Gunnar Olofsson, en av vår kunnigaste Palestinaaktivister

På Israels självständighetsdag firar man USA:s ambassadflytt till Jerusalem – medan israelisk militär dödar nästan 60 människor, och skadar flera tusen, vid gränsen mot Gaza. Champagne i Jerusalem, blod i Gaza. Det här måste nu få ett slut!

Först måste media och andra sluta sprida felaktiga bilder av vad som sker. Konflikten i Israel/Palestina handlar om att Israel ockuperar det som enligt ett stort antal FN-resolutioner skall vara den palestinska staten – och har flyttat in en stor mängd egna medborgare, så kallade bosättare, på ockuperad mark. Detta är konfliktens kärna. Både ockupationen, bosättandet och blockaden av Gaza är brott mot internationell rätt och måste upphöra.

Vad gäller Jerusalem skall staden enligt palestinierna och FN vara huvudstad för BÅDE Israel och Palestina – inte bara för Israel. USA-presidenten Trumps åtgärd att flytta sin ambassad till Jerusalem är oacceptabel så länge inte den palestinska staten kontrollerar östra Jerusalem – och flytten står i strid med säkerhetsrådets resolution 2334 (23 december 2016), som inte ens USA röstat emot.

Det svenska erkännandet av staten Palestina är ingen unik eller konstig åtgärd. 134 andra länder har också erkänt Palestina, inklusive samtliga stater i tidigare Östeuropa samt Island. De som inte erkänt Palestina utgör idag en tragisk minoritet.

Med detta sagt måste nu åtgärder till för att stoppa utvecklingen. De som protesterar i Gaza mot ockupation, blockad och fördrivning har INTE som mål – vilket antytts – att riva gränsen och storma Israel, utan att fästa vår uppmärksamhet på den situation de lever under. Gaza lider av en 10 år lång blockad, som utarmat området, medför undernäring och onödiga sjukdomar och enligt FN inom bara några år hotar göra Gaza obeboeligt. Protesterna har mötts av tårgas, gummikulor och skarp eldgivning. Över 100 människor har dödats och långt över 5.000 skadats av israeliska militära prickskyttar inne på sitt eget territorium, inne i Gaza, och ibland långt från gränsen. Förövarna av dessa våldsdåd måste identifieras, och straffas!

Den svenska regeringen måste sluta mumla i skägget och tala ut om övergreppen. Om morden på demonstranterna. Om ockupationen, militärstyret, bosättarnas förstörelse av palestinsk egendom, de nattliga razziorna i palestinska samhällen, fängslandet och tortyren av palestinska barn, de utomrättsliga avrättningarna. Man måste använda sin plats i FN:s säkerhetsråd till att kräva sanktioner och påtryckningar för att få Israel att upphöra med sin politik och erkänna existensen av en palestinsk stat.

Svenska företag, och aktörer inom kultur, vetenskap och idrott måste frysa sitt samarbete med Israel tills ockupationen och övergreppen upphör. Som enskilda konsumenter bojkottar vi israeliska varor. Siffrorna 729 i början på en varas streckkod anger att den är tillverkad i Israel. Köp den inte!

I vår gör projektet Ship to Gaza ännu ett försök att med sina båtar bryta den israeliska sjöblockaden av Gaza. Ge ditt stöd till projektet!

Föregående artikelRYSK REAKTION PÅ USA:S UPPBROTT FRÅN IRANAVTALET
Nästa artikelAlla skäller på Bashar al-Assad, men är det så klokt?
Gunnar Olofsson
Gunnar Olofsson är läkare, palestinaaktivist och skribent bosatt i Borås.

1 KOMMENTAR

  1. Inte ens kärnvapen kan rädda Israel på sikt. Deras politik väcker avsky i hela världen. Israel har inga vänner utom en klick i USA (och Adaktuson, förstås). Nethanyau och hans gäng har en fascistoid politik.

    PS. Om Ahlmark lever, så stöder han också Israel…

Välkommen, du är nu inloggad! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.