Trident
Brittisk kärnvapenbestyckad Trident-ubåt

”Jag tror inte att det är legitimt att i internationella relationer hota med massmord”, sa labourledaren Jeremy Corbin, som svar på att nya premiärministern Theresa May är beredd att ge order om kärnvapenanfall.

sorensommelius
Sören Sommelius, kommer att dyka upp här då och då framöver som gästskribent. Han är författare och kulturskribent på Helsingborgs Dagblad och idag även bloggare; www.nyakultursoren.se.

Storbritanniens nya premiärminister Theresa May fick i parlamentet frågan om hon personligen var beredd att ge order om ett kärnvapenanfall som kan döda hundratusen oskyldiga män, kvinnor och barn.

Hennes svar ger mig kalla kårar, inte minst därför att Sverige är på god väg in i Nato, vars militära maktmedel ytterst bygger på kärnvapen.

“Yes. And I have to say to the honourable gentleman the whole point of a deterrent is that our enemies need to know that we would be prepared to use it, unlike some suggestions that we could have a deterrent but not actually be willing to use it, which seem to come from the Labour party frontbench.”

[ … hela poängen med avskräckande vapen är att våra fiender måste veta att vi är beredda att använda dem …]

Trident ska förnyas
Replikskiftet inträffade under en debatt om Storbritanniens kärnvapenutrustade undervattensbåtar i det så kallade Trident-projektet. En artikel i The Guardian  tidigare i år uppskattade att enbart de brittiska Trident-ubåtarna var bestyckade med kärnvapen motsvarande 266 Hiroshimabomber.

Efter fem timmars debatt beslöt det brittiska underhuset att satsa motsvarande 500 miljarder kronor på att ersätta de nuvarande fyra Tridentubåtarna med nya. Bakom beslutet stod nästan hela det konservativa partiet och mer än hälften av labourledamöterna.

Motståndare till projektet var SNP, Skotska nationalistpartiet, Liberaldemokraterna och Jeremy Corbyns falang av labour. Det var en SNP-ledamot som ställde frågan till Theresa May.

Hennes svar fick parlamentsledamöterna att flämta till, skriver The Guardian.

Jeremy Corbyn gav henne ett anständigt svar på tal:

– Jag kommer aldrig att delta i ett beslut som kan döda miljoner oskyldiga. Jag tror inte att det är legitimt att i internationella relationer hota med massmord.

Corbyn menade vidare att Storbritannien borde följa länder som Sydafrika, Libyen, Ukraina, Argentina, Brasilien och Kazakhstan, som alla har gett upp sina kärnvapenprogram.

Illa berörd
Själv är jag fortfarande uppskakad och illa berörd över att frågan om kärnvapen på svenskt territorium aldrig genomlystes innan Sverige undertecknade Värdlandsavtalet med Nato.

Föregående artikelFyrtiotalisternas ikoner räknas in
Nästa artikelDe rödvita och ”di där värverdjävlera” – Något om Degerfors, Norrköping och det genuina supporterskapet

1 KOMMENTAR

  1. Jag tror att författaren övertolkar Theresa Mays uttlande. Att Storbritannien en gång i tiden skaffade sig kärnvapen var ju i avsikt att de skulle kunna användas, något annat hade varit absurt. Men Theresa May använder i citatet ordet ”deterrent” två gånger och det betyder ”avskräckning”, vilket får tolkas som att hon håller kvar vid principen att inte vara de första som ”trycker på knappen”. Detta till skillnad från USA som inte avgivit en sådan försäkran.

    Så Theresa May har alltså inte sagt att hon är beredd att ”gå till anfall” med kärnvapen, möjligen ”motanfall” om Storbritannien redan angripits med sådana vapen. Hade hon sagt något annat, t ex:”We do not intend to use our nuclear facilities” hade det varit en världssensation.

Välkommen! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.