Följande text är klippt ur ett mejl som idag inkom från Ipsos (ett företag med verksamhet i ett åttiotal länder som arbetar med marknads-, opinions- och samhällsundersökningar samt med process- och verksamhetsutveckling i såväl privat som offentlig sektor. Ipsos … är idag världens tredje största marknadsundersökningsföretag med huvudkontor i Paris):

”Hej!

Som medlem i S-panelen har du nu blivit slumpmässigt utvald för att svara på en undersökning. Undersökningen tar ca 10 minuter att genomföra. Dina svar är viktiga för att utveckla partiets verksamhet, organisation och politik och ligger till grund för arbetet inför valen 2014. Vi skulle vara väldigt tacksamma om du tog dig tid att svara på frågorna genom att klicka på följande länk:

Klicka här för att starta undersökningen (Jag har tagit bort länken)

Vi vill gärna ha dina svar så fort som möjligt, helst innan 23 november.

Tack på förhand!

Socialdemokraterna
Partistyrelsens kansli”

Jag svarade:

Jag ogillar att ni fått tillgång till Socialdemokraternas medlemsregister. Stryk mig ur er undersökning och ur det register ni har tillgång till. S har en demokratisk organisation där vi i helt egen regi och helt frivilligt arbetar fram vår politik i kamratliga diskussioner. Det kallas folkrörelsemodellen.

M v h …

Partistyrelsen köper alltså med hjälp av ett marknadsundersökningsföretag direktkontakt med medlemmarna på detta vis. Man garanteras anonymitet för att kunna svara helt uppriktigt. Uppenbarligen misstror partistyrelsen partiets egen demokratiska organisation där man ger och tar argument utan anonymitet. Den är förmodligen inte snabb nog och kommer säkert ofta med ”fel” svar och ”fel” åsikter. Med interna opinionsmätningar kan man förstås styra mera effektivt i sin egen riktning.

Med dessa styrda åsiktspejlingar skapar partikanslinivån en klyfta mot partiorganisationens opinionsyttringar. Åsiktspejlingar med anonyma deltagare är något väsensskilt från demokratiska diskussioner nerifrån och upp med motioner som processas via medlemsvalda representativa församlingar.

Uppe på kanslinivån har demokratin blivit omodern. Partiledningen behöver inte längre partiet, annat än för att föra ut ledningens politik på gator och torg. Vill återigen påminna om Bengt Göranssons Expressenartikel 2012-10-02 i denna fråga.

Bloggportalen: Intressant
Andra bloggar om: , , , , ,

Föregående artikelEn skrivande proletär
Nästa artikelGazakrig igen
Knut Lindelöf
Redaktör för lindelof.nu, skribent och författare. Pensionerad mellanstadielärare och skolledare. Bosatt i Uppsala.

Välkommen! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.