Så har då omständigheterna klarnat runt olika parters bevekelsegrunder för att hålla liv i denna skenfajt om några fåniga teckningsalser, som egentligen kan förställa vad som helst.

Ingen på Jyllands-Posten hade nog omdöme att stoppa den idiotiska teckningstävlingen om profeten Muhammed. Det berodde på att i Danmark ligger islamfientligheten latent. Där kan man strö den här sortens ”judevitsar” omkring sig och få skrattarna på sin sida. Att det var för att vidga yttrandefrihetens gränser tror ingen längre. Det hävdas bara av rent högerextrema kretsar. På Sverigedemokraternas webbtidning SD-kuriren till exempel driver man en kampanj för att stötta Danmarks kamp för yttrandefrihet.

Hade Anders Fogh Rasmussen kritiserat Jyllands-Posten hade detta kunnat skapa regeringskris. Han var tvungen att huka för Dansk Folkeparti som är tredje största parti i Folketinget.

Att vissa regimer eller maktgrupper i Arabvärlden kan ha intressen av att hålla västhatet vid liv har vi också förstått. Man kan till exempel fråga sig hur det alltid tycks finnas danska flaggor till hands, klara för skändning, framför alla viktiga TV-kameror.

Trots att de flesta av oss ogillar SD är UD:s ingripande för att släcka Sverigedemokraternas hemsida ett ingripande att likställa med transportförbuden av tidnigarna Trots allt, Norrskensflamman eller Götegorgs Handels- och sjöfartstidning under kriget. Det är brott mot tryckfrihetsförordningen. Risken med ett sådant ingripande är att SD kommer att kunna ta spjärn i den folkigt förankrade tryckfriheten för kritik av regeringen för bristande demokrati. Lars Lejonborg gör rätt som anmäler detta. UD:s agerande är ogenomtänkt och farligt, för det skapar politikerföraktande uppvindar åt SD som kan få rejäl flygförmåga, som i Danmark kanske.

______________________________
Viktiga inlägg i frågan:
Nalin Pekgul i SvD 2006-02-07
Jan Guillou i Aftonbladet 2006-02-05
Jan Myrdal i Flamman 2006-02-09
Jan Öberg TFF 2006-02-09
Ulrika Knutsson i VA 2006-02-13
Henrik Skrak i Flamman 2005-05-27

Bloggportalen: Intressant
Andra bloggar om:

Föregående artikelFredsrörelsen i Uppsala
Nästa artikelDöda pedagogers sällskap
Knut Lindelöf
Redaktör för lindelof.nu, skribent och författare. Pensionerad mellanstadielärare och skolledare. Bosatt i Uppsala.

Välkommen! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.