Socialdemokraterna 32,5%, men …

Människor på bar backe efter brand i Göteborg 1907. Foto: P Lundwall

(Av misstag låg detta inlägg första dagarna med kommentarfunktionen avstängd. Välkommen nu med din kommentar!)

Idag rapporteras att Socialdemokraterna klättrat upp till 32,5% och nu är största parti igen. Regeringsalliansen är nu mindre än ett tänkt röd-grönt alternativ. Men är det en politisk svängning som inger framtidshopp? Knappast. De enda som jublar är S-, V- och Mp-politiker med köttgrytsvittring efter september 2014.

Vad vi ser är en reaktion på att mediedrevet efter Juholt och mycket av det han representerade nu upphört. Det var precis på samma sätt när Mona Sahlin hade tillträtt som partiledare 2007, då de också kom en kraftigt opinionsuppgång, men bara så länge hon inte tvingats ut till konkreta politiska ställningstaganden. När hon ställde sig i spetsen för “de rödgröna” föll opinionssiffrorna som en sten igen och valet 2010 blev en ännu större katastrof än det tidigare.

Mona Sahlin blev då ifrågasatt internt och in stormade lantisen Håkan Juholt som en ovälkommen oputsad outsider och talade för återregleringar av välfärden med äkta magstöd. Han lät inte som en Thomas Östros, en Mona Sahlin eller en Ylva Johansson, utan som en riktig socialdemokrat.

Då gick det tunga mediadrevet igång. En så´n bonnläpp måste stoppas! Alla som under de senaste 20 åren varit med och kokat ihop den moderna svenska valfrihetssoppan ville inte ta i Juholt ens med tång. Därför blev kampanjen mot honom så framgångsrik. I spetsen gick Shipstedts “socialdemokratiska” Aftonbladet. Juholt hade som alla toppolitiker sina svaga punkter, som utnyttjades optimalt. Ett mycket sorgligt skådespel.

Men är det inte bra att S nu stärker sina opinionssiffror? Nej, inte om det sker på bekostnad av själva politiken, och om den får vi inget veta annat än att Stefan Löfvén är villig att göra upp med vem som helst om praktiskt taget vad som helst. Det här är förresten en annan sida av Socialdemokratin med starka traditioner, den så kallade Saltsjöbadsandan; “goa gubbar” som inte hukar för varken Wallenberg, Shipstedt eller Stordalen.

Det som nu händer bland väljarna är att det stuvas om lite bland den allt rörligare och allt talrikare och allt mer proletariserade medelkassen, de som fortfarande är lojala med systemet, eller som i alla fall inte ser något “politiskt anständigt” alternativ. S tar väljare bara från M, V och Mp, mest från M.

Men, den farligaste politiska rörelsen, den ökande gruppen av missnöjda systemkritiker; de som ser alla politiker som en skock bedragare, som ser hur bankernas höjdare skor sig samtidigt som a-kassan och pensionen krymper och arbetslösheten stiger, som ser likheter med vad som händer i Grekland efter euron, som lätt vädrar sitt förakt för kulturvänster och modernism. Dessa ligger antingen kvar på sofflocket eller tar steget över till Sverigedemokraterna. S tar inte tillbaka någon från dem, de ökar även i denna mätning. Jag vill att vi socialdemokrater ska ta itu med detta. Läs Jan Guillous utmärkta krönika Direktör Borelius tjänar halv miljard på privat vanvård i AB.

Tills sist en passande artikel som blixtbelyser ovanstående. Brunhögern vinner – USA försvinner i AB som återger hur den norske fredsforskaren Johan Galtung ser på utvecklingen i välden idag. Ett citat:

“1980 bedömde jag att Sovjetunionens imperium skulle brista inom tio år framför allt på grund av sin svagaste punkt: Berlinmuren. Och det gjorde det. De svagaste punkterna för det amerikanska imperiet ansåg jag redan år 2000 vara motsättningarna mellan USA:s statsterrorism och terrorismen den skulle alstra, mellan en galopperande ekonomi och en stagnerande real ekonomi, mellan en stagnerande judendom/kristendom och en utveckling av islam. Detta kan omöjligen överleva 2020.”

Galtung menar enligt artikelförfattaren Ditte Lundberg “att en förklaring till högerpopulismens framfart i Europa är västvärldens försvagade ekonomiska och sociala inflytande i världen. Väst är inte van vid att se sina imperier vittra sönder och reaktionen märks i människors längtan till det som var. En trend som han menar kommer fortsätta, inte minst i USA. I själva verket närmar vi oss ett högerkantens övertagande till följd av den sekulära demokratins avskaffande.”

Läs också: TRANSCEND, HD 2012-03-13

….
Bloggportalen:
Intressant

Andra bloggar om: , , , , , ,

... är läst 298 gånger!

(Visited 1 times, 1 visits today)

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.