Med SD, KD, KP & Co för ett organisationsförbud?

Måste återkomma i frågan om NMR:s demonstration den 30 september. Utspel i riksdagen, utspel av Jimmie Åkesson, debatter och analyser i medierna. Hur gör man för att bäst undvika ett organisationsförbud? Låta NMR marschera, eller ska polisen ingripa av ordningsskäl i liknande fall? Jag är pessimistisk, men jag hoppas jag har fel...

Jimmie Åkesson (SD) vill nu liksom Sara Skyttedal (KD) prova vägen att förbjuda organisationer som t ex använder våld som politisk metod.

Det här är intressant. Tidigare har jag skrivit om förre diskrimineringsombudsmannen till lika Rödakorsordföranden Peter Nobels framstötar i denna fråga, liksom om att Kommunistiska Partiet (KP) hävdat samma sak. Åkessons utspel redovisas i saklig ton i SD:s prydligt konservativa kanal Samtiden med Dick Erixon som chefredaktör. Man ser här en intressant politisk mix, kanske embryot till en ny enhetsfront; Enhetsfronten för organisationsförbud i Sverige (EMOS), bestående av Peter Nobel, Dick Erixon, SD, KD, KP och en lång svans idealistiska vänsterliberaler.

I skrivande stund hör jag Lunchekot i bakgrunden och nyhetsuppläsaren säger…

Regeringen ska inbjuda alla riksdagspartier, utom SD, till samtal om hur antidemokratiska strömningar ska kunna motverkas. Och som skäl anges demonstrationen som nazistiska Nordiska motståndsrörelsen genomförde i Göteborg i söndags, utan demonstrationstillstånd.

S-MP-regeringens reflex är alltså fortfarande att SD ska uteslutas från samtal, vilket faktiskt är både komiskt och oroande. Min bedömning är nämligen att dessa samtal kommer att landa i någon form av utredning av ett organisationsförbud – precis som SD nu föreslår.

Därmed öppnas dörren till demokratins successiva anskaffande – i alla fall på glänt. Organisationsförbudet mot nazister kommer att leda till andra lagregleringar mot åsiktsbaserade verksamheter och rena orimligheter. Jimmie Åkesson pekade i intervjun ovan ut de som naturligtvis också måste inkluderas; den autonoma vänstern. Och när det gäller t ex solidaritetsarbetet med Palestina som förutsätter kontakter med Hamaz och Hizbollah…

Det är kanske nu det avgörs
Hur det ska gå nästa lördag vet ingen. Nazisterna kommer att vara några hundra och försöka genomföra sin marsch precis som de gjorde i söndags, då de generalrepeterade och satte ribban. Skillnaden mot då kommer att vara att på lördag kommer polisen att vara rustad till tänderna för att “kunna ingripa”. Risken för våldsutbrott är nämligen betydande. Många tusen motdemonstranter och nyfikna kommer att skockas kring marschvägen.

Bland alla tusentals fredliga motdemonstranter kommer ett litet antal provokatörer att kunna dölja sig. Det är t o m så att NMR själva kanske kommer att avdela ett gäng för att starta bråket, om det nu skulle vara så att det inte kommer igång av sig själv, alltså om inte “de autonoma” (kanske omedvetet) gör jobbet åt dem. Det är ju bråk NMR vill ha. Ett organisationsförbud skulle t o m kunna gynna deras sak.

Eller…
Det finns förstås också en annan möjlighet. Att tiotusentals fredliga människor spontant samlas och stirrar, och kanske buar ut dom, eller varför inte visar dem ryggen – hela vägen. Alltså att inte ens en enda liten kotte kastas eller ett enda litet krokben läggs för dem – som faktiskt har tillstånd att demonstrera. Då blir de bara avklädda i all sin ynkedom och blottade i sin numerära obetydlighet. Låt oss hoppas att det går så. Det skulle kunna minska deras lust att provokationsmarschera i framtiden.

... är läst 338 gånger!

  18 kommentarer for “Med SD, KD, KP & Co för ett organisationsförbud?

 1. Ulf Nilsson skriver:

  Håller helt med dig! Den verkliga vänstern, tillsammans med alla demokratiska, folkliga krafter måste verka mot organistionsförbud. All erfarenhet visar att det i längden bara blir ett verktyg för överheten (dit SD numera måste räknas) för att inskränka demokratin. Inte minst kommer det att slå mot vänstern. Därför är KPs ställningstagande ett hot mot dem själva!

 2. Oliver Sneath skriver:

  Han vill förbjuda samröre med kriminella organisationer. Hur många SD-ledamöter har blivit dömda för brott nu igen?

 3. Dennis Zackrisson skriver:

  På måndag (25/9) har hovrätten lovat att avgöra de överklaganden som gjorts av NMRs demonstrationstillstånd. Då får vi se om domstolarna, det tredje benet i vår västligt demokratiska samhällsmaktbas, skänker oss mindre oro och (kanske) större hopp inför rättsstatens framtid.

  Jag tycker det är ett mer spännande läge än på länge. Även om, som Knut så riktigt påpekar, det är i den praktiska verkligheten allt avgörs.

 4. Hans Andersson skriver:

  Utgår från att Hovrätten avslår överklagan. Om inte, har ett dramatiskt skov ägt rum, ett förödande sådant i så fall. Då är rättsstaten i gungning, men naturligtvis får de demonstrera på den plats de tilldelas.

  Betydelsen av den s k provokationsdemonstrationen blåstes verkligen upp till orimliga proportioner. Varför lät man dem få detta förspel med upptrissat fokus på den spontana fjuttiga demonstrationen, utan formellt tillstånd få en sådan uppblåst betydelse.

  Otaktiskt och feltänkt samt kanske det som tände den första onödiga gnistan till en rejäl brasa den 30 september.

  Man skulle ha idkat total tystnad gällande den lilla demonstrationen.
  Låtit dem ha sin demonstration och avstått från kommentarer samt låtit polisen ha det fulla ansvaret för verkställandet av promenaden.

 5. Anders Åberg skriver:

  Borde det inte ändå vara möjligt att förbjuda öppet rasistiska organisationer?

  Den vägen känns mindre farlig än att börja göra en massa luddiga kopplingar till dom som stöder våld.

  USA är den våldsammaste nation världen skådat sedan andra världskriget, men att förbjuda alla partier som har ideologiskt eller annat samröre med USA skulle vara befängt. Samma sak gäller dom som stöder den palestinska kampen eller dom som tidigare stödde kampen mot apartheid.

  Öppen rasism däremot är en tydlig vattendelare mellan civiliserade och ociviliserade organisationer. Kanske behövs det inte ens ny lagstiftning i det fallet, utan bara en striktare tillämpning om lagen om hets mot folkgrupp.

  Det måste vara snudd på omöjligt att vara öppen nazist utan att bryta mot den lagen.

 6. Lars Johansson skriver:

  Det finns skäl för polisen att hålla koll på att demonstranter är obeväpnade, inkluderande tillhyggen som järnrör och dylikt.

 7. Anders Persson skriver:

  Häromdagen ingrep polisen i Falun emot ett tiotal nassar som ville störa en Prideparad. Fick mig att fundera så här:

  Juridiskt spelar det ingen roll om tio eller tiotusen människor söker störa en laglig demonstration – men politiskt är det en f-b skillnad!

 8. DZ skriver:

  Hans A!
  ”utgår från att hovrätten avslår överklagan” och att det leder till ”ett förödande dramatiskt skov” som ”sätter rättsstaten i gungning”. Det kan en lugnt säga eftersom hovrätten inte har någonting med denna sak att göra, då den som klagan på ett myndighetsbeslut inte har något med brottsmål att göra utan prövas av Förvaltningsrätten i Göteborg, vilken är den lägsta instansen av förvaltningsdomstolarna.

  Samtidigt är det faktiskt tre överklaganden domstolen ska pröva, utöver NMRs egen klagan på tidpunkt och marschväg i tillståndet har såväl Svenska Mässan som Judiska Församlingen beviljats klagorätt som ”berörda”. Vi bortser från den mängd av klagomål domstolen avvisat, eftersom de inte kom från ”berörda”, helt riktigt då det är fråga om politiska klagomål.

  Mässan och Församlingen klagar över själva tillståndet och här blir det intressant att se domen och framför allt de juridiska resonemangen. Av mediahetsen kan vi förledas att tro att demonstrationsrätten som sådan avgörs av den svenska polisen. Sedan Vietnamrörelsens dagar är det uppenbart att så inte är fallet. Vi har rätt att demonstrerar hur och när vi vill.

 9. Janne Bjernfeldt skriver:

  Man bör uppmana alla att respektera yttrandefriheten, demonstrationsrätten och slagsmålsvänstern (i vad mån nu dessa vettvillingar är vänster) att stanna hemma ifall de inte kan hålla sig ifrån våldshandlingar mot människor som tycker annorlunda.

  Vidare kan man tipsa vänstern om att motdemonstrationer med tillhörande saxofonspel, överröstande “ingarasisterpåvåragator”-slagord, förbudskrav mm mm, är kontraproduktivt. Arbetarklassen tycker nämligen att sådant beteende är odemokratiskt.

  Istället för att på olika sätt försöka täppa till truten på politiska motståndare, skulle man till sist kunna föreslå vänstern att presentera en för arbetarklassen attraktiv politik för de kommande decennierna. Man skulle kunna börja med att fråga sig varför SD växer sig stora, medan t ex KP inte ens kommer in i kommunfullmäktige i r:arnas “huvudstad”.

  Som Göteborgare hoppas jag att alla tilltänkta motdemonstranter ångrar sig och respekterar demonstrationsfriheten, så att polisen kan ägna sig åt saker som gynnar arbetarklassen och annat vanligt hyggligt folk. Som t ex att rensa upp förorterna från gängkriminalitet och klankriminalitet.

 10. Hans-Erik Montelius skriver:

  Här var det raka puckar, bäst man hukar så att frisyren inte ryker! Ta Jimmie Åkessons frisyr till exempel mittbena till vänster vad det nu kan betyda? Jag vet inte om Åkesson har privatchaufför eller har en vänsterstyrd bil privat? Han behöver bara hålla lite mer till vänster och se till att en viss utpekad partimedlem som nyss rannsakats av rättsväsendet undviker aluminiumrör samt håller sig borta från kroglivet tillsvidare så blir det säkert lugnare trafik på gatorna nattetid!

  Att SD hårt drabbats med uteslutning från att deltaga i kommande viktiga politiska sammankomster med regeringspartierna (S)+(Mp)+övriga, sätter demokratin på spel. Men kan också ge SD vissa andra fördelar som att flera kommer rösta fram dem bl a.

  Förtsätt ni andra före mig för all del som tidigare, intressant spännande att följa era “heta” diskussioner och se vart det bankar!? Skall bara sätta mig tillrätta i bästa fåtöljen med en kopp fika först! Alla ska vara med lyder ordet för dagen! Som Ingmar Bergman demonregissören myntade ordet “Lets Go Action” eller nåt sånt?

 11. Hans-Erik Montelius skriver:

  Törs man stå här ute numera bland vinande hockeypuckar som fladdrar förbi? Knut enligt vikarierande skyddsombudet Carl Bildt saknar arenan godkänt plexiglas på kortsidorna som går att beställa hos leverantören KD? Annars tar man en stor risk att bli skalperad här under nu rådande omständigheter!

  Skall försöka göra mig hör bland vimlet. Vi är inne i slutperioden och spelarna verkar helt slutkörda! Lagkaptenen Stefan Löfven (S) verkar uppgiven när han tittar på anslagstavlan där man kan läsa dystra siffror!

  SD verkar vara stabilare på skridskorna och samspelet fungerar äntligen. På vänsterkanten har en förstärkning importerats ifrån öst. Snabbskrinnaren Putin 60 +. Ja ni läste rätt, som sågs senast i dokumentären av Oliver Stone Svt för någon tid sedan där han visade på spetskompetens. Det är nästan så att man tror att han Putin varit med i Go kvälls “Gör om mig”? Nu är spelet igång igen!

 12. Hans Andersson skriver:

  Förvaltningsdomstolen Gbg har nu i sitt beslut kortat av NMR:s demonstrationsväg samt tillmötesgått Judiska Församlingens krav på att inte behöva störas på sin högtidsdag.

  Dock blir nog tåget av trots detta, då NMR säkerligen begär inhibition av beslutet tills högre instans yttrat sig i frågan. En interimistisk åtgärd med andra ord tills Kammarrätten avgör frågan, vilket lär dröja.

  Detta fullt rimligt och bra för rättssäkerheten, då kammarrätten naturligtvis, eventuellt av någon juridisk anledning kanske ändrar Förvaltningsdomstolens beslut.

  Därefter finns säkerligen tydliga riktlinjer för hur hantera sådana här viktiga ärenden dvs rättspraxis.

 13. Leif Stålhammer skriver:

  Om vi lämnar moraltänkandet åt sidan får vi konstatera att nazisterna nu hjälper eliten att införa organisationsförbud och vi får tyska förhållanden. Detta är för eliten utmärkt och i grunden (av eliten) eftersträvansvärt för fortsatt intensifierad globalisering av Europa och världen. KP blir nyttiga idioter. Den verkliga och “nya” fascismen tramsar inte med uniformer, swastikor och annat nostalgiskt krimskrams. De har intelligent och välutbildat folk i sina led. NMR är “loosers” och också nyttiga idioter. Här dinglar alltså KP och NMR i samma väl dolda marionettrådar.

 14. Bo Persson skriver:

  När jag läste om “det rena mässgolvet” på “Missa inte” erinrade jag mig en iakttagelse jag gjorde, när jag häromdagen i den s k mässtidningen läste igenom årets utställarregister. Nämligen att “Nya Tider” inte fanns med där.

  Jag vet inte om det är oavsiktligt eller om det är avsiktligt, men i vilket fall som helst blir det nu svårare att på mässan leta sig fram till Nya Tiders monter. Hur svårt skall jag ta reda på på torsdag, när min hustru och jag är där.

 15. Hans Andersson skriver:

  Nya Tider kanske avstår bokmässan? Men nog är det märkligt med den totala tystnaden om tidningen. Vad är annorlunda nu? Var är angreppen?

  Helt fokus på NMR? Typisk svensk händelse? Pseudo.

  Var är aggressiviteten som riktas mot de icke militärt utklädda icke demokraterna som finns där den verkliga makten utövas?

 16. Bo Persson skriver:

  Hans A!
  Visst kan Nya Tider ha ändrat sig – man avstår från mässan – men just nu finner jag inget på nätet, som tyder på att det är så.

 17. Hans Andersson skriver:

  Du får berätta för oss. Men frågan återstår. Varför är det så tyst? Inte en anklagelse riktad mot tidningen eller påhopp mot olämpligt aktivt skrivande i tidningen gällande vissa personer?

  Vart tog allt vägen?

 18. Bo Persson skriver:

  Hans A!
  Nya Tider finns med på Bokmässan. Fast under ett annat namn. Det tog en stund att ta reda på detta. Men nu är det gjort och på köpet fick jag Nya Tiders mässnummer.

  Liksom förra året finns Jan Myrdal med där med ett debattinlägg och som liksom förra året handlar om en återpublicering av en gammal artikel och som liksom förra året handlar om en svensk paradgren.

  Så vad kommer att hända nu? Kommer FiB/K-ledningen att agera lika ynkligt som förra året?

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.