Jag skrev den 20 juni om AI och lyssnade den 7 augusti på AI-forskaren Max Tegmarks Sommar-program. En del i det jag skrev stämmer överens med Tegmarks framställning, men sammantaget var jag för skeptisk mot AI-alarmisterna. Det finns all anledning att kräva globalt stopp för fria företags AI-utveckling – nu, eftersom utvecklingen går mycket fortare än någon kunnat ana och för att ingen faktiskt vet vad denna utveckling kan leda till – hur det nu ska gå till.

Tegmarks Sommar-program har väckt uppseende av flera skäl. Dels för att han var för dyster och pessimistisk om AI och dels för att han ”gjorde reklam” för sin lillebrors fria och oberoende journalistiska verksamhet (Per Shapiros Folkets Radio).

Folkets Radio är en webbkanal med poddformat och filmade intervjuer, framför allt med betoning på ämnen som inom stora medier ses som ovetenskap och konspirationsteorier. Där får de udda undanskuffade rösterna komma till tals. Han går emot den så kallade cancelkulturen. Jag är faktiskt intervjuad där en gång. Per Shapiro gör ett viktigt arbete, även om jag självklart inte håller med alla dessa röster som här framträder, på samma sätt som jag inte bara publicerar texter här på lindelof.nu som jag själv gillar.

Så några synpunkter om tegmarks Sommar-program. Dels gör han en distinktion mellan AI och en framtida superintelligens som var ny för mig. Det var kanske den rent tekniska aspekten på AI som jag inte snappat tidigare. Den öppnar skrämmande perspektiv som överstiger det mesta som skräckvision, fullt i klass med klimatkatstrof och kärnvapenkrig.

En annan sak var hans resonemang om vårt samhällssystem som i allt högre grad bygger på konkurrens. Han kallar det ”Mollok”, en slags trollkraft som man måste mobilisera allt mänskligt för att ta kontroll över. Det är en bra bild, som på ett nytt sätt beskriver det globala kapitalistiska system som tar ett allt hårdare grepp om oss alla – särskilt i Västvärlden.

Är du t ex VD i ett företag som utvecklar AI, och börjar inse att utvecklingen är så farlig att du måste bromsa, blir du genast ersatt av en icke tvivlare. Annars slukas ditt AI-företag av ett konkurrerande AI-företag, antingen bokstavligt eller genom att ditt knäcks ekonomiskt – vinst åt aktieägarna är företags enda, strikt rationella och obönhörliga mål. Vad behärskar vapenindustrin idag om inte just ”Mollok”? Vad behärskar skola, vård och omsorg idag om inte just ”Mollok”? Alla mänskliga värden sätts åt sidan till förmån för en framtida superintelligensens´ rationella mål, som helt saknar fantasi, drömmar, emotioner eller sunt förnuft. För denna sortens intelligens är det beviset för att människan mest är till bekymmer och helst bör samlas som förhistoriska artefakter i olika AI-kontrollerade reservat.

Alltså, dags att ta nacksving på begreppet intelligens?

Föregående artikelÖsterlens fredsfestival – en rapport
Nästa artikelMilitärkuppen i Niger
Knut Lindelöf
Redaktör för lindelof.nu, skribent och författare. Pensionerad mellanstadielärare och skolledare. Bosatt i Uppsala.

1 KOMMENTAR

  1. Lena P!
    Frågan om AI är nog något mer komplicerad än vi ser i skivande stund. Det kan ju faktiskt röra sig om vår överlevnad. Jag ifrågasätter om vi ens har möjlighet att förbjuda detta skrämmande famtidsscenario? Vi kan ju inte stoppa de ständigt pågående övergreppen mot våra äldre, som tvingas finna sig i att bedragare utnyttjar deras okunskap för att råna dem på miljarder av genom slit förvärvade små förmögenheter.

    Sveriges Högsta Domstol har slagit fast att bankerna är skyldiga att ta det fulla ansvaret när det handlar om ekonomiska angelägenheter. Men bankerna vägrar. Vi bör göra detsamma! Och därmed juridiskt lamslå banksystemet till dess ansvaret är där det ska vara!

    Resten är än så länge enbart en filosofisk fråga!

Välkommen, du är nu inloggad! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.