycker vi det är jättejobbigt att Riksbanken har höjt styrräntan till 3.75 procent. I Ryssland är den 16 procent. BNP per capita i Sverige var 2023 nästan dubbelt så hög som i Ryssland.

  Men som jag skrev tidigare. Den största missen du gör är att du tydligen har fått för dig att länder som Indien, Syd Afrika, Brasilien, Argentina, México, Vietnam kommer att alliera sig med Ryssland/Kina mot Västvärlden. Det är som sagt rent önsketänkande från din sida. Det är ju bara att titta på alla geopolitiska spänningar som finns mellan Kina och flera av deras grannar, så inser man att det inte kommer att hända. Dessutom har dessa länder idag stora utbyten med västvärlden och det vore förödanded för deras ekonomier om de bröts.

  Du skriver: ”Banden mellan Ryssland och Kina är mycket starka. Inget tyder på annat än att de kommer att bestå och stärkas.”

  Om så är fallet. Varför stöttar då inte Kina Ryssland med vapen?

  Du skriver: ”Bara USA och deras lydstater kan fås att sluta med sina meningslösa vapensändningar till Ukraina så kan förhandlingar om denna nya världsordningen komma igång. FN och FN-stadgan är en bra utgångspunkt.”

  Men beror inte vapensändningar på att Ryssland bröt mot FN-stadgan och på ett folkrättsvidrigt sätt invaderade den suveräna staten Ukraina?

 3. Framtiden är ljus!
  Även om den för oss grumlas av vår politiska klass’ obsoleta analyser.

 4. Citat:
  – Tittar man totalt sett på vad Nato och alla de länder som stödjer Ukraina har för finansiell bas, så överstiger den vida Rysslands. Det här är ju en kamp mellan en ekonomisk dvärg och en ekonomisk jätte. Resurserna finns i väst, frågan är om viljan och uthålligheten finns.

  Ovan citat stämmer dåligt för nu har ju ”väst” svårt att finansiera Ukraina-kriget. För övrigt är det lån som Ukraina får från IMF m m som skall betalas tillbaka med höga räntor. Väst har svårt att finansiera kriget och vill nu lösa det med att ta (stjäla) de frysta tillgångar Ryssland hade placerat i Europa och USA. Men man har inga lagliga vägar som möjliggöra det. Så man funderar på att skriva om lagar som skall göra det möjligt, men har ej gjort det. Kommer det bli möjligt att konfiskera ett lands valutareserv när ett land angriper ett annat land, så blir det svårt för USA/väst att angripa invadera i länder som väst och USA har gjort i århundraden (På Anders Romelsjö site brukar det finnas en lång lista på det). Så Väst/USA har problem med det med sin ”Rules Based International Order”.

  Hyckleriet/dubbel moralen blir ännu tydligare när man ser på hur USA reagerar på International Court of Justice (ICJ) som vill åtala Israel. USA Anthony Blinken hotar med sanktioner mot domstolen, domstolen var ju tänk att bara åtala USA fiender (hur kan man göra så?). Lika så skall valutor tas från länder som är USA-fiender. Hela Gobal south (ca 85 procent av värdens befolkning) skrattar åt denna ”Rules Based International Order”, och det borde vi också göra som ”Illojala västerlänningar” i J Myrdals anda.

 5. Problemet för västeuropa och EU är att de inte har en krigsmakt som gör att de kan sätta kraft bakom orden. De har förlitat sig på Nato och USA men Västeuropa har rustat ned. Det är väl Polen och Turkiet som är militärt starka.

  EU och hela väst kan inte ens försörja Ukraina med artillerigranater utan dammsuger marknaden globalt och inte får de särskilt mycket för pengarna när priserna stiger.

  En annan sak är de dåliga politiker vi har i EU. Hur kunde de hoppa på något så bortitok som att sätta igång med ”sanktioner från helvetet” mot Ryssland utan att ha några kunskaper om Rysslands industriella kapacitet och förmåga? Sanktionerna slår ju tillbaka mot dem själva. EU kan säkert köpa den energi de behöver från globala syd, men det är inte säkert att det är så billigt som den ryska gasen. Utan riklig energi stannar allting av. Suget efter energi ökar också i gobala syd.

  EU och USA klarar inte konkurrensen med Kina när det gäller elbilar. Nu höjs tullarna för att stoppa inflödet av billiga kinesiska elbilar. Förut var det mycket ordande om frihandel bland ekonomer, men nu passar inte galoscherna.

  Hur det kommer att gå i kampen mellan västvärlden och Ryssland/Kina/Globala syd är svårt att sia om, men jag satsar nog en krona på Knuts analys.

 6. Mats Larsson!
  Jag har skrivit ett inlägg på Clarté-bloggen om Parners historieförfalskning gällande Molotov-Ribbentrop-pakten.

  För övrigt är ditt evinnerliga skrytande om dig själv och de kontakter du har rätt tröttsamt. Det är säkert en del som imponeras av det. Jag är inte en av dem.

 7. Banden mellan Ryssland och Kina är mycket starka, och har efter mötet nyligen mellan Putin och Xi stärkts. Ni har väl sett den kram som Xi ger Putin, vid det mötet?. Eller har den censurerats av svenska etablissemangsmedier? I vilket fall har Reuters lagt ut en videosnutt på kramen och kommenterar med: “Trots att president Xi, i enlighet med grundsatserna i Kinas politiska kultur, inte är känd för översvallande uppvisningar av värme, tog han Putin i axlarna och kramade honom två gånger.” Xi vet att om Ryssland skulle falla så står USAs/Natos planerade krig mot Kina på tur. Vilket gör att Xi kommer att ställa upp för Ryssland och se till att Ryssland aldrig förlorar kriget.

  När man sedan jämför BNP ska man inte blunda för vissa väsentliga skillnader mellan västvärldens BNP och övriga världens. Som min konspirationsteorikollega Lars Bern flera gånger framfört så består Västvärldens BNP av luft i form av immateriella världen, medan andras BNP är byggd på produktion och produktionskapacitet. Det går liksom inte att vinna ett krig genom att använda dollarsedlar som fysiskt vapen, man måste kunna ha industrikapacitet för att producera krigsmaterial. Så oavsett västvärldens ekonomiska luftslott i form av varumärken så är det Ryssland och Kina som har överlägsen kapacitet att producera krigsmaterial.

 8. Jag kan på rak arm inte komma på något som intresserar mig mindre än att jag inte imponerar på Sven-Eric Holmström. Jag såg f ö kommentaren till Mats Parners blogg.

  Däremot är jag mycket imponerad av ukrainarna, i motsats till flera skribenter på denna blogg, varav en t o m framträder som ”Putinkramare”.

  Jag besökte den berömda skola 145 i Kiev i november förra året, höll ett föredrag för eleverna och intervjuades i ukrainsk TV. En kollega deltog i resan och han har nu i samarbete med en kvinnlig ukrainsk fysiker startat regelbundna seminarier via zoom med deltagande av svenska och ukrainska fysiker. I tisdags blev jag mycket förvånad av ett föredrag från Charkiv (som inte avbröts av strömavbrott). Lev Landaus berömda analytiska lösning till ett kvantmekaniskt två-nivåsystem var inte den första lösningen, vilket jag trott i alla år. Ettore Majorana var faktiskt något före. Det hör till saken att Charkiv var Landaus första vetenskapliga stad. Att Charkiv inte föll i separatisternas händer 2014, stödda av rysk militär, är naturligtvis Putins stora besvikelse.

  Skola 145 är alma mater för Maryna Viazovska, som 2022 belönades med Fieldsmedaljen, matematikens främsta utmärkelse. Maryna bevisade i en häpnadsväckande artikel från 2017 sfärpackningsproblemet i 8 dimensioner. Fieldsmedaljen delas ut vart fjärde år i samband med International Congress of Mathematicians. År 2022 skulle den gått av stapeln i St Petersburg, med öppningstal av Putin. Kriget gjorde att konferensen flyttades till virtuellt format till Helsingfors, till min stora glädje ska tilläggas. Maryna Viazovska är nu den enda levande kvinnan med Fieldsmedaljen, den i Iran födda Maryam Mirzakhani, som belönades för tio år sedan, gick bort i cancer 2017.

  Jag frågade eleverna i skola 145 om det inte var besvärligt med alla flyglarm. ”Nej, det är ok, vi går bara ned i tunnelbanan”. Sannerligen imponerande ungdomar.

 9. Intressant artikel Knut L!
  Först och främst är det uppenbart att Ukrainakriget är på väg mot sitt slut. Förutom att Zelensky förlorat på slagfältet har han förlorat politiskt. Interna stridigheter i den politiska ledningen om vägen framåt kombinerat med folkligt missnöje som ökar i takt med korruptionsskandaler och avveckling av demokratin, har resulterar i att Zelensky nu efterfrågat en fredskonferens.

  Schweiz gick på måndagen (15 januari) med på en begäran från Ukrainas president Volodymyr Zelenskyy om att vara värd för ett fredstoppmöte för världsledare för att få ett slut på Ukrainakriget. Därmed finns alltså mycket som talar för att Ukrainakriget mycket väl kommer vara slut inom en snar framtid. Det hör även ihop med de utmaningar USA och EU står inför.

  Ukrainakriget kan vara över om några månader eftersom amerikanska kongressen stretar emot redan nu. Republikanerna vill inte förlänga kriget och det finns inget folkligt stöd bland amerikaner. Tvärtom är majoriteten mot kriget och ökade bidrag till Ukraina. Inför presidentvalet 2024 verkar det inte finnas några incitament för amerikanska politiker att prioritera Ukraina. Dessutom har EU varit splittrat sedan starten av kriget och under en lågkonjunktur blir det allt mindre populärt att skicka miljarder till Ukraina när européer lider av inflation, energikris och höga räntor.

  Kort om världsordningen baserat på några faktorer: a) institutionellt arrangemang b) ekonomi och militär c) talanger och företag.

  a) och b) BRICS är en konkret utmanare till Västvärlden och resultatet av av-dollariseringen kan vi se redan nu när allt fler länder närmar sig BRICS. Saudi Arabien Egypten, Etiopien, Iran och Förenade Arabemiraten gick med i organisationen den 1 januari 2024. Det är historiskt. Amerikansk imperialism och hegemoni bygger på dollarmakten som avtar och kommer bli svagare med tiden vilket är ett konkret faktum. Republikanerna vill överge den imperialistiska interventionsmilitaristiska utrikespolitiken och på sikt blir det sannolikt konsensus med Demokraterna om USA som en regional snarare än global maktfaktor.

  c) En tredjedel av alla forskare och ingenjörer i Silicon Valleys teknologiindustrier 1990 var utlandsfödda. Av dessa var nästan två tredjedelar asiater och majoriteten var av kinesisk och indisk härkomst. Om 10–15 när Kina och Indien tagit ytterligare steg i utvecklingen finns mycket som talar för att indier och kineser hellre stannar inom sina respektive hemländer eller i BRICS-regionen. Även gällande företag b la gick kinesiska BYD om Tesla för att bli världens största elbilsföretag sista kvartalet 2023 och fler exempel finns.

  Många hypotetiska scenarier givetvis, men Knut L har rätt på väldigt många punkter givet de trender vi kan utvärdera redan nu. På längre sikt är det svårt att veta hur USA och EU klarar sig i kapplöpningen men att BRICS har ett övertag redan nu är uppenbart.

Välkommen! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.