Med sådana fiender behöver man inga vänner

Tre losers

Har på lediga stunder tagit upp mitt intresse för ryska revolutionen. Det som speciellt fascinerar mig är hur bolsjevikerna i juli 1917 med Lenin i landsflykt, ledande företrädare i fängelse och utsatta för ett omfattande mediadrev ändå ökade sin popularitet. Historikerna verkar förklara det med att bolsjevikernas fiender trodde det räckte med negativ propaganda, och försummade därför att framhålla vad de ville uträtta i positiv mening (med kriget, försörjningen, jordfördelningen osv).

Genom att dessutom göra klart att bolsjevikerna stod utanför den “politiska gemenskapen” fick folk klart för sig att de inte tillhörde det föraktade etablissemanget. Socialistrevolutionärerna och mensjevikerna kunde inte fritas från sådana misstankar.

Parallellt med dessa studier följer jag den systematiska galenskap som verkar ha utbrutit i Washington DC. Trots att till och med garanterade Trumpmotståndare gång på gång påpekat att den pågående impeachement-kampanjen bara kommer att gynna Trump, så driver demokraterna den till sin spets. På SVT kan vi följa inte bara hur anti-trumpister som Carina Bergfeldt utan också en etablerad akademiker säger att detta kommer bara att stärka Trump.

Samtidigt nås vi av nyheten att SD nu förmodligen stigit till att bli det största partiet – trots tio år av samordnad negativ mediekampanj. Det har sedan länge funnits röster som varnat för demoniseringstaktiken, men förgäves. I spetsen har Socialdemokratin gått och det är också det parti som, tillsammans med Moderaterna drabbats hårdast av avhopp till SD.

Nu trodde man att S skulle ha insett det katastrofala i sin taktik. Men när nu regeringen vill diskutera  med andra partier om finansieringen av snabbtåg, bjuds inte SD in.

Varför?

Även den mest rabiate antidemokrat, fascistiske ideolog, kvinnoförtryckare och komprosmisslöse rasist kan ju ändå ha kloka synpunkter på tågtrafiken. En av de få goda saker Mussolini givits kredit för var att han fick ordning på den italienska tågtrafiken. Att utestänga SD är ren demonstrationspolitik – som tyvärr kommer att slå tillbaka på den sittande regeringen, ytterst Socialdemokratin.

Så om SD efter nästa val nappar åt sig regeringesmakten så har de till stor del etablissemangets demoniseringspolitik att tacka, liksom Trump har de kortsynta demokraterna och Lenin hade Kerenskij och de borgerliga 1917.

  11 kommentarer for “Med sådana fiender behöver man inga vänner

 1. Jan Arvid Götesson skriver:

  Var det inte så att Benito Mussolini falskeligen tillskrev sig förbättringar i tågtrafiken som i stort sett berodde på ansträngningar som gjordes före hans maktövertagande?

  En annan fråga: varför har ni i Sverige börjat skriva ord som ”Socialdemokratin” med stor bokstav?

 2. Arne Nilsson skriver:

  De allra flesta inser att de senaste decenniernas migrationspolitik har misslyckats. Från och med 2008 tillämpades i princip den öppna dörren politik när det gäller invandring. Detta fick ett abrupt slut 2015 när det infördes gränskontroller i kölvattnet på de stora flyktingströmmarna. Det enda parti som kritiserade den officiella invandringspolitiken fram till 2015 var SD. I detta hade partiet givetvis rätt.

  Nu tas berättelsen ett steg länge. Nu hävdas att det är invandringen som är orsaken till alla dagens samhällsproblem. Detta är en falsk berättelse. Det grundläggande problemet är de skattesänkningar som genomförts de senaste decennierna tillsammans privatiseringarna av offentlig verksamhet. Med samma skattekvot som gällde 1999 skulle statskassan idag ha haft 250 miljarder kronor mer att hantera. Detta har medfört att vård, skola och omsorg har fått mindre resurser och samhället blivit mer ojämlikt. Detta är det grundläggande problemet.

 3. Anders Persson skriver:

  En intressant intervju med Donald Trump från 2008 där han kritiserar Demokraterna för att inte ha ställt George W Bush inför riksrätt på grund av kriget mot Irak:
  – Han ljög för oss! Han drog oss in i det där hemska kriget på lögner!

 4. Leif Strandberg skriver:

  Intressant jämförelse. Ja, för varje uttalande om migrationspolitiken som (s) gör, ökar stödet till (sd). Det är som ett kommunicerande kärl; sjunker vätskan i den ena pipen stiger den i den andra. Ja, med sådana fiender finns det snart inga vänner kvar hos (s). Så sant. Men jag är faktiskt mer intresserad av att få läsa en utredning som beskriver vilka vännerna var; vilka vänner var så viktiga för (s) att man höll dem så hårt i handen även när de såg hur de gamla och trofasta vännerna från byggena, verkstäderna, processindustrierna, bilfabrikerna, hemtjänsten och vården släppte taget och lät sig fångas in av (sd). Jag befarar att en sådan utredning skulle visa samma sak som de analyser som gjordes efter Hitlers maktövertagande. De röda kivades om ”den vetenskapliga socialismen”, medan de bruna pratade om arbete, mat på bordet, välstånd och stolthet över det land som “freden” 1918 trasat sönder. Redan 1933 i Fascismens masspsykologi, skrev Wilhelm Reich habilt om vad som hände i Tyskland.

 5. Bo Persson skriver:

  SD som regeringsbildare efter nästa val? Ja, så kaotiskt som det är i Sverige idag, så är väl det inte uteslutet.

  På FiB/K:s hemsida har jag till och med frågat Dennis Zackrisson om han tror att Jimmie Åkesson kan bli Sveriges Boris Johnson.

  Om Jimmie Å blivit störst i Sverige genom att så destruktivt ställt kulturer mot kulturer nu reser parollen “Sverige måste ta tillbaka kontrollen”, vad händer då?

  I det brittiska parlamentsvalet häromdagen krossade Boris Johnson i stort sett oppositionen när han gjort “take back control” till sitt slagord nummer ett.

 6. Torgny Forsberg skriver:

  När jag ser bilden an Nancy Pelosi så kan man inte förundras om den stora historiska ironin det är och hur saker slår om till sin motsats. Tänker då på den av CIA:s fascistinspirerande kuppen 2014 i Ukraina som var tänkt att komma åt och skada Ryssland. Nu har den istället lett till den kanske värsta kris i USA:s när-historia. Med inbördeskrig i US-statsapparat.

 7. Ingvar Mannersson skriver:

  Mussolini gjorde många bra saker, han krossade den italienska maffian. Maffian samarbetade med de allierade, och när Mussolini störtades återtog dom sin makt. Hade inte Mussolini lierat sig med Hitler hade han kunnat suttit kvar vid makten.

  Det var aldrig någon Rysk statskupp utan judisk statskupp. Lasse Wilhelmsson som är jude har beskrivit hur det gick till.

  SD går som ett spöke genom Sverige. Kolla bara på sprickan inom KP. Skulle inte förvåna mig om flera av dom gamla r-arna hamnar inom SD-sfären. Det finns gemensamma ståndpunkter mellan r-arna och SD. Man vill bevara Sverige svenskt och man vill inte ha lönedumpningar och import av främmande folkslag. HBTQ, Genus, Mångkultur och Feminism är stendöda frågor inom arbetarklassen.

  Jag blev inte ett dugg förvånad när Frank Baude lämnade det sjunkande skeppet.

 8. Bengt Svensson skriver:

  I dagarna fick Trump igenom sin budget med massivt demokratiskt stöd. Den innehåller bl a fortsatt finansiering av muren mot Mexiko, “the border wall”. Halva budgeten går till Pentagon. En ny post är pengar till en ny försvarsgren, “rymdförsvaret”. “The United States Space Force (USSF) is the anticipated space warfare service branch of the United States Armed Forces” enligt Wikipedia. Det blir USA:s sjätte försvarsgren. Därmed överger de det gamla fördraget.

  “Rymdfördraget (en. Outer Space Treaty, fr. Traité de l’espace) är ett internationellt avtal från 1967 som reglerar rättsliga frågor kring rymden och främmande himlakroppar. …
  Fördraget tillkom under rymdkapplöpningen mellan USA och Sovjetunionen på amerikanskt initiativ efter landsättningen av den obemannade sovjetiska sonden Luna IX på månen 1966, och kan ses som en fortsättning på det avtal om förbud …”

  Det “egna” kravet som demokraterna fick igenom var 12 veckors betald föräldraledighet för civila statsanställda.

 9. Bo Persson skriver:

  Torgny Forsberg!
  Kan du säga något mer om det du kallar inbördeskriget i den amerikanska statsapparaten.

 10. Torgny Forsberg skriver:

  Bo Persson!
  Nej inte mer än vad vi kan se i nyheterna. Kanske var ”inbördeskriget i den amerikanska statsapparaten” lite väl drastiska ord. Men landet är tydligen hårt splittrat inte bara i kongressen och senaten. Striden mellan CIA/FBI stödda Demokraterna och den fascistiske Trump blir bara hårdare och hårdare. En president som ej har stöd av landets säkerhetstjänst får det svårt att sitta kvar i det långa loppet.

 11. Bo Persson skriver:

  Som ett tillägg till min kommentar på den här tråden 20/12 kl 10.43 skulle jag vilja säga att jag själv inte alls tror att Jimmie Åkesson skulle kunna ta oss ut ur EU.

  I ett historiskt perspektiv är ju EU bara en sekulär variant av det Europa som föregick det territorialstaternas Europa som vi haft sedan 1500-talet och hos oss var det ju Gustav Vasa som tog oss ur detta Europa. Och något slags ny Gustav Vasa har jag aldrig lyckats se i Jimmie Åkesson.

  Nej, det blir nog en allmän EU-implosion som blir vår räddning. Även om det inte är en särskilt bra lösning. I en värld som idag är uppdelad i territorialstater (FN-stadgan!) har EU hur som helst inte någon framtid.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.