Det vackra paret…

en nu fängslade Jeffrey Epstein kommer från enkla förhållanden. Han är uppväxt i Brooklyn, NY, son till en parkarbetare. Han påbörjade, men avslutade aldrig, en collegeutbildning. Som rik man har han dock donerat generöst till några av USA:s toppuniversitet, bland annat Harvard. Det som alltjämt är högst oklart – men förhoppningsvis blir utrett vid den kommande rättegången – är hur han lyckades bli miljardär (åtminstone i svenska kronor). Han förefaller alltför rik för att det ska kunna förklaras med vanlig enkel tjänstvillighet i överensstämmelse med talesättet att ”när det regnar på prästen droppar det på klockaren”.

Under borgensförhandlingen den 8 juli 2019 inför domaren Richard M Berman i New York redovisade Epstein sina tillgångar enligt följande:

Totala tillgångar: $559 miljoner (5,31 miljarder SEK).

Uppskattade värden på fastigheter:
Bostaden på 9 East 71st Street på Manhattan $55,9 miljoner. (Huset, byggt i franskinspirerad Beaux Arts-stil, kan ses här.)
Fastigheten i Stanley, New Mexico $17 miljoner.
Fastigheten i Palm Beach, Florida $12 miljoner.
Fastigheten på ön Great St. James Island, US Virgin Islands $22 miljoner.
Fastigheten på ön Little St. James Island, US Virgin Islands $63 miljoner.
Lägenheten i Paris på Avenue Foch $8 miljoner.

Exakt var på Avenue Foch Epsteins lägenheten ligger är inte känt. För dem som till äventyrs inte ser sin Pariskarta framför sig kan påpekas att Avenue Foch utgår från Triumfbågen vid Place Charles de Gaulle. Den löper mellan Avenue Victor Hugo och Avenue de la Grande-Armée, där den sistnämnda utgör fortsättningen på den välkända Avenue des Champs-Élysées på andra sidan av Triumfbågen.

Men även som framgångsrik sutenör i branschen ”läckra och nätt och jämt lovliga flickor” verkar Epstein vara väl förmögen. De sutenörer jag själv kontaktats av på 4-stjärniga hotell i New York har inte varit några inspirerande figurer – men de var kanske bara springpojkar i branschens undervegetation? Frågan är dock om man ens på den exklusiva nivå som Epstein och hans vackra medarbetare Ghislaine Maxwell rört sig kan räkna med sådana gager? Är ens en brittisk prins villig att betala mer än, låt oss säga, 200.000 pund för ett par dagars massage i
avslappnande tropisk miljö? Även om priset inkluderar transport i privatjet tur och retur och kanske innehåller övningar i meditativ yoga?

Frågan har naturligtvis intresserat amerikanska nyhetsmedia. Tidningar och tidskrifter som New York Times, Time, Vanity Fair, Business Insiders, Town & Country, The Cut etc har rapporterat ingående om Epstein. När det gäller hans karriär och förmögenhet tycks man ännu så länge inte kommit mycket längre än till ungefär följande:

Någon gång under 80-talet (?) drar Epstein en vinstlott genom att komma i kontakt med den mycket förmögne affärsmannen Les Wexner, god för $4–5 miljarder. Dennes rikedom har sin bas i skönhetsbranschen, i parfymer, hudkrämer m m. Wexner utvecklar snart ett närmast osannolikt förtroende för sin nye medarbetare. Denne får snart befogenhet att efter eget huvud göra beställningar, vidimera fakturor och sköta affärsförhandlingar. Den avhoppade akademikern blir även Wexners ekonomiska rådgivare. Skulle han någon gång begå ett misstag av ett slag som uppmärksammas av myndigheterna är hans mentor inte sen att rycka
ut till hans försvar.

Det ståtliga huset på Manhattan ägs av Wexner. Någon gång i mitten av 90-talet kommer denne på att han inte behöver huset, nöjd som han är med den bostad han redan har i Ohio.

1996 övertar Epstein Wexners hus för $0. En tämligen ovanlig generositet.

Men kanske Epstein och Wexner delade en smak för det lite udda? Ty enligt vad som sägs ska 40-rumshuset vid tiden för överlåtelsen ha varit dekorerat med ”en jättelik väggmålning föreställande en fängelsegård, ett massagebord med sexleksaker och glidmedel, en från en kristallkrona hängande kvinnlig docka i naturlig storlek, en skulptur av en naken afrikansk krigare, ett rum inklätt med läder, en uppstoppad svart pudel ovanpå ett piano samt nakenfotografier” (Town & Country, July 18, 2019).

Jeffrey och hans flickvän Ghislaine, som bosatte sig i USA efter sin far tidningskungens död, flyttar in i det ståtliga huset. Romansen tycks dock ha varit kortvarig och Ghislaine köper snart ett eget hus på 116 East 65th Street. Det huset uppges ha kostat henne $4,95 miljoner och var utan tvivel smakfullt inrett. Som framgår av denna artikel ska hon för några år sedan ha sålt huset för $19 miljoner.

Vänskapen och kompanjonskapet mellan de två affärsvännerna bestod dock och precis som pappa Robert Maxwell lät döpa sin yacht efter dottern gav Jeffrey Epstein namnet ”Ghislaine” till den båt med vilken han fraktade över sina rika vänner till ön i Virgin Islands.

Nu när båda står inför sitt fall vänder de forna vännerna dem ryggen. Bill Clinton har förklarat att han är förfärad över Epsteins brott och att han bara flög ”fyra gånger” i hans jet. Flygloggen uppges dock visa 26 gånger. Hans dotter Chelsea Clinton menar att hon aldrig var nära vän till Ghislaine. Även om hon bevisligen bjöd in henne till sitt bröllop 2010 och båda har ägnat sig åt liknande former av välgörenhetsfonder. Chelsea Clinton vill rädda utrotningshotade djurarter, Ghislaine de hotade världshaven. (Den senare har dock abrupt avslutat denna sin verksamhet.)

Les Wexner har för ”länge sedan” brutit med Epstein. Donald Trump erinrar sig att han aldrig riktigt gillade den kompis han partade ihop med.

I Epsteins telefonbok lär dock numren till alla de forna vännerna finnas. Ett slags ”Vem är vem?” i USA:s mest högprofilerade elit.

Föregående artikelSyriens tystade röster
Nästa artikelALTERNATIV TILL INRINGNING

5 KOMMENTARER

 1. ”…har han dock donerat generöst…” i artikeln är felaktigt uttryckt. Vi som minns vad vi lärde i skolan om ”änkans skärv” (Markus 12:41-44 till exempel), vi vet det.

  Här nere i Småland har det i årtionden pratats om Ingvar Kamprads ”generositet”. När någon vid något tillfälle sagt det till mig har jag protesterat. Om jag till exempel har skänkt några tusenlappar vid några tillfällen till Kommunisternas kampanj ”Höj rösten 2019” så kan inte heller det kallas generöst; mina besparingar blir inte speciellt hårt åtgångna. Texten i P O Källs inlägg borde lyda ”…har han dock donerat stora summor…”

 2. En länk till den av Jungfruöarna som Jeffrey Epstein äger: Mycket illustrativ drönarfilm som jag hittat på The Saker.

 3. Ordet ”generös” bör här uppfattas ironiskt. Så länge ursprunget till Epsteins pengar förblir dunkelt utgår jag från att hans donationer är besvärande för Harvard och övriga lärosäten som tagit emot dem. Den tidigare juridikprofessorn vid Harvard Alan Dershowitz förnekar kategoriskt att han haft någon som helst förbindelse med Epsteins minderåriga flickor, även om han vidgår att han vid några tillfällen besökt ett par av dennes bostäder men då alltid i ”sällskap med sin hustru och dotter”.

  Även det brittiska kungahuset förnekar kategoriskt att prins Andrew skulle ha hoppat över några skacklar under sina upprepade besök hos den gåtfulle miljardären. Överhetens ord står mot de inblandade kvinnornas vittnesmål som fallet var i den svenska Geijeraffären på 70-talet. Om Knut L tillåter skulle jag gärna skriva något om den mångbottnade tidningskungen Robert Maxwell och hans dotter Ghislaine, som hittills undgått åtal i Epsteinaffären.

 4. P-O K!
  Läsarna och jag ser fram emot mer om tidningskungen och hans dotter.

 5. Läser i dagens DN, som citerar New York Times, att Epstein nu misstänks för att ha haft planer på att samla kvinnor på sin ranch i New Mexico för avel. Tanken var att föra vidare sitt eget DNA och stärka den mänskliga rasen. En forskare påstår enligt NYT att Epstein fått idén från den spermabank som fanns på 1980- och 90-talet i Kalifornien där endast Nobelpristagare fick bidra med sperma. Man ville att intelligenta kvinnor skulle föda Nobelpristagares barn för att på så vis föda upp en generation genier.

Välkommen, du är nu inloggad! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.