palle-figge

Det fanns böcker i mitt hem när jag var liten. En var Eskimåtrollet Figge av Bo Beskow. Bilderna var i blek 50-talspastell. Figge kom bort från de andra eskimåtrollen på Grönland och hamnade ensam djupt nere i havet. Där råkade han ut för många faror. Bland annat slukades han av en blåval och hamnade i den stora röda valmagen där revbenen formade monumentala vita pelare.

På Naturhistoriska museet i Göteborg hade jag sett den stora valen som en gång hade strandat i Askimsfjorden. Man kunde tydligt se nitarna i valens sida efter öppningen till det kafé man tidigare haft inne i valens mage. Det stängdes emellertid för att man inte kunde komma till rätta med den dåliga lukten. Det här museibesöket gav i mina ögon Figges äventyr viss trovärdighet.

Men, så en dag blev Figge utsprutad genom valens ryggfontän och hamnade på en söderhavsö där det fanns en farlig negerkung. Men negerprinsessan, negerkungens söta dotter, blev jätteglad när hon hittade Figge på stranden i en våt pöl. Så gick de tillsammans mot solnedgången hand i hand.

Det var en gripande, skrämmande och lockande historia. Den ville jag ha läst för mig gång på gång.

En annan bok som satte sig djupt var Palle ensam i världen av Jens Sigsgaard med bilder av Arne Ungermann. Den handlade om en liten pojke precis som jag. Han vaknade en morgon och märkte att alla människor var borta. Han var helt ensam. Han kunde nu göra allt som han vanligen brukade hindras från av alla vuxna.

Palle käkade bakelser på ett bageri tills han fick ont i magen. Han lagade mat i stora grytor på Grand Hotell, men det smakade inte gott. Han gick upp på en spårvagn, satte på sig den jättestora konduktörsmössan, hittade det typiska
vevhandtaget och fick ekipaget att börja röra på sig. Han plingade i ringsignalen och det gick allt fortare längs gatorna. Men i en sväng small det plötsligt. Palle slungades ut och blev sittande på gatan med den stora mössan på sned. I bakgrunden stod spårvagnen som ett dragspel.

Palle har blivit en klassiker som till och med satt spår i det danska språket. Uttrycket att ”være Palle” betyder på danska att vara alldeles ensam.

o o o

Föregående glimt: Bra att jag blev en pojke (1)
Nästa glimt: Avklämt finger (3)

slutforidag
Beställ boken >

Jag skrev ner 23 minnesglimtar från min barn- och ungdom för att själv försöka förstå varför det gick som det gick för mig i arbetslivet. Läste igenom dem igen och tycker om dem. Boken sålde uruselt. Knappt 200 lyckades jag prångla ut (färre läsare än ett normalt blogginlägg). Efter att UNT:s recensent slagit fast att jag visar upp min tveksamma kvinnosyn, var boken stendöd. Har en låda kvar om någon är intresserad.

Bloggportalen: Intressant
Andra bloggar om: , , , , ,

Föregående artikelVad är en kulturprofil?
Nästa artikelAvklämt finger (3)
Knut Lindelöf
Redaktör för lindelof.nu, skribent och författare. Pensionerad mellanstadielärare och skolledare. Bosatt i Uppsala.

1 KOMMENTAR

Välkommen! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.