Medierna silar mygg och sväljer kameler

”Tillslag i pressfrihetens verkstäder”, J J Grandville (1803-1847) och Auguste Desperret (1804-1865) samarbetade vid framställningen av många bilder för veckotidskriften La Caricature (1830-1835). Bilden något klippt, hämtad från satirarkivet.se

SÅ HÄR BESKRIVER TT Nyhetsbyrån sig själv på den sociala webbplattformen Linked in:

”1921 såg TT Nyhetsbyrån dagens ljus. Genom åren har vi spelat en central roll inom svensk nyhetsförmedling med vår oberoende ställning och trovärdighet och är i dag Nordens största nyhetsbyrå. I det snabbt föränderliga medielandskapet har TT Nyhetsbyrån utvecklats och erbjuder nu mer än någonsin.”

Man tar munnen full och skäms inte för sig och är säkert idag ett lönsamt företag för sina ägare, som är Bonnier (40 procent), Schibsted (40 procent) och NTM (20 procent). TT var fram till 1999 ett kooperativ för en bred flora av svenska medier. Nu är det tre jättar som styr.

På TT Nyhetsbyrån jobbar idag en journalist vid namn Joakim Magnå. Han är 44 år och har tidigare jobbat på många tidningar. Idag på morgonen kan vi läsa en artikel av nämnde Magnå i Huvudstadsbladet (108.000 dagliga läsare), Svenska Dagbladet (17.600), Sydsvenskan, Skånska dagbladet och på Top News Swedish (enligt en snabb googling). Alltså alla dessa tidningar – med flera 100-tusen läsare har gjort ett aktivt val och alltså köpt in Magnås artikel för publicering.

Vad är det då som dessa ”oberoende” nyhetsmedier köpt in och masspridit ut till kreti och pleti*? Jo USA-propaganda av ädlaste, renaste och av enklast tänkbara genomskådade slag; ett tal av CIA-chefens William Burns (som man käckt och kamratligt blivit ”Bill” med) på en säkerhetskonferens i Aspen i Klippiga bergen – som om det innehöll någon slags journalistisk substans. Denne höge företrädare för USA säger emellertid ingenting annat än det man från officiellt västerländskt håll sagts om kriget, nämligen:

”Putins Ryssland har efter fem månaders fullskaligt krig bara nått mindre militära framgångar. De ryska styrkorna tvingades dra sig tillbaka efter att ha misslyckats med att ta huvudstaden Kiev. Och i stället för att splittra Nato har den ryska aggressionen fått Sverige och Finland att vilja gå med i försvarsalliansen.”

Enligt Burns kommer ukrainarna trots svårigheterna kunna fortsätta att försvara sig ”så länge vi fortsätter stötta med vapen och ammunition”.

Så följer några citeringar från president Zelenskyj om att ”Ryssland använder Ukraina som ett slags testområde för eventuella framtida angrepp mot andra europeiska länder samt av behovet att västländerna levererar luftförsvarssystem till Ukraina” och tillägger:

– Det startade med ett gaskrig och slutade med fullskalig invasion, robotterror och brända ukrainska städer. För att detta inte ska hända någon annan måste vi säkerställa en kännbar gemensam seger över Ryssland i Ukraina. Ju förr detta sker, ju mindre skada och lidande för alla europeiska familjer, i alla europeiska länder. Det krävs nya sanktioner mot Ryssland och fortsatta vapenleveranser från väst för att en seger ska vara möjlig.

Att denna bild av kriget är en västerländsk partsinlaga, ja ren propaganda, besvärar uppenbarligen inte den ”professionelle” journalisten Joakim Magnå, den ”oberoende” Nyhetsbyrån TT eller någon av de ansvariga för inköp av redaktionellt material till sina tidningar.

Att alla dessa – den fria pressens och demokratins ädla riddare – säljer sig så lätt är mycket oroande. Att ingen orkar (eller vågar) orientera sig i den rika flora av alternativa rapportörer om kriget på Internet är sorgligt. Att ingen försöker ge en samlad bild av det krisande Europa och den kommande ekonomiska och politiska kollapsen i Västvärlden är inget mindre än häpnadsväckande.

Lyssnade igår på SR-programmet Europapodden. Inte en antydan om det politiska mönstret för utvecklingen i Europa – inte minst ekonomiskt – med demonstrationer och politisk instabilitet i Nederländerna, England, Tyskland, Italien, Ungern, Polen… som riskerar att slita EU i bitar. Att det mesta är självförvållat genom det misslyckade handelskriget mot Ryssland finns inte på kartan. Istället serveras vi gång på gång Ursula von der Leyens patetiska uttalande om att Putin ”is blackmailing Europe, using gas as a veapon”.

Nej, nej, ingenting av detta. Europapodden gjorde endast en djupdykning i de tre främsta kandidaternas olika företräden (t ex att Liz Truss har Thatcher som idol och att hon högaktar sin nu avgående partiledare) som slåss om att efterträda Boris Johnson.

Våra stora medier silar mygg och sväljer kameler.


* Nedsättande beteckning för ”allehanda löst folk”, ”den breda allmänheten”. Uttrycket speglar väl de stora mediernas syn på sina läsare. Läs mer på Wikipedia

... är läst 783 gånger!

  6 kommentarer for “Medierna silar mygg och sväljer kameler

 1. Bertil Carlman skriver:

  Det finns ett par träliga petimätrar (tjafspellar) som kommenterar artiklar på denna blogg. Nu sällar jag mig till dem.

  Bäste Knut L! Det idiomatiska uttrycket skall vara ”sila mygg och svälja kameler”. Elefanter finns i andra uttryck, t ex tillsammans med glasbutik.

 2. Knut Lindelöf skriver:

  Bäste tjafspelle!
  Innan jag såg din kommentar hade jag ändrat i artikeln. Jag såg omedelbart att kameler är rätt i detta sammanhang.

 3. Sven Andersson skriver:

  Tycker att elefanter är en nyskapelse som fyller sin funktion i sammanhanget. Säkert inget misstag. Den som inte bara sväljer kameler utan även elefanter sväljer det mesta.

 4. Knut Lindelöf skriver:

  Sven A!
  Det har du kanske rätt i, men tyvärr var så inte fallet. Kameler sväljees i allmänhet lättare än elefanter.

 5. Mats Larsson skriver:

  Den enda officiella ryska förlustsiffra jag sett dateras till den 25 mars, då det angavs att 1351 ryska soldater stupat i kriget. Om vi antar, i brist på annan information från Ryssland, att förlusterna varit 1350 döda per månad, betyder det ca 8000 stupade ryska soldater till dags dato.

  En del kanske minns vilken sensation det var när Sovjetunionen började släppa ut förlustsiffror från kriget i Afghanistan. Slutsiffran blev knappt 15.000 döda under det drygt 9 år långa kriget. Det betyder att Rysslands krig under ett år i Ukraina kommer att kosta lika många stupade som kriget i Afghanistan under en nio gånger längre tid.

  Har någon sett en mer aktuell förlustsiffra (officiell rysk sådan)?

 6. Mats Danielsson skriver:

  Antar att den värde Magnus inte påminde Burns om att han tillhörde de amerikanska potentater som varnade för Natos expansion och påtalade att Ukraina utgjorde en röd linje för Kreml.

  Hur känns det nu att ha fått rätt, Bill?

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.