Många ord om mycket lite

Den prisbelönte Patrik Oksanen – Årets Journalist: “En av Sveriges mest erkända skribenter”.

Den centerpartistiska e-tidningen helahälsingland.se hade den 12 februari en ledare. Den var extremt lång och uppdelad i 9 kapitel. Återkommer till innehållt…

Den var skriven av den säregne skribenten Patrik Oksanen, som till vardags är uppburen politisk redaktör på Hudiksvalls Tidning och tf politisk redaktör på Östersunds-Posten. Han är MittMedias mest framträdande figur. Förresten MittMedia har just blivit uppköpt av Bonnier News och norska Amedia. Oksanen väntas en lysande karriär.

Hans specialitet är säkerhetspolitik och han anlitas flitigt som föredragshållare i borgerliga parti-kretsar för att skrämma för ryssen. Hans budskap är att Ryssland är världens farligaste land med en mycket sofistikerad propagandaapparat, som på olika infernaliska vis får t ex Åsa Linderborg att dansa efter Putins pipa.

Så till ledarepisteln med 9 kapitel på hela 24.000 tecken. Redaktionens skriver i sin ingress:

Det pågår just nu en klassisk rysk påverkanskampanj, som innehåller alla de kända inslagen: cyberstöld, konspirationsteorier, förtal och hot. Den sträcker sig över hela Europa.

De som drabbats är internationella experter och en tankesmedjas nätverk som ägnat sig åt att förstå rysk påverkan. I Sverige är den huvudsakliga måltavlan Utrikespolitiska Institutet och dess chef för Rysslands- och Eurasienprogrammet, docent Martin Kragh. Detta trots att han inte har något att göra med den ursprungliga måltavlan, annat än att tacka nej.

Det här är en historia som går från hackning av en brittisk tankesmedja till att Aftonbladet Kulturs chef Åsa Linderborg vill se att Säpo utreder en svensk forskare.

Det yttersta syftet med attackerna är att Ryssland vill tysta det fria ordet och experter med kunskap om rysk påverkan. Längs vägen finns många som går i fällan och bidrar i tron att de gör det rätta.

Metoderna går tillbaka till Sovjettiden där den psykologiska vetenskapen ställdes i partiets och statens totalitära tjänst.

Välkommen till informationskriget 2019.

Efter att ha kämpat mig igenom denna ansenliga textmassa kommer jag fram till att hans uppdrag i grunden är exakt detsamma som för ett år sedan då han skådade ryska troll bakom moderaten Hanif Balis twittrande. Den som är intresserad kan ganska enkelt bilda sig en uppfattning om vad som är sant i den gamla historien. Samma sak gäller nu.

Han är ju ingen dumbom Oksanen, så han är knappast lurad att påstå det han gör. Han har helt enkelt – förmodligen av någon lönsam anledning – gått “all in” för att göra troligt att Ryssland är vår farligaste fiende i informationskriget 2019, allt insvept i ett fluffigt moln av påstådd vetenskaplighet.

Han pekar denna gång dessutom ut fyra av mina “goda vänner”; Anders Romelsjö, Lars Drake, Tord Björk och Åsa Linderborg.

Eftersom jag alltså känner alla fyra, råkar jag ha rätt god koll på att de inte drivs av något annat än egen övertygelse och är – till skillnad från många andra – djupt engagerade och väl pålästa om det stora skeendet i världen idag. Det kan naturligtvis vara så att jag är helt förd bakom ljuset här, men det får framtiden utvisa.

Visst ser de fyra USA och Nato som världens just nu mest krigiska stormakt. Men att de därmed skulle ingå i något hemligt ryskstyrt nätverk i Sverige är rent önsketänkande från Oksanens sida. Bevisen för saken skriker högt med sin frånvaro. Inte ens 24.000 tecken räcker…

Det faktum att de fyra misstänkliggörs för att ha ifrågasatt en utredning om ryska påverkansoperationer i Sverige av Utrikespolitiska Institutets expert på området, docenten Martin Kragh, vågat betrakta Institute for Statecraft (som i sin tur driver The Integrity Initative) som ett organ för brittisk (USAsk) psykologisk krigföring (bildat och finansierat av den brittiska krigsmakten), blir i hans enögda betraktande ett utslag av rysk påverkan. Oksanen däremot ser Kraghs utredning som klargörande och metodiskt oklanderlig och de två organisationerna som fullt normala och trovärdiga brittiska tankesmedjor.

Men, jag tror att när folk i allmänhet får syn på Oksanens marionettrådar och börjar förhålla sig mer kritiskt till den idag plågsamt USA-styrda mediemakten sjunker nog redaktör Oksanens aktier en aning. Men där är vi inte än.

Så, med detta inlägg kommer Oksanen förmodligen att infoga även mig i Putins svenska nätverk. Det är han i så fall inte först med. Men det är smällar man får ta i informationskriget 2019.

  17 kommentarer for “Många ord om mycket lite

 1. Tord Björk
  2019-03-03 kl. 23:34

  Det var en märklig debatt kring frågan om vad som händer i Sverige när det gäller påståenden om svenskars medverkan i propaganda från främmande makt. När diskussionen pågått i över tre månader i sammanlagt 75 inlägg upptäcker Knut Lindelöf den. Därtill på ett märkligt sätt genom att uttala vilka man har förtroende hit och dit vilket andra snabbt faller in i.

  Frågorna som debatteras är viktiga principiellt t ex om Atlantic Council med hjälp av Henrik Sundbom anställd av Svenskt näringslivs pengar för att driva propaganda ska kunna införa yrkesförbud i praktiken i Sverige. Eller om den anonyma grupp som hjälpt Kragh och Expressen med “journalister, forskare och andra” som “under en längre tid” bevakat ryska “interlocutors” som kan översättas som värddjur för rysk propaganda. Eller om MSB ska få rätt att driva signalspaning med hjälp av FRA mot svenska mål.

 2. Mats Larsson
  2019-03-06 kl. 12:26

  KnutL!
  Ett nytt upprop för Martin Kragh, nu i Expressen.

  Totalt har alltså 24 personer (SvD(9) + Expressen (15)) skrivit under till stöd för Martin Kragh.

  Den 3 mars kunde man läsa på globalpolitics.se att “Några akademiker har undertecknat en artikel i Svenska Dagbladet som går till storms mot dem som kritiserat Martin Kragh”. Nåja, “några” har nu blivit totalt 24.

  Jag tror att vi har nått en mycket tydlig tipping point.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.