Victoriafallen – Mosi-oa-Tunya (Klipp ur Google Maps)

Inspirerad av Mats Parners betraktelse om Stanley-Livingstone letade jag fram en gammal skolatlas. Jo, Livingstone i sydligaste Zambia heter fortfarande Livingstone, men kallas också Maramba. Stadens största attraktion heter Viktoriafallen som är dubbelt så brett och dubbelt så högt som Niagarafallen. Det traditionella namnet Mosi-oa-Tunya, “röken som mullrar” är numera officiellt i Zimbabwe på andra sidan Zambesifloden. (Minns ni förresten den gamla slagdängan från 1950-talet, “Uppå Zambesifloden finns en negerby där stammens hövding Fula Bula Bula bor. Och för sin vackra dotter fick han huvudbry … ”?)

Tjugo mil nedströms ligger Karibadammen och än längre ner, i Mocambique, Cabora Bassa-dammen, som byggdes på 70-talet och debatterades flitigt eftersom Asea var på väg in projektet. Tiotalet mil uppströms finns ett fyr-riksrös, antagligen världens enda, dock utan rös eftersom det ligger mitt i floden. Där möts Zambia, Angola, Botswana och Namibia, tidigare Sydvästafrika.

Zambia och Zimbabwe hette förr Nord- och Sydrhodesia. Huvudstaden Salisbury blev Harare. David Livingstone föddes i Blantyre, Skottland, viket fick ge namn åt huvudstaden i Nyasaland som blev Malawi, fortfarande dock med Blantyre som huvudstad.

Lorenco Marques ute vid kusten blev Maputo och huvudstad i Mocambique.

Efter Belgiska Kongos självständighet döptes Leopoldville om till Kinshasa, och Stanleyville några hundra mil upp längs Kongofloden blev Kisangani. Elizabethville, Katangaprovinsens huvudstad, inte så långt från Ndola där Dag Hammarskjölds plan störtades, fick namnet Lubumbashi.

Ett namnbyte behöver inte inte innebära några praktiska förändringar till det bättre, men det markerar obönhörligen att den europeiska kolonialismen var en parentes i Afrikas historia.

Medan jag skriver detta på biblioteksfilialen i min stadsdel lyfter jag blicken från blocket, och på hyllan framför mig står boken We need new names av en författarinna som fått Hemingwaypriset och heter NoViolet Bulawayo. Ett märkligt sammanträffande. Boken utspelar sig i Zimbabwe.

Jag hade en kollega från Madras, numera Chennai. På västkusten ligger Bombay, hemstad åt Indiens “Bollywood”. Men nu heter det Mumbay, och Calcutta blev Kolkata.

På närmre håll har vi förstås Kristiania som blev Oslo 1925, och ett antal grönländska städer som fått namn som för oss är svåra att stava och minnas.

Världens folk har börjat skriva sin egen historia. Europa och USA håller på att detroniseras.

Föregående artikelAlla skäller på Bashar al-Assad, men är det så klokt?
Nästa artikelVÄRDET AV SVERIGE – OCH VÄRNET AV SVERIGE. VAD ÄR DET VI VILL FÖRSVARA?
Bengt Svensson
Bengt Svensson Blev lärare jobbade sedan i Tanga vid Indiska Oceanen i Tanzanias, då anställd i Sidas ”fredskår”. Sedan USA. Har bott i samma hus i San Francisco i ett kvartssekel och i stan längre än någon annan stans. Arbetat en period i Sunnyvale, ”Silicon Valley”.

2 KOMMENTARER

  1. Orden/termen används för att beskriva verkligheten. Sedan styr termen hur vi uppfattar verkligheten. Därför är det av avgörande betydelse att termen på ett riktigt sätt beskriver verkligheten. Eftersom vi lever i ett klassamhälle som kännetecknas av kapitalism och imperialism blir det särskilt intressant att se hur termerna klass, kapitalism och imperialism  används. Min uppfattning är att dessa termer är mer eller mindre bannlysta i det offentliga samtalet.

    I stället för kapitalister har vi arbetsgivare och entreprenörer som skapar arbete till sina anställda, som rätteligen borde kallas lönearbetare. Imperialistiska krig döps om till humanitär intervention och skyldighet att skydda människor mot förtryckande diktatorer.

    Socialism görs synonymt med statligt ägande i stället för att avse, att det arbetande folket har makten och bestämmer i stort och smått.

  2. Jag ser att på sin och landets 50-årsdag tänker Swazilands kung, Mswati III, döpa om det till eSwatini, ”swaziernas land”, helt i linje med det lokala bantuspråkets logiska grammatik. (På swahili heter Sverige, svensk människa och svenska språket ”Uswidi”, ”Mswidi” resp ”Kiswidi”).
    Men USA slår det mesta. Redan för flera år sedan fick vägen som sammanbinder John F Kennedy Drive med Martin Luther King Jr Drive namnet Nancy Pelosi efter vår högst levande representant i kongressen. Efter vår lika levande senator har vi fått ”Dianne Feinstein Elementary School”. Nu mullrar det om George Washington High School med 3000 elever. Han ägde en massa slavar har någon upptäckt. På valdagen 2008 hade vi folkomröstning om att ändra namnet på ”Oceanside Water Pollution Control Plant” (stans avloppsreningsverk) till ”George W. Bush Memorial Sewage Plant”. 69% röstade nej, inklusive undertecknad.

Välkommen, du är nu inloggad! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.