Mörker

Den här 13-åringen i Grendale, Utah, med Aspergers sköts bakifrån när han försökte springa ifrån polisen i fredags kväll. Han ligger nu på intensiven.

Det pratas om att Donald Trumps utsikter att vinna valet har ljusnat. Joe Bidens försprång i opinionen har minskat. Osäkerhet råder. Så här tror jag det är:

Trump har gjort sitt. Han har blivit en alltför stor belastning för USA:s finansiella och politiska elit. Visserligen samlade hans återvalskampanj in 210 miljoner dollar under augusti, medan Biden samlade in 364 miljoner.

Trumps kärnväljare är tungt beväpnade och kommer att försöka skrämma bort folk från vallokalerna, men de är trots allt relativt få. Vad vi ser nu är snarast ett sista våldsamt utbrott från folk som sitter fast i ett mytologiskt förflutet, där södra delen av landet aldrig tillhörde Mexiko och slaveriet inte existerade eller var till för slavarnas bästa. Och där Donald Trump precis som George W Bush är en “selfmade man”, som arbetat sig upp från enkla förhållanden.

År 2042 är ett magiskt årtal, som det viftas med i skrämselsyfte. Då, har någon räknat ut, kommer vi “vita” medborgare i USA att vara i minoritet. Dvs “minoriteterna” kommer att vara i majoritet. Och vad ska vi då ta oss till, “vi”, landets grundare och rättmätiga ägare? Beställ en burrito och skölj ner den med ett glas tequila är mitt ödmjuka förslag.

Natt klockan tolv på dagen hette en bok av Artur Koestler, om jag minns rätt. När jag skriver detta är klockan tolv, onsdagen den 9 september, och det är nästan nattmörkt ute, ungefär som en svensk decembermorgon med orange himmel. Rök från skogsbränder norrut i Kalifornien och Oregon har lagt sig över stan. “Det var så här det såg ut när dinosaurierna utplånades”, skriver dottern i ett sms. Men luften utomhus känns ganska så frisk. Ingen brandlukt. Rökmolnen har pressats upp till hög höjd av luftströmmar närmare marken.

Som vanligt har vi Gud på vår sida. Den Högste har lagt en skyddande hand över folket i Gomorra eller “Bagdad by the Bay”, som det också kallas.

  6 kommentarer for “Mörker

 1. Björn Nilsson skriver:

  Hade den lille killen varit icke-vit hade föräldrarna nog upplyst honom om grundregler av typen: spring inte från polisen, visa händerna… Nå, det är väl sånt här som händer när poliserna är före detta militärer?

  Globalt är de vita i minoritet, så det kanske är tid att börja säga ifrån när den icke-vita majoriteten tjafsar med oss. White lives matter. Är det känt vad det var för färg på poliserna som sköt den lille killen?

  Sista frågan: på högra bilden är det en buss, och ovanför den går något som skulle kunna vara strömavtagare. Finns det trådbussar därborta i Kalifornien?

 2. Anders Persson skriver:

  Bengt S!
  För en gångs skull håller jag inte med dig i din analys: “Trump har gjort sitt. Han har blivit en alltför stor belastning för USA:s finansiella och politiska elit… Trumps kärnväljare är tungt beväpnade och kommer att försöka skrämma bort folk från vallokalerna, men de är trots allt relativt få.”

  Jag tror det är en ganska typisk inställning hos folk som bor i östligaste och västligaste USA, “the liberal heartland”. Men däremellan finns det en hel del folk som vi inte lärt känna så bra genom reportage, filmer eller böcker. Vad jag saknat sedan mars 2016 har varit någon opartisk och lidelsefri analys av fenomenet Trump.

  Han har mest framställts som någon dåre som från Pennsylvania Avenue av misstag förirrat sig in i Vita Huset.

 3. Bengt Svensson skriver:

  Det finns ett rätt stort trådbussnät i San Francisco. De klarar branta backar bättre än dieselbussarna. Eftersom den skjutne 13-åringen bor i Utah, var nog poliserna vita.

  En “ism” som är populär inom demokratiska partiets vänsteropposition är “lesser-evilism”. I valet mellan Trump och Biden satsar de på det mindre onda, “lesser evil”, d v s Biden. De vill inte bli skyllda för att ha hjälpt Trump till makten eller stå under Putins magiska inflytande. Men, vilket väl Anders P kan tänka sig, det finns kanske en massa “medelamerikaner” eller vad vi ska kalla dem, som också har anammat “lesser-evilism” fast tvärtom: Trots att de ogillar Trump finner de honom vara den minst onda. Han är ju t ex den förste presidenten sedan Jimmy Carter, som inte startat några nya krig. Alltså, en “tyst majoritet” kanske gör sig hörd, lik den som förde Nixon till makten det “revolutionära” året 1968.

  Mot det kan invändas att den demografiska utvecklingen anses gå emot republikanerna. Deras “typiska” väljare utgör en allt mindre del av valmanskåren.

 4. Hans Andersson skriver:

  Demokraternas Biden kommer naturligtvis att avgå efter Max 3-6 månader om han mot förmodan vinner valet. Hälsoskäl blir den officiella förklaringen. Kamera Harris tar över, som planerat sedan länge. Hon blir då första kvinna som president och för övrigt färgad överklass.

  Men det blir nog Trump som vinner kampen. Hans supporters som bikers och raggare och kol- och stålarbetare uppträder civiliserat och utan våld till skillnad från pöbeln i BLM.

  Trump kommer nog att minska antalet soldater i Irak och Afghanistan och nya krig undviker han. Det vinner han röster på.

  Elizabeth Warrens lagförslag om att sjukförklara racism, som hon och demokraterna vill, ska betraktas höra hemma inom sjukvården och hälsostadgan. Detta idiotiska förslag sänker demokraternas inflytande för lång tid framöver.

  Alltså fyra år till med Trump.

 5. Bertil Carlman skriver:

  Det som jag ser som det mest intressanta med Diana Johnstones artikel från den 10.9 är hur hon precis som Chris Hedges, beskriver en dysfunktionell stat ”De brännstoff som snart kan antända omfattande våldsamma sammanstötningar i hela USA ligger olycksbådande staplade runt omkring oss”.

  I denna stat har de som strider om makten inte något enda jota att erbjuda dem vars röster de slåss om. Ja det är värre än så. De kämpande parterna låtsas inte ens komma med politiska förslag som kan göra livet bättre för vanligt folk.

  Som svensk blir jag inte förvånad när SmP:s politiske chefredaktör Fredrik Haage i ledaren för 8/9 skriver: ”Kinas nakna maktanspråk” (rubrik) och ”Det handlar inte om en konflikt mellan USA och Kina där båda är lika kålsupare. Det handlar om den anständiga delen av världen gentemot en terrorstat”. Fredrik H. är inte ensam om denna tvärtomsyn på vad som är anständigt, förmodligen kommer vi att få se mer och mer av den varan inte bara från ledarskribenter i lantortspressen.

 6. Bertil Carlman skriver:

  Efter att just ha tittat på en intervju med ekonomiprofessorn Richard Wolf kan jag tillägga något. Den stat som i Smålandsposten av F. Haage beskrivs som anständig, USA med 5% av jordens befolkning, där finns 25% av smittofallen och dödstalen i covid 19. Självklart är siffrorna mycket osäkra, men lyssna på intervjun från den 9/9.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.