Pappa självmordsbombareÖverste emeritus Bo Pellnäs, UNT:s huvudledare och Mohamed Omar – sannerligen en brokig soppa.

Bo Pellnäs skrev i SvD i 2007-11-07. Där radar han prydligt många kända nackdelar med att kliva in under USA:s överkommando. Men eftersom vi redan i praktiken har smugit in i NATO, så ska vi nu sluta hyckla och gå med även officiellt för att annars ”riskerar vi att bli till åtlöje i Europa”.

Men detta resonemang är ren kanonbåtsdiplomati. Vi är redan besegrade, fienden har tagit över inifrån, ingen idé att göra motstånd längre, lägg ner vapnen! Det är vad han egentligen säger. Att vi redan är övertagna på många sätt är visserligen sant, men att vi också ska erkänna oss besegrade vore mycket dumt.

Hela artikeln inleds med följande klarsynta formulering. ”Låt oss först konstatera att säkerhetspolitiken ska tjäna långsiktiga och egoistiska intressen. Altruistiskt agerande ligger utanför dess ramar och får ske genom biståndspolitik och andra aktiviteter.” Men just därför är det så viktigt att inte erkänna oss besegrade. Att officiellt kliva in under USA:s överkommando vore just att erkänna USA:s altruistiska doktriner om Västerlandets överhöghet och rätt att humanitärt intervenera för att sprida frihet, demokrati och kvinnofrigörelse bland världens muslimska barbarer. Men vi vet ju att det är kampen om naturtillgångar det handlar om – ingenting annat.

Där krokar så huvudledaren i UNT 2007-11-08 in. ”Talibanerna får inte segra i Afghanistan” hojtar rubriken. Så citeras direkt ur USA:s skäl att humanitärt invadera Afghanistan ”Antingen bekämpar vi terrorismen vid källan nu, eller får vi senare ta oss an den på hemmaplan.” Därför är det rätt att Sverige deltar med soldater i denna NATO-ledda operation. Allt annat vore ”ett svek mot västs värderingar – och mot de afghaner som kämpar för demokrati mot talibanerna.” Med detta klassiskt kolonialt imperialistiska resonemang stöttar man nu Bo Pellnäs och andra som vill hoppa i säng med USA och NATO.

På nästa uppslag i samma UNT 2007-11-08  stiger ropet från Mohamed Omar som en röst i öknen ”Film ger falsk bild av islam”. Han kritiserar hårt Oscar Hedins omtalade film Det svider i hjärtat om några unga svenska smågangsters i muslimsk förklädnad. Han försöker få mänskligheten att besinna sig och sluta stigmatisera muslimerna som potentiella självmordsbombare hela bunten. Men han har bara kunskapen och förnuftet på sin sida, allt annat är emot honom.

Föregående artikelFörsvara Tryckfrihetsförordningen
Nästa artikelDen urspårade skolpolitiken
Knut Lindelöf
Redaktör för lindelof.nu, skribent och författare. Pensionerad mellanstadielärare och skolledare. Bosatt i Uppsala.

Välkommen! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.