NÅGONTING STORT ATT KÄMPA FÖR

“I samband med de stora systemskiftena i Europa för en generation sedan, försäkrades det oförsiktigt från höger och vänster att nationalstatens bortdöende nu stod för dörren. Ett regionernas Europa skulle ta över och överstatliga arrangemang dämpa motsättningar staterna emellan. I själva verket inträffade raka motsatsen – en nationalstatens renässans!”

Ännu ett klart självlysande inlägga av utgivarna på alliansfriheten.se >>

  2 kommentarer for “NÅGONTING STORT ATT KÄMPA FÖR

 1. Anders Persson skriver:

  Nationalismen tar sig också nya former. Har ni hört talas om “Nya Hansan” en sammanslutning av Nederländerna, de nordiska och baltiska länderna som en motvikt mot ensidiga beslut av tungviktarna Frankrike-Tyskland. I början av 90-talet talades det också om en “Ny Hansa” men då var Tyskland en självklar medlem.

  Den norska frånvaron kan nog förstås mot bakgrunden av att Norge inte är med i EU, och att denna “Hansagrupp” fungerar som en intern “fraktion” inom EU. Ideologiskt-politiskt tror jag att de är helt överens.

  Men det visar på de tilltagande sprickorna inom EU. Nu väntar vi bara på att DN och SVT förklarar denna “Hansagrupp” som initierad av Putin och ryssarna! Novgorod lär ju ha varit en del av Hansan en gång i tiden. Bert Sundström kan nog få ihop det på något sätt så han inte förlorar jobbet.

 2. Bo Persson skriver:

  Statsrättsligt sett är ju dagens stater territorialstater. Förenta Nationernas stadga! Men knappast någon använder just nu denna beteckning. Såväl de som försvarar den aktuella ordningen och de som är mot den använder i stället ordet “nationalstat”.

  Jag kan förstå att de som är emot denna ordning säger så. Det ger ju dem möjligheten att associera till ord som “nationalist” och “nation” i etniskt mening.

  Men varför ger de som förespråkar territorialstaten dem denna möjlighet?

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.