Drevkarlarna (Karl Rydå, Patrik Oksanen och Peter Englund) och deras byten (Richard Turpin och Uppsala stadsteater)


Uppsala Stadsteater har beslutat ställa in de åtta återstående föreställningarna av pjäsen ”Tysk höst”, byggd på reportageboken med samma namn av Stig Dagerman. Det sker p g a den hets som riktats mot teatern och skådespelaren Richard Turpin för att denne uttryckt avvikande mening gentemot den i Sverige och övriga Västvärlden etablerade versionen av Ukrainakriget, om Ryssland och om Vladimir Putin. Oförsonligheten i tonen hos t ex Karl Rydå den 18 maj i UNT är ansvarslös.

Han skriver:

”Det är förstås inte förbjudet att vara en politisk idiot, inte heller att utan ånger och skam stå upp för en maktfullkomlig diktators anfallskrig. […] Den här texten handlar förstås om skådespelaren Richard Turpin … på Uppsala stadsteater [och om] reaktionerna på hans försvar av Rysslands krig mot Ukraina [och om hur] teaterchefen Petra Brylander väljer att se på vilka föreningar Turpin och andra skådespelare är ’engagerade i’. […] det är inte förbjudet att vara […] ens fascist eller nazist. Men det är inte givet att det inte ska få konsekvenser.”

Det här är inte diskussion, det är förtal. Inte nog med det, det kan i ett uppskruvat politiskt klimat trigga någon galning att ”vidta åtgärder i det godas tjänst”.

Det som nu utspelar sig runt Uppsala stadsteater är mycket illavarslande. Den hets som piskats upp av oansvariga medier – Expressen var först, men UNT ställde sig snabbt i spetsen och Aftonbladet hakade förstås på – emot en enskild skådespelare och mot själva teatern och dess chef, pekar mot en utveckling liknande den i Slovakien där premiärministen Robert Fico sköts den 15 maj för sin uppfattning att Västvärlden ska sluta skicka vapen till Ukraina, att Ryssland inte kommer att kunna besegras och att man måste förhandla fram en vapenvila och fred.

Även i Sverige har politiker mördats i modern tid (Olof Palme, Anna Lind). Skjutvapenvåldet är redan utbrett, hatstämningar kan piskas upp även på andra områden än mellan knarkreviren.

Överdriver jag? Nej det är så här det brukar gå till, först skapas kaos och förvirring på alla fronter, inte minst på kulturfronten, och sedan tar imperiet över (EU/USA i det här fallet) för att skapa ordning.

Karl Rydå skriver vidare i sin artikel den 18 maj:

”Vladimir Putin rättfärdigade sitt oprovocerade anfallskrig mot Ukraina med att det pågick ett folkmord mot ryssar i landet och att hans mål var att hjälpa den rysktalande befolkningen. Att det var ett svepskäl var tydligt redan då och sedan dess har det blivit uppenbart vad den verkliga anledningen var: att annektera och förryska stora delar av Ukraina, att utrota ukrainsk kultur och att indoktrinera ukrainare som överlever den ryska anstormningen.

Redan tidigt stod det klart vilka oerhörda krigsbrott som begåtts – och begås – mot den civila befolkningen på ockuperat territorium. Bilderna från Butja sitter för alltid fast på näthinnan.”

Så här kan man bara skriva om man helt avstår från att informera sig allsidigt. Jag ska inte gå i polemik här, endast stillsamt påpeka att det råder delade meningar om vad Karl Rydå här framför som sanningar. Det råder absolut inte heller någon klarhet om Ryssland begick krigsbrott i Butja t ex. Ord står mot ord och ingen oberoende utredning är genomförd.

Men för UNT & Co gäller det inte att söka sanning, eller ens att försöka analysera. Att Ryssland är det nya Nazityskland och Putin den nye Hitler får icke motsägas, för det kan då som sagt att ”få konsekvenser”.

UNT citerar passande nog några säkra ”auktoriteter” för att hetsa än mer. Journalisten Patrik Oksanen (som om han vore en auktoritet): ”Kontroversiella åsikter? Det var ju en fin omskrivning att hylla utplånandet av ett land.” Historikern och författaren Peter Englund: ”Men han (Turpin reds anm) får finna sig i att ta SKIT, Putinälskaren.” (Menar han bajspåsar?) UNT säger i en rubrik ”Folk avbokar biljetter till ’Tysk höst'”. Stadsteaterns komminikationschef bekräftar att ”det skett återköp men endast av två biljetter”. Är det värt en tidningsrubrik? Det kanske var fråga om sjukdom?

Att medier och inflytelserika personer medverkar till att göra det omöjligt för skådespelarna att spela pjäsen och därmed tvinga teaterchefen Petra Brylander att ställa in de åtta återstående föreställningarna är en kulturskandal. Mobbens makt mot konstens frihet? Stig Dagerman tystad! Vart är vi på väg?

Så hetsas hatstämning fram i ett samhälle där underliga saker plötsligt händer till synes utan anledning; hatinslag på sociala medier och bajspåsar vid teaterentrén… Pang! där small det.

Föregående artikelMats Parners schabloner i Clarté
Nästa artikelCraig Murray: Skamlöst stöd till Israels folkmord
Knut Lindelöf
Redaktör för lindelof.nu, skribent och författare. Pensionerad mellanstadielärare och skolledare. Bosatt i Uppsala.

5 KOMMENTARER

 1. Det är en märklig tid vi lever i. Jag blir snart 79 och har ett hyfsat minne fortfarande och jag kan inte minnas att jag upplevt en så farlig tid som nu. Jag minns naturligtvis Kubakrisen 1972 men då fanns det förnuftiga ledare. Kennedy har fått mycket beröm för sin hantering av krisen, men i mitt tycke borde Chrusjtjov berömmas mer eftersom det var han som drog sig tillbaka. Nu verkar alla ledare i Västvärlden utom Orban i Ungern och Fico i Slovakien tro att det går att besegra Ryssland, trots alla landets kärnvapen. Orban och Fico beskrivs naturligtvis av media för att vara Putinkramare av västmedia. Det är en märklig tid vi lever om de som vill arbeta för fred stigmatiseras.

  Glenn Diesen (norsk professor) och Pascal Lottaz (schweizare och biträdande professor för Neutral Studies i Tokyo) har en intressant diskussion om västvärldens hyckleri och rena dumhet på youtube. Den är en dryg timme lång men väl värd att se. De skriver att väst, redan från början, har gett konflikten en religiös dimension där det goda slåss mot det onda och det förhindrar en förhandlingslösning.

  Man förhandlar inte med Djävulen och nu måste våra makthavare i Europa förbereda sina folk
  på det ofrånkomliga kriget och medierna hejar på, oavsett konsekvenser. Det är ett ytterst farlig tid nu och våra politiker måste besinna sig innan det är för sent.

 2. Det som är anmärkningsvärt i hela denna diskussion är att media helt bortser från fakta om hur konflikten i Ukraina började. Ändå finns det en hel del böcker som skulle kunna skingra dimmorna: Redan 2014 fanns t ex FLASHPOINT IN UKRAINE, How the US Drive For Hgemony risks WWlll. 22 mycket välrenommerade författare gav sin syn på konflikten, Editor Stephen Lendman. När kriget inletts bjöd vi hit, Jacques Baud, tidigare överste i Scweiziska armén, säkerhetsrådgivare och medlem i den Schweiziska Generalstaben m m. Han hade gett ut en bok (översatt till svenska) –OPERATION Z, 2022 – som gav en heltäckande bild av hur denna konflikt inleddes. Därefter kom boken WAR IN UKRAINE, av Medea Benjamin och Nicolas J S Davies 2022 och senast en liten, tunn bok, som jag gillar mest, HOW THE WEST BROUGHT WAR TO UKRAINE av Benjamin Abelow, 2022. Jag säjer som Jesus: TAGEN OCH LÄSEN!

 3. Låter mycket illa detta, men det känns igen. Rädslan för att göra fel är vanlig. Journalister är rädda för att göra fel inför sina chefer. Cheferna är rädda för att göra fel inför ännu högre chefer. De flesta riksdagsledamöter är rädda för att göra fel.

  Riksdagsledamöters mod blir extra viktigt 18 juni då de planeras röstning om DCA-avtalet. Innan dess behöver de komma ut och träffa vanligt folk och få hjälp med att samla mod och våga rösta självständigt och inte följa partilinjen. I ett mejl till mig skrev en person på uppdrag av Lena Hallengren att ”… DCA-avtalet är viktigt för att Sverige i en kritisk och skarp situation snabbt ska kunna få hjälp av USA.” Helt aningslöst. Lena Hallengren är Socialdemokraternas gruppledare i Riksdagen.

  VAR FINNS MINA RIKSDAGSLEDAMÖTER?

  Här finns alla riksdagsledamöter.

  Vid Visa klickar du på Bokstavsordning och sedan på Valkrets. Klicka på Blekinge län (pil nedåt), och du får en lång lista.

  Välj till exempel Hallands län. Här är riksdagsledamöterna, 12 st.

  Klicka på foton för information.

  Eller varför inte Peter Hultqvists valkrets, Dalarnas län? 11 riksdagsledamöter.

  Arbetet med avtalet DCA påbörjades av den socialdemokratiska regeringen och dåvarande försvarsminister Peter Hultqvist.

  SAMARBETE NATO-VÄNNER OCH NATO-MOTSTÅNDARE

  Nato-vänner och Nato-motståndare måste samarbeta för att stoppa avtalet. De kan hjälpas åt med att kalla hem riksdagsledamöter angående DCA. Ordna gärna det hela som en utfrågning inför allmänheten i någon lämplig lokal eller på torget.

 4. Det är ingalunda säkert att en folklig opinion emot sådana som Turin och mig kan piskas upp. Följande meningsutbyte utspann sig i en tråd på Facebook efter ovanstående inlägg (de andras inlägg är anonymiserade):

  A: Bra skrivet. Vad jag än anser om Turpins uttalanden är det grundläggande i en demokrati som har yttrandefrihet som grundlag, att han får uttrycka sin åsikt. Jag blir orolig över tillståndet i riket.

  B: Var inte orolig, tillståndet i riket är gott. Yttrandefrihet är grundläggande, men man måste vara beredd att ta konsekvenserna för sina uttalanden om man hyllar en diktator, vare sig det är Hitler eller Putin. Om man gör såna uttalanden får det konsekvenser, inte från staten, utan från den allmänna opinionen som kan leda till att en teaterföreställning ställs in. Svårare än så är det inte.

  KL: Det där var inte särskilt insiktsfullt. Du förutsätter att Putin och Hitler är av samma skrot och korn. Den saken måste man kunna ifrågasätta. Kommer du att uppmuntra mobben mot Turpin? Om konsekvensen blir att han inte kan få fler jobb, är det rimligt?

  B: Jag förutsätter ingenting. Skönheten ligger i betraktarens öga. Jag är emot mobbning men för att man får säga sin mening. Turpin hyllar Putin och jag föraktar Putin. I mina ögon har Turpin fel, har hamnat i ”frysboxen”, och kan se sig i månen efter fler jobb inom scen och teater. Det är faktiskt rimligt! Han kan flytta till sitt älskade Ryssland och prova svensk yttrandefrihet där och se hur det slutar eller göra en karriärväxling i Sverige till gatsopare el. dylikt. Det finns jobb om man vill jobba! Han borde tänkt efter, före han uttalar sig, nu är det för sent.

Välkommen! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.