Med SD, KD, KP & Co för ett organisationsförbud?

Måste återkomma i frågan om NMR:s demonstration den 30 september. Utspel i riksdagen, utspel av Jimmie Åkesson, debatter och analyser i medierna. Hur gör man för att bäst undvika ett organisationsförbud? Låta NMR marschera, eller ska polisen ingripa av ordningsskäl i liknande fall? Jag är pessimistisk, men jag hoppas jag har fel...

Jimmie Åkesson (SD) vill nu liksom Sara Skyttedal (KD) prova vägen att förbjuda organisationer som t ex använder våld som politisk metod.

Det här är intressant. Tidigare har jag skrivit om förre diskrimineringsombudsmannen till lika Rödakorsordföranden Peter Nobels framstötar i denna fråga, liksom om att Kommunistiska Partiet (KP) hävdat samma sak. Åkessons utspel redovisas i saklig ton i SD:s prydligt konservativa kanal Samtiden med Dick Erixon som chefredaktör. Man ser här en intressant politisk mix, kanske embryot till en ny enhetsfront; Enhetsfronten för organisationsförbud i Sverige (EMOS), bestående av Peter Nobel, Dick Erixon, SD, KD, KP och en lång svans idealistiska vänsterliberaler.

I skrivande stund hör jag Lunchekot i bakgrunden och nyhetsuppläsaren säger…

Regeringen ska inbjuda alla riksdagspartier, utom SD, till samtal om hur antidemokratiska strömningar ska kunna motverkas. Och som skäl anges demonstrationen som nazistiska Nordiska motståndsrörelsen genomförde i Göteborg i söndags, utan demonstrationstillstånd.

S-MP-regeringens reflex är alltså fortfarande att SD ska uteslutas från samtal, vilket faktiskt är både komiskt och oroande. Min bedömning är nämligen att dessa samtal kommer att landa i någon form av utredning av ett organisationsförbud – precis som SD nu föreslår.

Därmed öppnas dörren till demokratins successiva anskaffande – i alla fall på glänt. Organisationsförbudet mot nazister kommer att leda till andra lagregleringar mot åsiktsbaserade verksamheter och rena orimligheter. Jimmie Åkesson pekade i intervjun ovan ut de som naturligtvis också måste inkluderas; den autonoma vänstern. Och när det gäller t ex solidaritetsarbetet med Palestina som förutsätter kontakter med Hamaz och Hizbollah…

Det är kanske nu det avgörs
Hur det ska gå nästa lördag vet ingen. Nazisterna kommer att vara några hundra och försöka genomföra sin marsch precis som de gjorde i söndags, då de generalrepeterade och satte ribban. Skillnaden mot då kommer att vara att på lördag kommer polisen att vara rustad till tänderna för att “kunna ingripa”. Risken för våldsutbrott är nämligen betydande. Många tusen motdemonstranter och nyfikna kommer att skockas kring marschvägen.

Bland alla tusentals fredliga motdemonstranter kommer ett litet antal provokatörer att kunna dölja sig. Det är t o m så att NMR själva kanske kommer att avdela ett gäng för att starta bråket, om det nu skulle vara så att det inte kommer igång av sig själv, alltså om inte “de autonoma” (kanske omedvetet) gör jobbet åt dem. Det är ju bråk NMR vill ha. Ett organisationsförbud skulle t o m kunna gynna deras sak.

Eller…
Det finns förstås också en annan möjlighet. Att tiotusentals fredliga människor spontant samlas och stirrar, och kanske buar ut dom, eller varför inte visar dem ryggen – hela vägen. Alltså att inte ens en enda liten kotte kastas eller ett enda litet krokben läggs för dem – som faktiskt har tillstånd att demonstrera. Då blir de bara avklädda i all sin ynkedom och blottade i sin numerära obetydlighet. Låt oss hoppas att det går så. Det skulle kunna minska deras lust att provokationsmarschera i framtiden.

  18 kommentarer for “Med SD, KD, KP & Co för ett organisationsförbud?

 1. Bo Persson
  2017-09-26 kl. 20:33

  Hans A!
  Visst kan Nya Tider ha ändrat sig – man avstår från mässan – men just nu finner jag inget på nätet, som tyder på att det är så.

 2. Hans Andersson
  2017-09-26 kl. 22:24

  Du får berätta för oss. Men frågan återstår. Varför är det så tyst? Inte en anklagelse riktad mot tidningen eller påhopp mot olämpligt aktivt skrivande i tidningen gällande vissa personer?

  Vart tog allt vägen?

 3. Bo Persson
  2017-09-29 kl. 10:39

  Hans A!
  Nya Tider finns med på Bokmässan. Fast under ett annat namn. Det tog en stund att ta reda på detta. Men nu är det gjort och på köpet fick jag Nya Tiders mässnummer.

  Liksom förra året finns Jan Myrdal med där med ett debattinlägg och som liksom förra året handlar om en återpublicering av en gammal artikel och som liksom förra året handlar om en svensk paradgren.

  Så vad kommer att hända nu? Kommer FiB/K-ledningen att agera lika ynkligt som förra året?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.