Morfars morfar var en riktig rumlare

Nils Julius Hessler t h och Julius Russel Kuler t v. Det mesta tyder på att det är samma person, som yngling och som gammal man. Tycker nog det finns en likhet.

 

ag skrev 2012 om mina förfäder i Telemark i södra Norge. Jag hade då just fått kontakt med en släktforskande avlägsen släkting i Iowa, också med rötter i samma familj Hessler i Telemark som jag.

Vad som intresserade oss båda var min morfars mors äventyrlige far, Nils Julius Hessler, son till en framstående skomakare i den lilla staden Porsgrunn. Jag kommer fortsättningsvis att kalla honom Julius.

Läs gärna den historien innan du fortsätter.

Klicka för större bild!

Först några år i Kalifornien
Då 2012 slutade spåren efter Julius i guldgrävarstaden Mariposa i Kalifornien 1864–65. Jag spekulerade då om han kanske rent av stupade i inbördeskriget, men så var inte fallet. Nej, det fanns mycket mer att berätta än så. Tack vare ännu en avlägsen släkting, som också grävt tillbaka i vår släkt och fascinerats av den gode Julius kringflackande liv, har vi nu belägg för att Julius levde ytterligare nästan 40 år.

Han var inte bara skylt- och dekorationsmålare, han renoverade också möbler och utförde “lining and paper hanging in the neatest manner”, vilket jag tror betyder att han tapetserade och isolerade mot drag i bostäder på ett dekorativt sätt. Men han var också musiker, spelade fiol och verkar ha varit något av en orkesterledare. Det här kan man få ut av fler gamla annonser (bilder t h) redan från tiden i Mariposa.

För att nu ta det lite grundligt. Julius hade åtta syskon, två äldre och sex yngre (fem pojkar och tre flickor).

Minst tre, kanske fyra, av bröderna utvandrade till Amerika.

Carl Edvard H (f 1829–08–?, d 1849–7–? blev 20 år)
Johan (John) Johansen H (f 1831–08–12, d 1878–03–02, blev 47 år)
Julius H (f 1833–11–03, d 1903–03–27, blev 69 år)
Theodore Martin Joachim H (f 1843–01–18, d 1908–05–09, blev 65 år)

Den yngste Theodor är den man vet mest om som yrkesman. Han står i de olika folkräkningarna som master builder (1865), architect (1868, 1873), draftsman (1869), carpenter (1880), messenger (1900).

Den äldste brodern Carl Edvard lär ha utvandrat redan 1849, men dog samma år, 20 år gammal, alltså i samband med emigrationen. Inga spår efter honom har hittats i Amerika, bara traderade familjeminnen om att han var först ut.

De övriga tre, John, Julius och Theodore emigrerade mellan 1861 och 1863. John och Theodor blev stabila amerikanska medborgare och fick många barn. Men den konstnärlige äventyraren Julius fortsatte sitt äventyrliga liv i Amerika.

Vidare till Texas
Han lämnade Mariposa och brodern John 1865 och dyker sedan upp i Bosque County i Texas våren 1866. Han var då utfattig och sökte förstås en lösning på sina ekonomiska och andra problem. Landsmän sökte sig till varandra och där fanns en kvinna vid namn Mary Pierson, född som Olena Marie Olsdatter Songe den 16 Nov 1837 på Songe gård i det som idag är Arendals kommun i Aust-Agers fylke, alltså också från Norge.

Hon hade tre år tidigare, 26 år gammal, blivit änka efter Nils Swenson som dog under inbördeskriget. Hon hade nu två små barn, Niel och Clara och en gård att sköta.

Där kom nu Julius Hessler, en ståtlig karl och började slå sina lovar kring Mary P. Julius gjorde intryck, hade osvikligt kvinnotycke och verkade i i Marys ögon vara av bättre familj. När det visade sig att han var från Telemark, behärskade flera språk och dessutom kunde spela fiol var allt bäddat för äktenskap. Bröllopet stod redan den 19 april samma år och de vigdes av en så kallad “fredsdomare” (Justice of the Peace) vid namn J. W. Fields och snart föddes sonen John Emmanuel.

Men! Strax innan John E såg dagens ljus upptäckte Mary ett brev och en bild som skvallrade om ännu en levande hustru. Marys far Ole Pierson och Marys tidigare svärfar underrättades om detta skamliga förhållande. Uppståndelsen blev stor och dessutom hade Marys båda “fäder” inte kunnat undvika att notera att Julius drack hejdlöst och så gott som dagligen dagligen uppträdde berusad de flesta av dygnets vakna timmar. Eftersom Julius inte hade ett cent med sig in i äktenskapet, så hävdade nu de båda “fäderna” att brevet klart bevisade att han inte bara var en suput, utan också en bedragare av rang med målet att lägga vantarna på Marys pengar och landegendom.

De gjorde omedelbart klart för Julius att om han uppträdde berusad en enda gång till så skulle de slänga ut honom. De övertalade också Mary att Julius måste bort. Det sägs att Mary gav honom en ponyhäst och $100, varpå han tog sin fiol (dock utan fodralet som hans son senare fick) och vandrade vidare.

Mary gick därefter till Judge Helton i Meridian, Bosque Countys huvudstad och begärde tillbaka namnet Swenson efter sin döde man. Om Mary och Julius genomgick en formell skilsmässa eller om de förblev laglvigda är oklart.

Efter att Julius lämnat kom en gammal man O A Arneberg från norska Hamar till Marys gård och bodde med familjen tills sonen John E var i 10-årsåldern. Han arbetade för mat och husrum, födde upp hästar, var en slags allt i allo och gick bland annat på fisketurer med John E.

En annan gammal man, Knute Skimland, ska ha berättat för Arneberg, att denne träffat och pratat med Julius i närheten av staden Thorndale inte så långt därifrån. Julius hade då berättat att han varit i tillbaka i Bosque County med en gårdfaihandlare, att de besökt farmen, att han träffat sin son och stuckit till honom en liten börs med pengar. Efter att de lämnat gården hade Arneberg sagt till Mary att den där mannen, som var med gårdfarihandlaren, faktiskt liknade Julius. Men Julius avslöjade inte sin identitet den gången. Det här var sista osäkra rapporten om Julius Hessler i Bosque County och möjligen första och sista gången som sonen John E såg sin biologiske far.

Var Julius befann sig mellan 1866 och 1872 är oklart. Han finns inte i folkräkningen 1870. Dock finns två “Certificates of Intent”, alltså ansökningar om amerikanskt medborgarskap. Ett från 1871 och ett från 1872. Båda arkiverade i Galveston County i Texas. The “Petition for Naturalization”, som är sista steget i att bli medborgare har dock ej återfunnits. Men i folkbokföringen år 1900 är han upptagen som fullvärdig amerikansk medborgare.

Vid ansökningarna 1971 och 1872 hade han ett annat efternamn; Kuler och lagt till mellannamnet Russel och droppat förnamnet Nils. Han var nu känd under namnet Julius Russel Kuler. Det är oklart varför han bytt namn, men Julius barnbarnsbarn Janet van Heyst hade berättat följande skrönlika historia:

Janets:s “aunt” (faster eller moster) hade sagt att hennes man berättat att familjen adlats av tyske kejsaren för någon förtjänstfull insats. Här tillägger lustigt nog min nyfunna amerikanska källa Bruce Wiland: “It does seem clear that the family of Julius had some ties with royalty in Europe.” Men så är det med stor säkerhet inte. Möjligen var Julius´ första frus mamma biologisk dotter till dåvarande danske kungen Fredrik VI. Men den saken skulle – även om den var sann – knappast kunna ha fört Julius Hessler i kontakt med tyske kejsaren.

Intressant dock hur myter kan hållas vid liv av vederhäftiga och faktasökande människor. Historien om att eventuellt kungliga danska spermier skulle varit inblandade i Ann-Maris mammas tillkomst har en sällsynt förmåga att fortplanta sig.

Vad hände sedan?
Deb 26 mars 1879 var Julius bevisligen i staden Columbia i Brazoria County. Där och då registrerades ett nytt äktenskap mellan Julius och Kate Elizabeth Rogers. Julius var då 46 år. De fick fem barn tillsammans, två föddes i Columbia i Brazoria County, och tre i Bartlett i Williamson County, där de hamnade senare. En annan familjeskröna från samma källa (Janet van Heyst), berättar att Kates far lär ha ansett att hon gift ner sig, eftersom Julius var en så usel bonde.

Enligt folkräkningarna 1880 och 1900 fortsatte han som dekorationsmålare, vilket även bekräftas av små tidningsannonser 1881 och 1882. Han verkar nu ha stadgat sig lite och klättrat socialt. 1881 står han omnämnd som “Justice of the Peace” (fredsdomare/vigselförrättare) in Brazoria County.

Någon gång mellan 1882 och 1886 flyttade han och familjen till Bartlett i Williamson County, också i Texas. Tiden i Bartlett verkar han ha varit en relativt bra tid. I något officiellt sammanhang omnämndes han till och med som borgmästare i Bartlett. I folkbokföringen från 1900 står att han ankom till Amerika 1858. Men det stämmer inte. Han lämnade ju inte Norge förrän 1861. Det var väl ganska lätt att lura myndigheterna i Texas kan man tänka.

Julius Russel Kuler (f d Nils Julius Hessler) omkring förra sekelskiftet med den familj i Bartlett. Kate har en överexponerad baby i knät.

Hans sista 24 år, särskilt åren i Bartlett, verkar ha varit ganska odramatiska, kanske till och med lyckliga. Julius dog den 27 mars 1903, 68 år gammal. Han efterlämnade 11 barn, varav många inte kände till sina halvsyskons existens.

... är läst 321 gånger!

  1 kommentar for “Morfars morfar var en riktig rumlare

 1. Knut Lindelöf skriver:

  Nu har jag fått påskrivet från min släkting i USA Bruce Wiland om förmodade fel i min sammanflätade historia, samt erhållit mer faktauppgifter.

  1) Carl E lämnade Norge den 13 maj 1849 med fartyget Superb och ankom till NY den 2 juni. Jag påstår att han dog samma år, men det är en förhastad slutsats. Det har jag inga belägg för.

  2) Inte heller är det som jag skriver att Johan, Julius och Theodor emigrerade mellan 1861 och 1863. Det finns uppgifter om att Theodor lämnade Norge med fartyget Oder 11 december 1868 som ankom Hull i England för vidare transport till Amerika. Men Amerika-fartyget finns inget namn på. Bruce W har en osäker anteckning om att Theodor anlände till NY 30 december 1868. Folkräkningen 1900 anger att invandringsåret var 1869, inte 1858 som jag skrivit.

  4) Julius dog 27 mars 1903. Han var då 69 år, 4 månader och 24 dagar gammal, ännu inte 70.

  5) Så var det det där med kungliga förbindelser och/eller kungligt blod i ådrorna. Jag misstolkade Bruce W:s. Vad han menade var att efter traderingen genom generationerna har historien om att danske kungen kanske var biologisk far till Julius första frus mamma blandat samman med en berättelse om att Julius hade utbildat sig i Tyskland och sedan antagit namnet Kuler.

  Tack Bruce Wiland för dina intressanta uppgifter som nu berikar bilden ytterligare.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.