Mer om meteorologerna och väderprognoser

Vädret på vägen mellan Tärnaby och Vilasund 16 september 2013, kl 11:50:26

Vädret på vägen mellan Tärnaby och Vilasund 16 september 2013, kl 11:50:26

De svenska meteorologerna skiljer sig också i ett annat avseende från sina kollegor i det övriga Norden, ja gentemot alla andra länder och det gäller hur långa prognoser det är meningsfullt att utfärda. SVT:s sida framträder ledande representanter för svensk meteorologi och säger att prognoser över 10 dygn är omöjliga.

Andra nordiska länder
Det verkar man inte anse i Danmark där man inte bara utsträcker prognoserna (med sannolikheter) till 15 dygn, utan också ger en allmän bild av väderläget en månad framåt. Vad man kan vara kritisk emot i 10-15 dygnsprognosen är specifikationen dygn-för-dygn, men det undviker man i månadsutsikten. Säsongsprognosen avser medelförhållanderna över tre månader.

Detsamma gäller på finländska sidan, men bara på finska sidorna.

Norska prognoser på yr
Norska yr.no är ett samarbete mellan norsk TV och vädertjänsten. Av naturliga skäl är servicen för norska områden mycket bättre än för resten av världen och inkluderar utsikter bortanför 10 dygn.

De förklaras också av ledande norska vetenskapsmän, bland andra Trond Iversen.  Några motsvarande krafter saknas helt i svensk meteorologi.

Sverige alltid efter?

Vilar det någon förbannelse över svensk meteorologi? Som jag berättat i annat sammanhang var vi det sista landet som långt efter alla andra började utfärda stormvarningar.

“Gissningar och strunt”?
När meteorologiprofessorn i SVT bloggen kallar prognoser över 10 dygn “gissningar” och “strunt” så undrar man vad hennes fd chef, Erland Källén, skulle tycka.  Källén var länge professor vid hennes institution (och dessutom dess chef). Denne mycket välmeriterade vetenskapsman blev 2009 utnämnd till chef för forskningsavdelningen vid det europeiska vädercentret (European Centre of Medium Range Forecasts) med bas i England.

ECMWF:s prognoser anses inte bara vara de bästa i världen, deras vetenskapsmän, bla Trond Iversen, anser vara de ledande i sitt fack. Det är därifrån alla euroepiska vädertjänster hämtar sina 10-dygnsprognoser. ECMWF har sedan 15-20 år tillbaka arbetat med att utveckla prognoser över 10 dygn. Självfallet är dessa inte lika bra som tiodygnsprognoserna, men var och en som skulla kalla dem “strunt” och “gissningar” skulle i den meteorologiska världen (åtminstone utanför Sverige) framstå som rent ut okunnig.

Aftonbladets månadsprognoser
Meteorologiprofessorn verkar dessutom omedveten om att de månadsprognoser som sedan länge publiceras i Aftonbladet inte härrört från den herostratiskt ryktbara tyske “professorn” Röder, utan kommer just från Erland Källéns vetenskapsmän på ECMWF.

AB:s senaste månadsprognos den 11 juli baserades på ECMWF:s prognos den 9 juli. På en fråga från AB:s reporter om det fanns en “strimma av hopp”, kunde SMHI:meteorologen Sophia Söderberg, antyda att i slutet av perioden, vecka tre och fyra [27 juli-9 augusti], i ECMWF prognosen fanns det “svaga signaler” om att det kan växa till en högtrycksrygg söderifrån.

Det intressanta är att de fyra månadsprognoser som gjorts på ECMWF sedan dess (de görs 2 ggr i veckan) har denna “signal” upprepats och det finns därför nu en lite större “strimma av hopp” om sommaraktigt högtrycksväder i början av augusti.

  7 kommentarer for “Mer om meteorologerna och väderprognoser

 1. Kjell Martinsson skriver:

  Inget om jet-strömmar i år? Det stämde ju rätt väl häromåret, vill jag minnas.
  Men när det gäller vädret är minnet ovanligt kort!

  Fast den största skillnaden mellan metorologerna är väl språket i sig.

 2. Kjell Martinsson skriver:

  För att undvika en onödig diskussion kanske bloggredaktionen kunde ändra min stavning av yrkestiteln? Meterolog heter det ju! (Annars är ju “metrolog” nästan en rolig götebossvits…!)

 3. Knut Lindelöf skriver:

  Kjell, redan fixat.

 4. Anders Persson skriver:

  Kjell och Knut!
  Fast det heter ju meteorolog. Metrolog är någon som är bra på måttenheter och några meterologer finns mig veterligt inte.

 5. Björn Nilsson skriver:

  Finns det inte någon tumregel om att det är 75% chans att vädret i morgon blir som idag? Om den regeln stämmer skulle man väl lika gärna kunna singla slant om vädret i övermorgon om man inte har bättre prognoshjälpmedel än ‘tumregeln’ att tillgå? 0,75*0,75 ligger ganska nära 0,5.

  Nä, det behövs nog mer studier av renmagar och abborrfenor för att få bättre långtidsprognoser!

 6. Anders Persson skriver:

  Björn!
  Aj, aj, aj. Om väderprognoseri vore så enkelt?

  För det första så är “tumregeln” 65% för att vädret står sig från en dag till en annan. Men om det regnar idag är det 50% chans att det regnar i morgon, är det torrt är det 80% chans att det är torrt imorgon. Detta under antagande att det regnar 3 dagar av 10.

  Men även om det vore 75% chans för oförändrat väder så kan man multiplicera det med sig själv, som du gör, endast om vädret från dag till annan är oberoende. Men som vi såg ovan är risken för regn imorgon större om det regnar idag.

  Chansen för att regn idag följs av regn om två dygn är därför 35%, att torrt idag följs av torrt i övermorgon 74%. Detta är allmänna statistiska utsagor, som modifieras av det aktuella väderläget, det som meteorologerna ska hålla koll på.

 7. Björn Nilsson skriver:

  Tack, intressant klargörande. Fast det kanske är lika bra att kolla ut genom fönstret vad som pågår på väderfronten, samt ha ett paraply i fickan för säkerhets skull!

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.