moderna-tider
Hej o hå, nu skruvar vi lite till så är allt snart perfekt!

Västerlandets alltmer fulländade demokrati öppnar nya hisnande möjligheter inom en rad områden. Problem som gäckat forskarna under århundraden och historiska tvistefrön som mänskligheten aldrig tillförne lyckats finna lösningar på kan nu på parlamentarisk väg avföras från agendan.

Utifall demokratin varit tidigare utvecklad hade till exempel inte matematiker under nära fyrahundra år behövt lägga ned tid och möda på att försöka bevisa Fermats stora sats från år 1637. Tusentals timmar av förspilld möda har offrats på denna fråga som idag kan lösas med ett enkelt omröstningsförfarande.

Grönköpings Veckoblad berättade redan år 2010 om en pionjärgärning som i ett huj avhögg ett 300 år gammalt stridsäpple. Kommunfullmäktige i staden beslutade då vid sitt senaste sammanträde, med 18 röster mot 17, att det var en norrman som sköt Karl XII. Jag har förvisso alltid hållit före att det var en norrbagge som tog vår store hjältekonung av daga. Men visst känns det tillfredsställande att, som man säger, få svart på vitt på sina förutfattade meningar.

Låt oss inte nu dra alltför stora växlar på Grönköpings pionjärgärning och förmoda att det var denna som inspirerade ledamöterna i Ukrainas parlament till sin nyligen timade omröstning. Dess kompetenta samling av demokrater har säkerligen ur egen fatabur kommit på sin eleganta lösning att med ett rakryggat förbud eliminera de problem som det egna landet och världen i övrigt länge brottats med.

I efterhand ser det enkelt ut men som vi alla vet är det lättare att säga tulipanaros än att göra en dylik. Men visst är det ett genialt grepp att i en parlamentarisk omröstning den 9 april år 2015, med 254 röster mot 171, eliminera all extrem politisk propaganda såväl vänsterut som högerut och stå där med bara det gottaste kvar. Idel ädla demokratiska tankar.

En liten tuva kunde förvisso ha stjälpt hela lasset då en rad av parlamentets ledamöter har viss förkärlek för och relationer till rörelser och idéer högerut. Vilka utan överdrift kan benämnas såväl fascistiska som nazistiska. Detta prekära läge löstes dessbättre med ett välriktat alexanderhugg som förklarade alla dessa nutida och tidigare organisationer varande frihetskämpar.

Ukrainas parlament är nu genom denna pionjärgärning självklart ohotad favorit inför höstens utdelning av Nobels fredspris. De 254 rättänkande ledamöterna i denna illustra församling kommer således att få dela på en rundlig penningsumma medan dess 171 bakåtsträvare får stå där med lång näsa och tom börs.

Föregående artikelMed anledning av inlägget om olika jargonger
Nästa artikelFamiljetraditioner i förmögna kretsar formar och styr
Henrik Linde
Henrik Lindeär ingenjör, uppfinnare och medgrundare till företaget Leine & Linde i Strängnäs. Politiska engagemanget startade på 60-talet i FNL-rörelsen och fortsatte i Folket i Bild/Kulturfront.

2 KOMMENTARER

  1. Folk klädda i folkdräkt skall man akta sig säger för. Putin: – Det är förklädda fascister!

    Då är det bekräftat. När Svenska Sverigedemokrater går i kyrkan klär dom sig i Folkdräkt – Jimmy Åkesson och hans goda vänner älskar folkdräkt som vi fått se i olika sammanhang! De Gula och det Blå färgerna!

    Ryssarna har erfarenhet av packet och dess maskeradkläder!

    Bra Putin, jag håller på dig!

  2. 1931 gick ett hundratal tyska vetenskapsmän ut i en stridsskrift ”100 professorer emot Einstein” där de ville demonstrera emot relativitetsteorin, som de ansåg vara falsk. Einstein sa då:
    – Om jag nu har fel så hade det väl räckt med en professor …

Välkommen, du är nu inloggad! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.