Qassem Soleimani (Foto: Wikipedia)

Om man vill ha ett krig ska man skända fienden och fegt avrätta dess främsta företrädare i bakhåll. Det är nu vad Trump och USA gjort. Skurkstaten har slagit till. Vänd på steken och tänk er att Iran hade mördat Micke Pompeo med en riktad drönarattack på en flygplats i Mellanöstern. Då hade vi haft en amerikansk invasion i Iran som ett brev på…

För att inte utsättas för ännu värre angrepp är nu ledarna i Iran absolut tvungna att slå tillbaka. Det vet USA. Och det vill USA! Därför kommer detta illdåd att leda till en allvarlig militär upptrappning. Det gäller också Irak. USA har grovt kränkt Iraks suveränitet genom att döda en prominent gäst i landet.

Därför kommer en fortsättning, var så säker. USA och Israel kommer som det nu ser ut att få sitt efterlängtade krig med Iran. Om Iran invaderas av USA och dess olika allierade kommer Ryssland och Kina – Irans allierade – inte att kunna stå utanför och titta på.

Vem som ska få stopp på USA är svårt att se. Läget är minst sagt explosivt.

På vilken sida ställer sig Sverige? Sverige har trupper i Irak. Fördömer inte Sverige mordet på Qassem Soleimani och tar hem soldaterna från Irak beror det bara på att vi inte är herrar i eget hus. Även vår fred är därför i fara. Vad säger våra politiska partier?

Jag håller andan…

Föregående artikelDIREKTRAPPORT FRÅN CANBERRA OM BRANDLÄGET
Nästa artikelAlfreds dag idag
Knut Lindelöf
Redaktör för lindelof.nu, skribent och författare. Pensionerad mellanstadielärare och skolledare. Bosatt i Uppsala.

14 KOMMENTARER

 1. Man kan inte utsluta att iranierna väljer att slå till mot någon av USA:s mindre allierade. Sprängde de Mike Pompeo i luften skulle USA gå till motattack, men om det bleve Peter Hultqvist är det inte lika säkert…

 2. Blott halvt på skämt undrar jag huruvida det är riskabelt att med dagens statliga och gränsöverskridande övervakning av individer kommentera som Anders Persson gjorde.

  ”För försök, förberedelse eller stämpling till samt underlåtenhet att avslöja eller förhindra terroristbrott döms det till ansvar enligt 23 kap. brottsbalken”, som i sin tur säger att ”Med stämpling förstås att någon i samråd med någon annan beslutar gärningen eller att någon söker anstifta någon annan eller åtar eller erbjuder sig att utföra den”.

 3. Sverige som med rätta protesterat mot att en svensk medborgare blev gripen i tredje land och förd till Kina, har inte tydligt tagit avstånd då USA gör något än värre och mördar i tredje land…

 4. Mordet på general Soleimani är givetvis ett brott mot internationell rätt och en avsiktlig provokation. Trump kan dock vara ganska säker på att Iran inte startar ett – militärt troligen utsiktslöst – krig på grund av attentatet och räknar därmed med att mordet ökar hans chanser i valet. Han slår undan grunden för sina fredsvänliga motståndare som Tulsi Gabbard, Bernie Sanders och kanske andra. Det är för övrigt alltid värt att lyssna på de kunniga grabbarna i kommentatorsgruppen The Duran

 5. Att vårda den transatlantiska länken är Hultqvists främsta uppgift. Samtidigt vill vi vara en moralisk stormakt… i tiden. Att vara två herrars tjänare är svårt… den italienske sjuttonhundratalsdramatikern Carlo Goldoni skrev en skojig pjäs om detta.

  Men idag är det svårare att skratta åt våra stand-up-politiker vad de än kallar sig eller heter. Bäst att gå upp i stabsläge, som har blivit så populärt.

 6. På steigan.no läser jag en mycket lämplig kommentar till mordet: Talleyrand anmärkte en gång att Napoleons mord på hertigen av Enghien «var värre än ett brott – det var fel». Detta jättekorkade fel som Trump nu gjort funderar all världens politiker redan över. Liksom MSM. SvD skriver ”Världen väntar på Irans motdrag”, ”Den dödade iranske militären hotade Trump i ett videoklipp” och tidningen citerar Ann Linde som säger ”Farligare situation”. På ekonomisidorna står det ”Om konflikten mellan Iran och USA eskalerar hamnar EU i en knivig sits.” Så med hänvisning till Talleyrands påpekande tycker nog inte SvD att något brott har begåtts men väl ett taktiskt misstag. Det legala tänker ingen på.

  Vi kan ju hoppas att EU, och därmed Sverige, mer och mer inser att ”Den Transatlantiska länken” bör klippas snarast. Jag lägger fortsatt märke till att Hultqvist på sistone varit ganska tyst liksom att förre utrikesministerns avgång kanske inte bara var av personliga skäl/familjeskäl som hon uppgav.

 7. Bertil C!
  Det är svårt att se någon anledning till att Sveriges köpta politiker av egen kraft skulle ta oss ur den amerikanska vapenindustrins grepp. USA har mördat tiotals miljoner människor utan att någon från dom stora partierna utom Olof Palme har reagerat och något liknande Palme finns inte ens i Vänsterpartiet idag. Skämtet Sjöstedt tycker ju t o m att USA krigar för lite i Syrien.
  Skälet till utrikesministerns avgång kan istället ha varit det motsatta, nämligen att Israel inte gillade henne.

  Jag säger som en mycket klok ung svensk dam, vi kan inte sätta vår lit till politiker och företagsledare. Vill vi ha förändring måste vi lita till folkliga krafter. Dessvärre måste vi skapa dom krafterna först.

 8. Först betalade Telia för ett par år sedan 8 miljarder SEK till SEC (Securities and Exchange Commission, USA:s motsvarighet till vår Bankinspektion) och nyss betalade Ericsson 12 miljarder. Både Telia och Ericsson har förklarat sig mycket lyckliga över att på detta sätt få lätta inte bara på sina plånböcker utan därtill finna samvetsfrid.

  För den som syndar finns alltid möjligheten att köpa sig avlat; låt vara att den som tar hand om syndapengarna själv inte drabbats av synderna. Men vem som tar hand om pengarna är – som våra företagare, politiker och ekonomijournalister unisont påpekar – en rent praktisk fråga. Just nu är det president Trumps stat som sköter den praktiska hanteringen.

  Många hoppas på att EU ska ge upp den transatlantiska länken. Men tyvärr existerar länken inte bara i form av en idé i huvudet på ett antal ministrar och bankdirektörer. Den är en handfast kedja av dollar som vårt näringsliv anser vara det som först som sist håller det flytande.

 9. I ett tal som sändes av en Iran-kanal hotades med att ”Röda havet är inte längre säkert” samt att Trump …”vet att detta krig kommer att förstöra allt som [Trump] äger. [Trump] kommer inleda detta krig men [Iran] kommer att vara de som kommer att avsluta det. Därför måste [Trump] vara försiktig med att förolämpa det iranska folket och presidenten för [Irans] republik”, samt ”Du känner till vår makt.”

  Källa

 10. USAs vänner i Sveriges styre mäter med dubbla mått.

  En människa som inte vill bli någon ”migrant”, stannar i sitt land och motsätter sig USAs plundring och skövling får USA mörda utan att någon av USAs vänner här i landet gör gensaga.

  En ”migrant” som tar sig ut på Medelhavet måste däremot räddas.
  En ”migrant” som tar sig ända till Sverige måste försörjas och räddas undan den hemska tillvaron på arbetsmarknaden där alla andra går och gnor.

  Men jag antar att dubbelheten går att förklara.
  Så här, till exempel: inställsamma män med besynnerlig hormonomsättning finner det förträffligt och sin egen klasståndpunkt likmätigt att USA slår sönder Mellanösterns alla stater. (Se Amy Goodmans intervju med general Welsey Clark 2007).
  Det är sedan tanterna, Myrdals stridslystna ”fastrar”, som tar vid, vid Medelhavets strand och vid ankomsten till boendena i Sverige, och omfamnar sina förbryllade klienter med en besynnerligt egocentrisk, ja kastrativ omsorg.

 11. Sverige ut ur Irak. Vid en tevesändning sade vår eminenta statsminister att han väntar på att Irkas regering säger att Sverige ska ta hem sina trupper från Irak. Vår eminenta statsminister menar såklart signaler från gröna zonen. Eftersom han är utbildad svetsare kan han läsa ritningar och förstå texter. Iraks regering har krävt att alla ockupanter lämnar landet och strax efter det politiska mordet på general Qassem Solimani. Detta mord sätter strålkastare på Palmemordet eftersom han var i färd med att åka till nedrustningsmöte i Moskva vilket pris de amerikanarna får man antaga. Det sista stycket en sällsam koppling till Irak, men inte irrelevant.

 12. Jag är tveksam till Trump, antingen är han en stolle eller tjänar han Putin!?
  Genom att uppträda som en galning och få alla att tro det, gynnar han i slutändan Putin!

  Ligger det något i att Ryssland och Snowden var inblandade i valet, vem kunde tro att en sådan galning skulle kunna bli vald?

  Om det vore så väl?

 13. En sak som ännu förbryllar mig är den video som visar när missilen träffar planet, alternativt exploderar nära planet varvid splittret träffar planet som råkar i brand. Jag har inga problem med en annan video som visar det brinnande planet när det störtar, men videon som börjar spelas in innan planet råkat i brand förbryllar mig alltså. Någon måste alltså helt på måfå ha riktat sin kamera mot den plats på natthimlen där katastrofen skulle inträffa ett par sekunder senare. Vad motiverade fotografen att göra det?

Välkommen, du är nu inloggad! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.