Illustration: Luo Xuan/GT


Konkurrensen mellan USA och Kina är nu stenhård. USA har i sin desperation över Kinas starka tillväxt och utveckling försvårat för studenter och forskare att komma till USA. Samtidigt har Kina valt att inte svara med samma mynt. Denna artikel är visserligen Kinas officiella röst, men författaren är John Ross, idag en hög befattningshavare vid Chongyanginstitutet för finansstudier, Renmin universitetet i Kina. Han var tidigare rådgivare i ekonomisk politik åt Londons borgmästare. Översättning till svenska av Bertil Carlman.

Det sätt som den nuvarande administrationen i USA hanterar handel, gör att det är viktigt att genomföra en lugn saklig jämförelse mellan ekonomierna i Kina och USA. Detta är särskilt nödvändigt då administrationen i USA ägnar sig åt att på fel grunder skryta, samtidigt som Kina mer lutar åt att presentera sin ekonomiska ställning på ett lugnt, till och med ödmjukt sätt. Men när det gäller viktiga förhållanden, finns ingen dygd i att överdriva – bara i att vara realistiska.

En saklig jämförelse av de ekonomiska förhållandena i Kina och USA avslöjar följande: tillväxten under Trumpadministrationen är extremt långsam, med USA:s egna historiska mått, samtidigt som Kinas ekonomi växer dubbelt så snabbt som i USA, och har större uthållighet. Och Kinas metoder för makroekonomisk kontroll är mycket starkare är de i USA. De här jämförda förhållandena konfirmeras både av senaste ekonomiska data och långsiktiga trender.

För att på rätt sätt analysera dynamiken i USA:s ekonomi måste man avlägsna de falska påståenden som USA:s regering gör. President Trump har upprepade gånger hävdat att ”America’s economy is booming like never before”, (USA:s ekonomi blomstrar som aldrig förr) men när detta påstående lades fram inför delegaterna i FN:s generalförsamling så noterade Washington Post att ”folk faktiskt skrattade”. Denna skeptiska hållning var berättigad. Fakta visar att under Trumps regeringstid, så upplever USA den lägsta ekonomiska tillväxten sedan andra världskriget.

Om man använder den metod som USA brukar för att presentera data, var topptillväxten under Trump 4,2 procent, under andra kvartalet 2018, vilket var markant lägre än de 5,1 procent under Obama, 7,0 under George W Bush, eller 7,5 procent under Clinton. Dessa toppar var i sin tur lägre än under tidigare presidenter i USA efter andra världskriget. Topptillväxten under Nixon var 11,3 procent.

För att göra en riktig jämförelse med Kina, måste man förstå att USA:s sätt att presentera ekonomiska data skiljer sig från Kinas och de flesta andra länders. Kina fastställer sin ekonomiska tillväxt som ökningen från ett kvartal jämfört med motsvarande kvartal året innan – det är den verkliga tillväxten från det ena året till det andra. I USA mäts tillväxten som ökningen under ett kvartal jämför med föregående presenterat på årsbasis – multiplicerat med cirka fyra. Detta överdriver stort kortsiktig tillväxt i USA. Den verkliga högsta tillväxten på årsbasis som uppnåtts under Trump, om man gör en verklig jämförelse med Kina, är bara 3,2 procent.

Kinas tillväxt på 6,4 procent under första kvartalet 2019 var därför dubbelt så stor som topptillväxten under Trump. Men detta underskattar Kinas ledning i tillväxt jämfört med USA. Tillväxten i USA är mer cyklisk än den i Kina, och faller till lägre nivåer – under de senaste fem åren föll USA:s tillväxt till 1,3 procent under (2016). Under denna femårsperiod var USA:s genomsnittliga tillväxt 2,6 procent jämfört med Kinas 6,8 procent – två och en halv gång så stor som USA:s. Kinas lägsta tillväxt var 6,4 procent – nästan fem gånger högre än USA:s lägsta.

Detta avgör de nuvarande problemen som USA:s regering står inför. USA:s tillväxt under det senaste kvartalet, 3,2 procent, var en topp i den nuvarande handelscykeln – ohållbart över den genomsnittliga tillväxten. Därför kommer USA:s tillväxt troligen att minska under 2019. IMF beräknar att USA:s tillväxt kommer att falla så lågt som till 2,3 procent för året, jämfört med Kinas beräknade på 6,3 procent. Ännu mer oroande för president Trump, då 2020 är presidentvalsår, är att IMF beräknar att USA:s tillväxt bara blir 1,9 procent det året, medan Kinas tillväxt beräknas till över 6 procent.

Denna förutspådda inbromsning av USA:s ekonomi förklarar både de nuvarande inhemska ekonomiska kraven från USA:s president och regeringens position i handelssamtalen. Kina genomgår inte påtagliga cykliska inbromsningar eftersom landet har en socialistisk ekonomi. Tom Orlik, författare till en viktig västlig rapport om Kinas ekonomi; Att förstå Kinas ekonomiska indikatorer, sammanfattade varför Kina hade en mer uthållig ekonomi: ”De flesta ekonomier kan dra i två handtag för att stärka tillväxten: skatter och penningpolitik. Kina har en tredje möjlighet. Nationella Utvecklings och Reformeringskommissionen kan öka flödet på investeringsprojekten.”

Det dilemma som USA står inför gällande hotet om en ekonomisk inbromsning, är att man i USA avfärdar statlig inblandning i ekonomin och att man redan har ett kraftigt budgetunderskott. Därför är enda tillgängliga vapnet för att försöka begränsa en ekonomisk inbromsning, vilket skulle påverka 2020 års val av president, att sänka räntorna. Som en konsekvens av detta har president Trump nyligen kommit med offentliga angrepp på USA:s centralbank och krävt att den skall sänka räntenivåerna.

Samtidigt så förklarar detta hot om en ekonomisk nedgång i USA den aggressiva hållning som USA tagit i handelssamtal och de kraftiga nedgångarna i USA:s aktiemarknad. Om man räknar med att Kinas ekonomi kommer fortsätta att växa bra mycket snabbare än USA:s och att USA kommer att bromsa in, så kommer ”neo-cons” i USA desperat att försöka bromsa in Kinas ekonomi med tullar. Aktiemarknaden i USA anser emellertid att en kombination av en krympande ekonomi och tullavgifter skulle komma att bli mycket problematisk.

Länk till originalartikeln >>

Föregående artikelBELGIENS KOMMUNISTER GJORDE ETT SUCCÉVAL – MITT I EU:S HJÄRTA
Nästa artikelHögt eller lågt valdeltagande?

3 KOMMENTARER

 1. Under min politiska uppväxt lärde jag mig, att USA (=det militärindustriella komplexet) löste sin ekonomiska kris genom att starta nya krig, satte hjulen i rullning och manade till folkligt stöd. Genom att rasera andra länder kunde de sedan tjäna mera pengar genom att investera i återuppbyggnad i det de förstört.

  Är det vad som pågår nu i Venezuela och i Iran? Hur kan befolkningen i USA stoppa de planerade krigen? Det borde väl kunna skapas en stor fredsrörelse i USA som även får Sveriges följsamma regering att ändra politik. Men även Sveriges regering har sina intressen i krigen genom att göda den vinstgivande krigsindustrin.

 2. Vad är sant eller falskt? Rimligtvis borde vi kunna lita på de uppgifter som ges. Hur ska vi annars kunna leva? Det gäller allt i livet. När jag går till läkaren måste jag känna tillit. Sunt förnuft duger inte i högre sammanhang längre. Inte nu när du är president Mr Trump. När det gäller osanningar som kan orsaka stora krig. Säg som det är istället! Alla ni som har tillgång till knappen för avfyrning!

  Måste det bli så att allting beror på gambling? Alltså att jag köper en trisslott och drar högsta vinsten? Vara alltid på rätt plats vid rätt tidpunkt, för att få ett drägligt liv och undslippa diverse förödelse som gör livet outhärdligt! Tala sanning, ska det vara så svårt för en president? Vem det än må vara?

  Tror faktiskt mera på tärningen än på makthavare numera. Mycket besviken över att det blivit så här. När beslutsfattare ger sig ut på djupt vatten och inte ens är simkunniga. Vart är vi egentligen på väg i världen?

 3. Johanna: Var inte orolig. Det är inte säkert att Trump ljuger mer än andra amerikanska presidenter eller politiker. Men han har hela det liberala etablissemanget emot sig med alla de medier som de kontrollerar.

  Det är nervpåfrestande att ens slå på CNN: I 80% av fallen är det då någon i rutan som förfasar sig över Trump och insisterar att han har konspirerat med ryssarna, just nu konspirerar han ryssarna och kommer att konspirera med ryssarna.

  Inser de inte att med den taktiken kommer Trump definitivt att vinna 2020. Eller hoppas dom att genom sin ändlösa kampanj få någon isolerad vettvilling att mörda Trump – eller genom stressen utlösa en hjärtinfarkt?

Välkommen, du är nu inloggad! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.