Krigsgalningarna ger klartecken till Ukraina att skjuta direkt mot Ryssland. (Bild: Montage Redax)


Mitt i försommarsolen når oss, som lyssnar på oberoende nyhetskanaler, skrämmande nyheter. Zelensky har nu pressat fram ett godkännande från USA och Nato om att få skjuta mot Ryssland med USA:s mest avancerade långdistansvapen. Sker detta passeras en aldrig tidigare passerad röd linje…

Det står nu och väger. Har ni förstått det? Ukrainas krigsmakt är på gränsen till sammanbrott. Soldater kapitulerar oorganiserat, unga pojkar som nu ska mobiliseras flyr från landet. 3 miljoner ukrainare lär ha flytt till Ryssland, där de slipper både kriget och mobiliseringen. Motståndsviljan är svår att upprätthålla. Vapnen som nu kommer från Väst kommer inte att göra någon skillnad. Man lider ju katastrofal brist på soldater, allt medan ryska bomber och missiler fortsätter att slå sönder vad som kommer i dess väg längs fronterna.

Zelensky är desperat vid det här laget, hans enda chans att ta sig igenom den närmaste framtiden med livet i behåll är att provocera in USA och Nato i själva kriget. Därför har han bönat och bett om att Ukraina ska få fler långskjutande robotar som kan skjutas mot mål inne på ryskt territorium. Nu har både Antony Blinken och Jens Stoltenberg gett klartecken till detta. Dessa avancerade vapen kan inte manövreras utan sina brittiska eller USA-amerikanska specialutbildade militärer. Det förstår alla. Beskjutning av mål på ryskt territorium, Belgorod, Kaliningrad och Krim t ex, har skett tidigare, men då utan tillstånd från vapenleverantörerna. Nu har de alltså givits officiellt.

Ryssland har gjort klart för USA och Nato att om detta sker kommer de att svara med att skjuta direkt mot US-amerikanska mål. Det betyder inte att man kommer att skjuta mot New York, men mot några av deras militära installationer som finns runt hela världen och som förstås ryssarna har full koll på. USA är mycket sårbara om denna röda linje passeras och tar en enorm risk med detta steg.

Varken Ryssland eller USA vill använda kärnvapen. Men om situationen eskalerar på det här sättet vet ingen vart det kan bära hädan. USA verkar inte se någon annan utväg än att eskalera ännu ett steg för att kriget inte ska ta slut med en klar rysk seger före presidentvalet i november.

USA och Nato passerar nu en aldrig tidigare passerad röd linje genom att officiellt ge Ukraina detta tillstånd. Det blir första gången en av de två största kärnvapenmakterna med berått mod skjuter direkt mot den andres territorium.

Vi kan bara hålla andan och hoppas att någon inom Bidenadministrationen med förståndet i behåll måtte säga: Stopp och belägg!

Föregående artikelPropagandans makt och ledande politikers vanföreställningar
Nästa artikelThose were the days
Knut Lindelöf
Redaktör för lindelof.nu, skribent och författare. Pensionerad mellanstadielärare och skolledare. Bosatt i Uppsala.

5 KOMMENTARER

 1. Oklart hur det går med de där godkännandena att skjuta på ryskt territorium. Blinken tycker visst att det borde gå bra men Biden rapporteras inte ha satt ned foten och det är väl ändå han som bestämmer om amerikanska vapen. Storbritanniens utrikesminister sa för ett tag sedan att ukrainarna får bestämma själva men försvarsministern sa sedan att de bara får skjuta på Krim, som ju inte är erkänt som ryskt territorium.

  Stoltenberg har ingen beslutanderätt i frågan men vädjar till enskilda länder att tillåta beskjutning, med hänvisning till striderna vid gränsen mellan ukrainska Charkov- och ryska Belgorod-länen. Och skjuter ukrainarna bara i närområdet där är det väl inte riktigt samma sak som om de använder västvapnen längre in i Ryssland? Italien och Tyskland säger dock nej till Stoltenberg. (Dock tror jag mig tidigare ha läst att tjeckiskt raketartilleri av typen Vampyr redan har använts mot ryska Belgorod, men sådant har visst bara en räckvidd på tjugo kilometer och är väl inte att betrakta som långskjutande.)

  Samtidigt verkar det vara märkligt tyst om rapporten att en ukrainsk drönarattack ska ha skadat missilvarningsradarn i ryska Armavir 23 maj. Radarn är en av en handfull som ska varna för strategiska kärnvapenangrepp. Angriper man sådana installationer närmar man sig nog den punkt där rysk kärnvapendoktrin föreskriver ett domedagssvar.

 2. Oron handlar väl bland annat om att Kievgänget skall försöka pricka kärnkraftverk i Ryssland.
  Samtidigt undrar jag om det även ligger i Kremls intresse med den här uppjagade situationen. För några veckor sedan skrämde ryssarna engelsmän och fransoser från att förespråka angrepp mot ryskt territorium via ukrainare med engelska och franska vapen. Går det att skrämma USAmerikanerna också?

 3. Intressant läsning härnedan:
  ”Trading Global Catastrophes: NATO’s Science Diplomacy and Nuclear Winter”

  Inledningstexten:
  by Simone Turchetti, The University of Manchester, UK

  This essay explores the reception of ‘nuclear winter’ at the North Atlantic Treaty Organization (NATO). This response is paradigmatic of how scientific predictions can work as stimuli for science diplomacy activities, and either inflate or deflate these forecasts’ public resonance.

  Those who elaborated the theory in the early 1980s predicted that the environmental consequences of a future nuclear conflict would have been catastrophic; possibly rendering the earth uninhabitable and leading to the extinction of humankind.

  This prospect was particularly problematic for the Western defence alliance, since it was difficult to reconcile with the tenets of its nuclear posture, especially after the 1979 Dual Track decision, engendering concerns about the environmental catastrophe that the scientists predicted.

  Thus, NATO officials refrained from commenting on nuclear winter and its implications for the alliance’s deterrence doctrine for some time in an effort to minimize public criticism. Meanwhile, they progressively removed research on nuclear winter from the set of studies and scientific debates sponsored by NATO in the context of its science initiatives.

  In essence, NATO officials ‘traded’ the promotion of these problematic studies with that of others more amenable to the alliance’s diplomacy ambitions.

  ……..för mer, läs länken ovan.

 4. Men om det tydligen är tillåtet för Ryssland att angripa mål i Ukraina. Borde det då inte också vara tillåtet för Ukraina att angripa mål i Ryssland?

 5. Välkommen i diskussionen igen här på bloggen, Christian N!

  Dina riposter till Knuts värjstötar ger även oss andra lite att fundera över. Jag tycker dock att du gör två grundläggande misstag i dina inlägg.

  1) Du skriver som att historiens startpunkt är slutet av februari 2022 (eller ev 2014). Verkligt är ju å andra sidan att historien är en ständigt pågående process och vi måste ta hänsyn till vad som hänt tidigare, både i närtid och även på lite längre tidsavstånd.

  2) Ibland formulerar du dina resonemang och frågor så att diskussionen lätt hamnar något vid sidan av de intressanta frågeställningarna.

  I ditt senaste inlägg (24-05-29, 14:11) tar du upp frågan om vad som är ”tillåtet” i krig, specifikt det nuvarande i Ukraina. Att det skulle vara ”tillåtet” för någon att rikta militära angrepp mot någon annan är en villfarelse, även om skaparen av den, nu så omtalade, regelbaserade världsordningen under lång tid gett sig själv (och sina vänner) sådan ”tillåtelse”. I FN-stadgan är dock sådana handlingar klart förbjudna. Men det finns svårigheter att beivra brott mot just detta ”förbud”, t ex om det begås av någon med vetorätt i FN:s säkerhetsråd.

  Men den intressanta frågan om det knepiga med den här ”tillåtelsen” försvinner eftersom din fråga egentligen rör en helt annan typ av ”tillåtelse”, nämligen givarens föreskrifter hur gåvan får användas. Och det är ju helt enkelt givarens egen sak och hur denne väljer att kontrollera mottagarens efterlevnad.

Välkommen! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.