Hur det ska gå med USA:s ekonomi är – såvitt jag förstår – en knäckfråga för utvecklingen i världen framöver. Förbluffande få i våra dominerande medier ägnar denna fråga någon större uppmärksamhet. De ägs ju till stor del av just det amerikanska finanskapitalet. De trasslar hellre in sig i olika delområden, men någon helhetsbild ser man sällan presenteras. För detta får man gå till nätet.

Läget är enligt Max Keiser (se YouTube-klipp nedan) och hans bisittare, bland andra ekonomen Stacy Herbert ungefär följande: President Biden bad häromdagen the Fed (USA:s centralbank) att göra vad som är nödvändigt för att ekonomin ska återhämta sig. Det betyder i klartext att de ska trycka på knappen för att skapa mer dollar. Något annat kan inte the Fed göra. Man kan då fråga sig om Biden har någon aning om vad han egentligen talar om; återhämta sig ”recover”?

Men, för en återhämtning skulle krävas massor med verkliga jobb som ersättning för alla de som flyttat till Kina. The Fed kan nämligen inte skapa jobb. Att skapa pengar – mängder med pengar – är det enda de kan. Alltså skapar the Fed mer pengar, som sedan bland annat skickas vidare till alla arbetslösa och icke arbetslösa amerikaner som så kallade helikopterpengar. De kan nu fortsätta handla för gratispengarna bilar, kylskåp, utegrillar, leksaker och annat man gillar att köpa och hålla omsättningen igång. Det är vad Joe Biden vill att the Fed ska göra.

Men eftersom det mesta av allt som köps i USA tillverkas i Kina – av kinesiska arbetare – flyger mycket av helikopterpengarna vidare till Kina och hjälper deras realekonomi att växa. Samtidigt ökar USA:s skuldbörda ytterligare varpå nya tag måste tas för att få ekonomin på fötter. Vad gör presidenten då?

Jo han ber the Fed…

Detta ekorrhjul kan förstås inte snurra hur länge som helst. Snart kommer något drastiskt att hända, inflationen att rusa eller börserna att kollapsa. Hur och när denna krasch ska komma är vad alla seriösa ekonomer diskuterar. Situationen är delvis ny. Aldrig har världen haft en finansekonomi som den som det globala kapitalet idag behärskar. Det finns hundra frågor att ställa omkring detta. Men här hos oss håller de flesta för öronen. Bara finansekonomin snurrar och börs- och bostadsvärden ökar är alla nöjda. Inga åtgärder vidtas…

Efter pandemin är förstås ekonomierna extra uppumpade med lån i hela västvärlden. Hur många miljarder som pumpats ut till stora och små företag i vårt land har i alla fall jag tappat räkningen på. Även vi är mycket illa ute. Men än klirrar det i kassapparaten.

Föregående artikelSka det gå åt helvete, ska det gå med musik
Nästa artikelStig Sjödin – kulturens folkhemsbyggare
Knut Lindelöf
Redaktör för lindelof.nu, skribent och författare. Pensionerad mellanstadielärare och skolledare. Bosatt i Uppsala.

7 KOMMENTARER

 1. När Max Keiser jämför med en komet som kommer, är det en mycket bra jämförelse. Många av oss har för sina barn läst ”Kometen kommer” av Tove Jansson. Den barnboken baserar sig på den kometskräck som Bielas komet skapade på sin tid. Gustaf Fröding drabbades av den skräcken, och på nätet kan man som ett delresultat av detta läsa ”Den 28 december 1898 fattade Cecilia Fröding det svåra beslutet att begära brodern Gustafs intagning på mentalsjukhuset Upsala Hospital”.

  Av min gymnasielärare i svenska fick jag lära mig att Bielas komet fick folk att reagera på två vis. Antingen levde de loppan eller så blev de religiösa; jorden skulle ju gå under.

  Knut skriver ”Förbluffande få i våra dominerande medier ägnar denna fråga någon större uppmärksamhet.” Men vad skulle de skriva? De kan ju inte förväntas skriva att då svensk ekonomi är mycket hårt knuten till dollarsystemet kommer den kometkrasch som USA:s sedelpressar och skuldekonomi skapar att även drabba oss. Förklaringen till detta har Knut också ”De ägs ju till stor del av just det amerikanska finanskapitalet.”

  Dessutom är Sverige, likt EU, så hårt knutet till den politiskt korrekta förklaringen till all jordens djäkligheter, de beror på Ryssland, Kina med flera av Väst mindre beroende stater. Då är det bäst att, som ett alternativ till sanningen, hålla truten.

  Själv tänker jag varken leva loppan eller gå med i någon religiös grupp. Men vid min ålder är det inte ett svårt beslut utan bara tomt skryt. Det blir svårare för mina efterkommande.

 2. Om USA hade förstatligat företag istället för att låta dessa företag flytta produktion till Kina, så hade USA idag haft en stark ekonomi. Men att konfiskera produktion är att göra uppror mot kapitalismens extrema frihetstänk. Politiken tycks begränsa sig vad gäller ägande av produktion.

 3. Liksom Biden ber the Fed vidta åtgärder för USA:s ekonomi, har EU vidtagit sina åtgärder för att försöka rädda euron. Om det kunde man för ett tag sedan läsa här.

  Det inlägget hänvisar till en artikel i Expressen (8.7 2020) som skrivits av ”kunniga personer: Leif Pagrotsky, tidigare närings- och handelsminister (S), Lotta Fogde, frilansjournalist och tidigare statssekreterare Lars Anell, tidigare EU-ambassadör.” Kanske har jag fel? Kanske kommer det även i Sverige framöver inte bara förklaringar i form av ”Det var Putin som gjorde´t.”

  Idag 25 juli sommarpratar Jonas Carlsson. Han inleder med en mycket lång monolog före första låten. Den slutar med “Jag är den nya Ann-Marie”. Suveränt!

  Ni minns väl proppen Ann-Marie som centerns ungdomsförbund pratade om apropå LAS?

 4. Vill lägga till Michael Hudson sida som du har haft med på ”missa inte”.

  Living with Price Above Value

  I samtalet så talar de om FIRE sector menas Finance, Insurance and Real Estate. Lite långt men intressant.

 5. Skulle man fråga världens finansministrar om när ”ekonomin” ska krascha, bleve väl svaret att nej, den är ok, de ser ingen krasch vid horisonten. Och (hemska tanke!) tänk om de har rätt. Ryska revolutionen inledde en helt ny ekonomisk ordning, som varade i 75 år. Varför kan inte nyliberalismen vara i 75 år? Om den inleddes 1980 skulle den krångla sig vidare till 2055. Eller är det bara en rötmånadshistoria?

 6. En kritisk kommentar. Allt som köps i USA produceras faktiskt inte i Kina. I Sverige är 50 procent av konsumtionen producerad i Sverige. Motsvarande tal för USA är 85 procent. USA:s handelsunderskott är dessutom minskande sedan tio år tillbaka. Hela resonemanget verkar tillverkat av guldmyntfotens vänner.

  Jag tror det är långt till att USA eller Sverige hamnar i en libanesisk situation (där valutan tappat 90 procent av sitt värde på ett år).

  Sedan finns det ju andra problem i USA som opiatkrisen. Det är ju också ett faktum att stora grupper sett sina realinkomster stagnera och till och med sjunka. Tillväxten av ekonomin har hamnat i få men stora fickor.

 7. Hej!
  Förhoppningsvis blir man klokare. Den nya ekonomin Nederländsk dokumentärserie i 6 delar från 2023 (Planet Finance).

  Hur fungerar egentligen den nya turbulenta finansmarknaden? Traders, marknadsgurus och investerare förklarar.

  Hur skapades finansmarknaden? För de flesta människor är världsekonomin en komplex, inflytelserik värld som bara blir synlig när finansmarknaden kraschar. Under coronapandemin steg aktiekurserna successivt samtidigt som människor i delar av världen levde mitt i krisen. I intervjuer med en oljetrader och en neuropsykolog som coachar aktiemäklare och fondförvaltare i högriskbeslut kastas ljus på hur världsekonomin växte till vad den är idag.

  https://www.svtplay.se/video/8mydvyE/den-nya-ekonomin/bestens-natur?info=visa

Välkommen, du är nu inloggad! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.