Bild från Mad World News.

Vi är nu inne på tredje veckan av ”lockdown”, ”shelter in place” eller vad det kallas. San Francisco är ganska stendött. Skolorna är stängda, och 50.000 hotellrum står tomma. Bättre dock än i Las Vegas, där 150.000 rum är outhyrda. Efter protester från vapenlobbyn så uppmanar nu Homeland Security “Workers supporting the operation of firearm or ammunition product manufacturers, retailers, importers, distributors, and shooting ranges” att återgå till sina för landets normala dysfunktion så oumbärliga jobb.

Hittills har San Francisco klarat sig rätt bra, klart bättre än Stockholm trots större trångboddhet, hemlöshet och många returresor till Kina. Det värsta återstår dock.

Regeringen, ”GOV”, ringde igen igår. Hustrun, som är mycket modigare än jag, svarade. Det var Nancy Pelosi, representanthusets talman, händelsevis också vår representant i Washington, som hade ordnat ett telefonmöte med några tusen deltagare, som alla satt hemma med sina telefoner. Om man tryckte på en knapp, kunde man få chansen att ställa en fråga. Det var mest, kanske enbart, tekniska frågor om pengar. Typ hur många som haft problem med att fylla i formulär för att få ut de där pengarna som utlovats. Tryck si för ”ja” och så för ”nej”. Jag brukar ju rösta på någon garanterad loser från Peace and Freedom Party eller liknande, men Pelosi har säkert inte märkt det eftersom hon brukar få 85% av rösterna mig förutan.

Som vanligt står det bisarra ut. Trump föreslog att bristen på ventilatorer i New York berodde på att sjuksköterskorna stal dem och sålde dem på svarta marknaden. Som man känner sig själv…

För att få fler blodgivare har restriktionerna mot homosexuella män lättats. Tidigare måste de leva i celibat ett år innan de fick ge blod. Nu har det sänkts till tre månader.

Hangarfartyget Theodor Roosevelt har en besättning på 5.000 man och drivs av två kärnreaktorer. Efter att ha varit i Da Nang, där de firat att det var 25 år sedan USA upprättade diplomatiska förbindelser med Vietnam, insjuknade ett antal soldater i Covid-19. Kaptenen nekades hjälp från Pentagon och sände därför ut en bredare vädjan. Den läckte till SF Chronicle, och kaptenen fick sparken av marinministern, som även han tvingades avgå häromdagen. Nu har de gått in till Guam, ett USA-territorium i Mikronesien lite större än Orust, där militärbaser täcker en tredjedel av ytan. De minnesgoda minns säkert att det var därifrån B52-orna lyfte med sina bomblaster under kriget mot Vietnam. De sjuka ska nu sättas i karantän på denna tättbefolkade ö  med 160.000 invånare. För övrigt har Trump beordrat kanonbåtar till Venezuelas kust för att stoppa den icke-existerande narkotikaexporten därifrån till USA.

De låga oljepriserna hotar den nordamerikanska frackningsindustrin med konkurs. Men räddningen är kanske på väg:

Jag fortsätter med korta utflykter till fots och på cykel. Även jag tar nu på mig en ansiktsmask, när jag ställer mig i kö utanför en affär för att efter ett tag bli insläppt. Gatorna känns ödsliga. En morgon möter jag en man som släpar på en trasig resväska, en annan morgon promenerar en tvättbjörn över California street i maklig takt. Prärievargar har synts lite varstans, nu också i downtown och finanskvarteren.

Ett hoppfullt tecken!

Föregående artikelFrån apostlahästar till jumbojet! – Men sen då?
Nästa artikelKIM SALOMON: VÅREN DÅ VÅR VÄRLD UPPHÖRDE ATT KRYMPA
Bengt Svensson
Bengt Svensson Blev lärare jobbade sedan i Tanga vid Indiska Oceanen i Tanzanias, då anställd i Sidas ”fredskår”. Sedan USA. Har bott i samma hus i San Francisco i ett kvartssekel och i stan längre än någon annan stans. Arbetat en period i Sunnyvale, ”Silicon Valley”.

1 KOMMENTAR

Välkommen, du är nu inloggad! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.