NÄR STATEN KARTLÄGGER MEDBORGARNA

”Ingen brydde sig. Så kan man sammanfatta den rapport om utländsk påverkan på det svenska valet som Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) släppte förra veckan.

Inte så att det fanns ett ointresse för Sverige utomlands. Tvärtom. Men däremot har de fyra Londonbaserade experter som skrivit rapporten inte kunnat finna några påverkansoperationer riktade mot det svenska valet, trots omfattande dataanalyser.”

Så inleder Håkan Boström i GP en artikel där han redogör för MSB-rapporten om utländska påverkansoperationer mot det svenska valet. Han upptäcker också något mycket värre. MSB förstår inte att hålla sig till vad som är statens uppgift, utan trampar över sina befogenheter på ett oroande sätt. Han skriver bl a:

”Ur ett liberalt perspektiv är detta problematisk läsning. Press- och yttrandefriheten är helt central i en demokrati. Det gäller även det som i rapporten kallas ’skräpnyheter’, som i verkligheten kan skilja sig åt både avseende innehåll och nivå. Här går ingen skarp linje. Rapportförfattarnas tankefigurer för faktiskt tankarna till de idéer som idag utmärker Viktor Orbáns Ungern. Där kan obalanserad nyhetsrapportering i etermedier bötfällas och oppositionella och internationella aktörer motarbetas av staten.”

Läs hela artikeln >>

... är läst 609 gånger!

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.