suhonen-rosenberg

… är rubriken på länklistan i spalten till höger om den där du just nu läser. Där lägger jag sådant jag tycker är högintressant. Helst ska det också vara artiklar som sticker ut och bryter den allmänna trenden i svenska medier. Två nya länkar tillkom idag, båda från tidningen Expressen, denna sakta borttynande gamla pappersprodukt. Men än får de alltså fram bra texter.

Den första artikeln är från 4 juli och är en intervju med Daniel Suhonen av Therese Bohman. Förutom att den är roligt skriven och att intervjuaren gör sak av att de lever i politiskt helt olika världar framför Suhonen sina idéer om samhället, kulturen och Socialdemokratin på ett frimodigt manér som gör att en gammal bitter vänstermupp som jag blir ordentligt upplivad.

Vi får reda på att han skrivit en bok om Juholtdramat, som snart ska komma ut. Det var verkligen ett maktkampsdrama på högsta nivå som ännu är långt ifrån utrett och blottlagt. Den ser vi fram emot. Han talar också om kulturens betydelse, folkbildningsidealen och vill inte bara skriva en politisk thriller, utan också skildra Stockholm i förändring. Ingen har skrivit en Per Anders Fogelström-roman om vad som hänt efter 1970-talet, som han säger. Så nämner han tre författarnamn: Kerstin Ekmans, Elsie Johansson och Kjell Johansson. Sannerligen i min smak.

Och vad sägs om denna?

– Det finns obehaglig populism. Men det är också något sjukt med ett samhälle som inte klarar av att kanalisera folkviljan. Den dagen Jimmie Åkesson säger ”Stoppa vinster i välfärden!”, då har han 20 procent. Det är en vidrig tanke. Om SD går ett litet steg till vänster kan de bli hur stora som helst.

Tänk på det ni som tror att denna populism kommer från underjorden. Den odlas av dem som svikit eller förnedrat folkhemsidéerna.

Den andra artikeln är från den 8 juli handlar om Israels besinningslösa reaktioner på palestiniers trots allt mycket begränsade våldshandlingar mot staten Israel och är författad av  Göran Rosenberg. Det är andra gången på kort tid som han träffar mitt i prick. Förra gången var det en radiokrönika i Godmorgon världen i SRs P1 om USAs totala oförmåga att göra någonting rätt.

Göran Rosenberg är för närvarande en klok röst att lyssna på. Han har varit med länge och kan se det som nu sker mot en rik erfarenhetsbakgrund. Han ser nu att både USA och Israel håller de på att fullständigt spåra ut och tappa greppet. Det är klarsynt, men skrämmande.

Bloggportalen: Intressant
Andra bloggar om: , , ,

Föregående artikelStopp och eftertanke …
Nästa artikelI,5 miljoner oskyldigt fängslade i Gaza
Knut Lindelöf
Redaktör för lindelof.nu, skribent och författare. Pensionerad mellanstadielärare och skolledare. Bosatt i Uppsala.

1 KOMMENTAR

  1. Bra tips från Expressen, Knut! Ville bara kommentera detta med Göran Rosenberg. Han har svängt och han talar klarspråk om detta. Jämför detta med den känslosamme och mumlande David Grossman, som förvisso också publicerades (dagen efter) i Expressen. En grumlande artikel, som bara sprider misstämning, därför att han inte kan dra den enda möjliga slutsatsen ur sakernas tillstånd: Den judiska stammen har nu förverkat rätten till att ha en egen stat! Samma konklusion gör också den israeliska liberala tidningen Haaretz (alltid i opposition)! Men inte David Grossman!

Välkommen! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.