Vädret på vägen mellan Tärnaby och Vilasund 16 september 2013, kl 11:50:26
Vädret på vägen mellan Tärnaby och Vilasund 16 september 2013, kl 11:50:26

De svenska meteorologerna skiljer sig också i ett annat avseende från sina kollegor i det övriga Norden, ja gentemot alla andra länder och det gäller hur långa prognoser det är meningsfullt att utfärda. SVT:s sida framträder ledande representanter för svensk meteorologi och säger att prognoser över 10 dygn är omöjliga.

Andra nordiska länder
Det verkar man inte anse i Danmark där man inte bara utsträcker prognoserna (med sannolikheter) till 15 dygn, utan också ger en allmän bild av väderläget en månad framåt. Vad man kan vara kritisk emot i 10-15 dygnsprognosen är specifikationen dygn-för-dygn, men det undviker man i månadsutsikten. Säsongsprognosen avser medelförhållanderna över tre månader.

Detsamma gäller på finländska sidan, men bara på finska sidorna.

Norska prognoser på yr
Norska yr.no är ett samarbete mellan norsk TV och vädertjänsten. Av naturliga skäl är servicen för norska områden mycket bättre än för resten av världen och inkluderar utsikter bortanför 10 dygn.

De förklaras också av ledande norska vetenskapsmän, bland andra Trond Iversen.  Några motsvarande krafter saknas helt i svensk meteorologi.

Sverige alltid efter?

Vilar det någon förbannelse över svensk meteorologi? Som jag berättat i annat sammanhang var vi det sista landet som långt efter alla andra började utfärda stormvarningar.

”Gissningar och strunt”?
När meteorologiprofessorn i SVT bloggen kallar prognoser över 10 dygn ”gissningar” och ”strunt” så undrar man vad hennes fd chef, Erland Källén, skulle tycka.  Källén var länge professor vid hennes institution (och dessutom dess chef). Denne mycket välmeriterade vetenskapsman blev 2009 utnämnd till chef för forskningsavdelningen vid det europeiska vädercentret (European Centre of Medium Range Forecasts) med bas i England.

ECMWF:s prognoser anses inte bara vara de bästa i världen, deras vetenskapsmän, bla Trond Iversen, anser vara de ledande i sitt fack. Det är därifrån alla euroepiska vädertjänster hämtar sina 10-dygnsprognoser. ECMWF har sedan 15-20 år tillbaka arbetat med att utveckla prognoser över 10 dygn. Självfallet är dessa inte lika bra som tiodygnsprognoserna, men var och en som skulla kalla dem ”strunt” och ”gissningar” skulle i den meteorologiska världen (åtminstone utanför Sverige) framstå som rent ut okunnig.

Aftonbladets månadsprognoser
Meteorologiprofessorn verkar dessutom omedveten om att de månadsprognoser som sedan länge publiceras i Aftonbladet inte härrört från den herostratiskt ryktbara tyske ”professorn” Röder, utan kommer just från Erland Källéns vetenskapsmän på ECMWF.

AB:s senaste månadsprognos den 11 juli baserades på ECMWF:s prognos den 9 juli. På en fråga från AB:s reporter om det fanns en ”strimma av hopp”, kunde SMHI:meteorologen Sophia Söderberg, antyda att i slutet av perioden, vecka tre och fyra [27 juli-9 augusti], i ECMWF prognosen fanns det ”svaga signaler” om att det kan växa till en högtrycksrygg söderifrån.

Det intressanta är att de fyra månadsprognoser som gjorts på ECMWF sedan dess (de görs 2 ggr i veckan) har denna ”signal” upprepats och det finns därför nu en lite större ”strimma av hopp” om sommaraktigt högtrycksväder i början av augusti.

Föregående artikelMeteorologer och väderprognoser
Nästa artikelBlyg sex gjorde Robban populär

Välkommen! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.